PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Tehéntejfehérje allergia

A tehéntejfehérje allergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia gyermekkorban.

Az első tünetek már néhány hónapos korban megjelenhetnek, gyakori hasfájás, hasmenés, véres széklettel kísérve. Ezen esetekben a laboratóriumi vizsgálok nem mutatnak eltéréseket, ilyenkor a 3-4 hétig tartó elkerülő diéta melletti tünetmentesség, és visszaterhelés kapcsán ismételten jelentkező tünetek jelentik a diagnózist. Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus írása a tejallergiáról.

Tejallergia: kinőhető?

A tejfehérje allergiát a gyermekek többsége kinövi. Egyéves korukra a gyermekek fele, hároméves korukra a gyermekek kétharmada képes tünetmentesen tejfehérjét fogyasztani. Ezért fontos, hogy időről-időre visszaterheljük a gyermekeket és megbizonyosodjunk arról, hogy még mindig fennáll-e a tejfehérjeallergia.

A tehéntejfehérje allergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia gyermekkorban. Az első tünetek már néhány hónapos korban megjelenhetnek

A hosszantartó, felesleg diéta hiányállapotokhoz vezethet, ami évekkel később akár a csontok ásványianyag tartalmának a csökkenésében is megnyilvánulhat. Tejfehérjementes diéta esetén gondoskodni kell a minőségi fehérje és kálcium pótlásról, amit többes tápláláékallergia esetén célszerű dietetikussal egyeztetni. Dietetikai konzultáció keretében pontos és szakszerű javaslatokkal segítjük a szülőket a gyermek életkorának megfelelő, az adott ételallergiát középpontba helyező diétás tanácsokkal.

Ha a tehéntej okozza az allergiát…

Létezik a tejfehérjeallergia egy másik formája, amikor a tehéntej fogyasztása, az arra hajlamos gyermekeknél, azonnali allergiás reakciót vált ki: perceken belül arcpirosodást, duzzanatot, testszerte csalánkiütéseket vagy akár hányást, köhögést, nehézlégzést, elbágyadását. Ezen utóbbi tünetek anafilaxiára utalnak és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

 Tejsavó-fehérje és kazein a tejben: melyik mit okoz és miben tér el e két allergia?

A tehéntejben jelenlevő fehérjék hőre adott válaszuk eltérő. Míg hő hatására a tejsavó fehérjék (laktalbumin, laktoglobulin) lebomlanak és már nem váltanak ki allergiás reakciót, úgy a kazeint hiába hőkezeljük, nem változik meg a szerkezete. Ebből következik, hogy a tejsavó-fehérjékre allergiás gyermekek sütve (pl. keksz, muffin formában) tudják fogyasztani a tejfehérjét, kazein allergiások viszont nem.

Tehát a tehéntejfehérje allergia nem egy egységes kórkép, allergológus szakorvos feladata annak az eldöntése, hogy a gyermeknek meddig és milyenfajta diétát kell tartania, illetve a családokat felkészíteni arra, hogy élethosszig tartó megszorításra és súlyos allergiás reakcióra kell-e számítsanak, vagy csak egy rövid, átmeneti diétáról van-e szó.

Segít az egészségpszichológus is

Ez utóbbi esetekben az allergológus intézetünkben bevonja az egészségpszichológust is a család felkészítésére az új étrend kialakítása miatt, hiszen a táplálékallergiás /ételallergiás gyermekek gondozása összetett feladat. A család és a szűkebb, tágabb rokonság és közösségek bevonása elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságos közeget biztosítsunk az allergiás gyermekek számára.

Az egészségpszichológus, a friss diagnózisra fókuszáltan segít, akár mindössze egy vagy néhány alkalommal, hiszen a család olyan egészségügyi kihívás elé kerül, amellyel nem egyszerű megküzdeni. (Gondoljunk az említett, akár súlyos, életveszélyes helyzetet teremteni képes allergiákra.

Az egészségpszichológusi konzultációkon célzottan stratégiákat is megtanul a szülő:  hogyan tuja közvetíteni/kommunikálni,  az allergiás gyermek  diétájának jelentőségét a családtagok , vagy esetleg az iskola, óvoda, a közvetlen és tágabb környezete szereplői felé.

Panoráma Poliklinika

Pszichoszomatika: amikor a lélek a test nyelvén szól

A pszichoszomatika, mint tudományterület, a testi és lelki egészség közötti kapcsolatot vizsgálja. A pszichoszomatika a testi betegségek és tünetek hátterében rejlő pszichés tényezők szerepére világít rá, szemlélete szerint azok is közrejátszanak egy-egy betegség megjelenésében. Ilyen lehet például a migrén, az irritábilis bél szindróma, a krónikus fáradtság szindróma vagy a fibromyalgia (izomrost fájdalom). A pszichoszomatika szerint […]

Tovább

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább