PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Táplálékallergia

Az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen nőtt a táplálékallergiások száma. A táplálékallergia napjainkban már szinte népbetegséggé vált. A tejfehérje és tojásallergia mellett egyre nagyobb számban jelentkeznek a rendeléseken gyermekek, akiknél dió- és mogyorófélék váltottak ki súlyos allergiás reakciót. Egyes esetekben hüvelyesek, hal, tengergyümölcsei, búza, szója okoz táplálékallergiát.  Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus – immunológus írása.

Miért lényeges a korai ismerkedés az allergénekkel

A korábbi szakmai irányelvekben megfogalmazott késői allergénbevezetés helyett egyre inkább előtérbe kerül a korai – akár 4-6 hónapos korban megkezdett – ismerkedés az allergénekkel.  Amikor az allergén a tápcsatornán keresztül találkozik az immunrendszerrel, elindul egy tanulási folyamat, aminek a végeredménye, hogy a szervezet toleránssá válik a táplálékokban található idegen fehérjékkel szemben. A tolerancia fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres találkozás az adott allergénnel.

Az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen nőtt a táplálékallergiások száma. A táplálékallergia napjainkban már szinte népbetegséggé vált.

Molekuláris allergia vizsgálat

Feleslegesen elvégzett, illetve tévesen értelmezett allergia panelek sajnos sokszor vezetnek olyan kiterjesztett diétákhoz, ami a tolerancia elvesztésével és allergiák kialakulásával jár. Panelek helyett fontos a célzott, egyénre szabott allergia vizsgálatok elvégzése. Táplálékallergiák kivizsgálásában nagy hangsúlyt kap a molekuláris allergia vizsgálat, amelyet allergológia  rendelésünkön végzünk, s amelynek köszönhetően felállítható a diagnózis, alkalmas rizikóbecslésre, illetve választ ad esetleges keresztallergiák fennállására. A molekuláris allergia vizsgálat (ImmunoCAP módszer) amely komponens alapú allergén-meghatározást tesz lehetővé élelmiszerek (és légúti allergének) esetén, alkalmas a hosszútávú utánkövetésre is, amely az allergia esetleges kinövésekor (gyermek esetén) vagy újabb allergiák kialakulásában fontos támpontot nyújt.

Táplálékallergiás gyermek a családban

A táplálékallergiás /ételallergiás gyermekek gondozása összetett feladat, a család és a közösség bevonása elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságos közeget biztosítsunk az allergiás gyermekek számára.

Ezekben az esetekben az élet átszervezése mellett új, a konyhában alkalmazott készségek megtanulása is kihívás elé állíthatja az édesanyát, a szülőket, amely feszültséggel teli helyzeteket eredményezhet, különösen a diagnózist követő hetekben.  Aggodalmas kérdésként jelenhet meg a szülők fejében, hogy hogyan pótolják például a tejet, a tojást a különböző ételekben, az elején különösen stresszes lehet a bevásárlás, több időt is igénybe vehet, hiszen figyelni kell az ételek választásánál, elolvasni az ételek összetevőit. Minderről nemrég írtunk, egy a gluténérzékenységről szóló cikkünkben. 

Lényeges ezekben az esetekben, hogy praktikus tanácsokat kapjanak a szülők, megfelelő szakértői segítséggel vezetve visszakapják a kontroll érzetét a családi élet napi rutinja felett. Az egészségpszichológus, a friss diagnózisra fókuszáltan segít, akár mindössze egy vagy néhány alkalommal, hiszen a család olyan egészségügyi kihívás elé kerül, amellyel nem egyszerű megküzdeni. Gondoljunk az említett, akár súlyos, életveszélyes helyzetet teremteni képes mogyoróallergiákra, vagy más dió, és egyéb magallergiákra.

Az egészségpszichológusi konzultációkon célzottan stratégiákat is megtanul a szülő arra vonatkozóan, hogy hogyan tud kezelni egy-egy hasonló, helyzetet és hogyan tuja közvetíteni/kommunikálni,  az allergiás gyermek  diétájának jelentőségét a családtagok , vagy esetleg az iskola, óvoda, a közvetlen és tágabb környezete szereplői felé.

Panoráma Poliklinika

Pszichoszomatika: amikor a lélek a test nyelvén szól

A pszichoszomatika, mint tudományterület, a testi és lelki egészség közötti kapcsolatot vizsgálja. A pszichoszomatika a testi betegségek és tünetek hátterében rejlő pszichés tényezők szerepére világít rá, szemlélete szerint azok is közrejátszanak egy-egy betegség megjelenésében. Ilyen lehet például a migrén, az irritábilis bél szindróma, a krónikus fáradtság szindróma vagy a fibromyalgia (izomrost fájdalom). A pszichoszomatika szerint […]

Tovább

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább