PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Táplálékallergia

Az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen nőtt a táplálékallergiások száma. A táplálékallergia napjainkban már szinte népbetegséggé vált. A tejfehérje és tojásallergia mellett egyre nagyobb számban jelentkeznek a rendeléseken gyermekek, akiknél dió- és mogyorófélék váltottak ki súlyos allergiás reakciót. Egyes esetekben hüvelyesek, hal, tengergyümölcsei, búza, szója okoz táplálékallergiát.  Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus – immunológus írása.

Miért lényeges a korai ismerkedés az allergénekkel

A korábbi szakmai irányelvekben megfogalmazott késői allergénbevezetés helyett egyre inkább előtérbe kerül a korai – akár 4-6 hónapos korban megkezdett – ismerkedés az allergénekkel.  Amikor az allergén a tápcsatornán keresztül találkozik az immunrendszerrel, elindul egy tanulási folyamat, aminek a végeredménye, hogy a szervezet toleránssá válik a táplálékokban található idegen fehérjékkel szemben. A tolerancia fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres találkozás az adott allergénnel.

Molekuláris allergia vizsgálat

Feleslegesen elvégzett, illetve tévesen értelmezett allergia panelek sajnos sokszor vezetnek olyan kiterjesztett diétákhoz, ami a tolerancia elvesztésével és allergiák kialakulásával jár. Panelek helyett fontos a célzott, egyénre szabott allergia vizsgálatok elvégzése. Táplálékallergiák kivizsgálásában nagy hangsúlyt kap a molekuláris allergia vizsgálat, amelyet allergológia  rendelésünkön végzünk, s amelynek köszönhetően felállítható a diagnózis, alkalmas rizikóbecslésre, illetve választ ad esetleges keresztallergiák fennállására. A molekuláris allergia vizsgálat (ImmunoCAP módszer) amely komponens alapú allergén-meghatározást tesz lehetővé élelmiszerek (és légúti allergének) esetén, alkalmas a hosszútávú utánkövetésre is, amely az allergia esetleges kinövésekor (gyermek esetén) vagy újabb allergiák kialakulásában fontos támpontot nyújt.

Táplálékallergiás gyermek a családban

A táplálékallergiás /ételallergiás gyermekek gondozása összetett feladat, a család és a közösség bevonása elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságos közeget biztosítsunk az allergiás gyermekek számára.

Ezekben az esetekben az élet átszervezése mellett új, a konyhában alkalmazott készségek megtanulása is kihívás elé állíthatja az édesanyát, a szülőket, amely feszültséggel teli helyzeteket eredményezhet, különösen a diagnózist követő hetekben.  Aggodalmas kérdésként jelenhet meg a szülők fejében, hogy hogyan pótolják például a tejet, a tojást a különböző ételekben, az elején különösen stresszes lehet a bevásárlás, több időt is igénybe vehet, hiszen figyelni kell az ételek választásánál, elolvasni az ételek összetevőit. Minderről nemrég írtunk, egy a gluténérzékenységről szóló cikkünkben. 

Lényeges ezekben az esetekben, hogy praktikus tanácsokat kapjanak a szülők, megfelelő szakértői segítséggel vezetve visszakapják a kontroll érzetét a családi élet napi rutinja felett. Az egészségpszichológus, a friss diagnózisra fókuszáltan segít, akár mindössze egy vagy néhány alkalommal, hiszen a család olyan egészségügyi kihívás elé kerül, amellyel nem egyszerű megküzdeni. Gondoljunk az említett, akár súlyos, életveszélyes helyzetet teremteni képes mogyoróallergiákra, vagy más dió, és egyéb magallergiákra.

Az egészségpszichológusi konzultációkon célzottan stratégiákat is megtanul a szülő arra vonatkozóan, hogy hogyan tud kezelni egy-egy hasonló, helyzetet és hogyan tuja közvetíteni/kommunikálni,  az allergiás gyermek  diétájának jelentőségét a családtagok , vagy esetleg az iskola, óvoda, a közvetlen és tágabb környezete szereplői felé.

Panoráma Poliklinika

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább