Tehéntejfehérje allergia

tehéntejfehérje allergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia gyermekkorban.

Az első tünetek már néhány hónapos korban megjelenhetnek, gyakori hasfájás, hasmenés, véres széklettel kísérve. Ezen esetekben a laboratóriumi vizsgálok nem mutatnak eltéréseket, ilyenkor a 3-4 hétig tartó elkerülő diéta melletti tünetmentesség, és visszaterhelés kapcsán ismételten jelentkező tünetek jelentik a diagnózist. Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus írása a tejallergiáról.

Tejallergia: kinőhető?

A tejfehérje allergiát a gyermekek többsége kinövi. Egyéves korukra a gyermekek fele, hároméves korukra a gyermekek kétharmada képes tünetmentesen tejfehérjét fogyasztani. Ezért fontos, hogy időről-időre visszaterheljük a gyermekeket és megbizonyosodjunk arról, hogy még mindig fennáll-e a tejfehérjeallergia.

A hosszantartó, felesleg diéta hiányállapotokhoz vezethet, ami évekkel később akár a csontok ásványianyag tartalmának a csökkenésében is megnyilvánulhat. Tejfehérjementes diéta esetén gondoskodni kell a minőségi fehérje és kálcium pótlásról, amit többes tápláláékallergia esetén célszerű dietetikussal egyeztetni. Dietetikai konzultáció keretében pontos és szakszerű javaslatokkal segítjük a szülőket a gyermek életkorának megfelelő, az adott ételallergiát középpontba helyező diétás tanácsokkal.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Ha a tehéntej okozza az allergiát…

Létezik a tejfehérjeallergia egy másik formája, amikor a tehéntej fogyasztása, az arra hajlamos gyermekeknél, azonnali allergiás reakciót vált ki: perceken belül arcpirosodást, duzzanatot, testszerte csalánkiütéseket vagy akár hányást, köhögést, nehézlégzést, elbágyadását. Ezen utóbbi tünetek anafilaxiára utalnak és azonnali sürgősségi ellátást igényelnek.

 Tejsavó-fehérje és kazein a tejben: melyik mit okoz és miben tér el e két allergia?

A tehéntejben jelenlevő fehérjék hőre adott válaszuk eltérő. Míg hő hatására a tejsavó fehérjék (laktalbumin, laktoglobulin) lebomlanak és már nem váltanak ki allergiás reakciót, úgy a kazeint hiába hőkezeljük, nem változik meg a szerkezete. Ebből következik, hogy a tejsavó-fehérjékre allergiás gyermekek sütve (pl. keksz, muffin formában) tudják fogyasztani a tejfehérjét, kazein allergiások viszont nem.

Tehát a tehéntejfehérje allergia nem egy egységes kórkép, allergológus szakorvos feladata annak az eldöntése, hogy a gyermeknek meddig és milyenfajta diétát kell tartania, illetve a családokat felkészíteni arra, hogy élethosszig tartó megszorításra és súlyos allergiás reakcióra kell-e számítsanak, vagy csak egy rövid, átmeneti diétáról van-e szó.

Segít az egészségpszichológus is

Ez utóbbi esetekben az allergológus intézetünkben bevonja az egészségpszichológust is a család felkészítésére az új étrend kialakítása miatt, hiszen a táplálékallergiás /ételallergiás gyermekek gondozása összetett feladat. A család és a szűkebb, tágabb rokonság és közösségek bevonása elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságos közeget biztosítsunk az allergiás gyermekek számára.

Az egészségpszichológus, a friss diagnózisra fókuszáltan segít, akár mindössze egy vagy néhány alkalommal, hiszen a család olyan egészségügyi kihívás elé kerül, amellyel nem egyszerű megküzdeni. (Gondoljunk az említett, akár súlyos, életveszélyes helyzetet teremteni képes allergiákra.

Az egészségpszichológusi konzultációkon célzottan stratégiákat is megtanul a szülő:  hogyan tuja közvetíteni/kommunikálni,  az allergiás gyermek  diétájának jelentőségét a családtagok , vagy esetleg az iskola, óvoda, a közvetlen és tágabb környezete szereplői felé.

Panoráma Poliklinika

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.