PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Szülőkonzultáció

Mikor, milyen helyzetekben kérjük konzultációs lehetőséget a gyermekpszichológustól szülőként? Mely szituációk esetén lehet fontos, hogy a gyermek(ek) nélkül találkozzon a szülő a gyermek terapeutával? Meixner Veronika klinikai szakpszichológus írása a szülőkonzultációról.

Terápiás munka a gyermekkel

A szülőkonzultáció minden esetben fontos részét képezi annak a terápiás munkának, amelyeknek középpontjában a gyermek áll.

Adódhatnak azonban olyan helyzetek is, amikor kizárólag szülőkonzultáció ajánlott, a gyerek(ek) jelenléte nélkül. A konzultáció célja, hogy a szülők bővíthessék ismereteiket és eszköztárukat a neveléssel kapcsolatos kérdésekben, jobban megértsék gyermekük viselkedését, illetve a neveléssel kapcsolatos családi vagy személyes nehézségeiket.

A konzultációk során kitűzünk egy témát, egy célt, amelyen közösen dolgozunk. Bizonyos esetekben akár egy alkalom is elegendő, de általában 3-5 alkalom szükséges egy probléma mélyebb megértéséhez, átgondolásához.

A szülőkonzultáció minden esetben fontos részét képezi annak a terápiás munkának, amelyeknek középpontjában a gyermek áll.

Leggyakrabban a következő helyzetekben segíthet a szülőkonzultáció:

  • szeparációs helyzetek leküzdése: bölcsőde és óvodakezdés, az elválás nehézségei;
  • különböző családi krízishelyzetek: válás, gyász, mentális vagy testi betegség, költözés;
  • a gyermek fejlődési késése, elakadása, megváltozott viselkedése;
  • adott életkor jellemző nehézségei, különös tekintettel a kamaszkor sajátosságaira.

A gyermek az életkorához köthető tünetekkel jelez

A gyermekek tüneteiken keresztül tudják megmutatni, hogy fejlődésük valamilyen akadályba ütközött, érzelmeik kifejezésének lehetőségét nem találják, ezért segítségre van szükségük. A tünet függhet az életkortól, a személyiség érzékenységétől és a környezettől egyaránt. A teljesség igénye nélkül ezek a tünetek lehetnek például kisebb korban az alvás vagy evészavar, szobatisztaság, körömrágás, későbbi életkorban a magatartás, beilleszkedési zavar, dadogás, tik, serdülő korban szorongás, pánik, tik, egyebek. A lelki megterhelődés hatására jelentkező tünetek sokszor testi tünetek formájában jelentkeznek (pszichoszomatikus tünetek), amely a gyermek korlátozott nyelvi kapacitásából is következik.

Terápia: játékosan

A gyerekterápia a gyermek legtermészetesebb nyelvén, a játékon keresztül történik. A modern analitikusan orientált gyerekterápia jellemzője a kapcsolati hangsúly, ami azt jelenti, hogy személyiségünk fejlődése, önmagunk megismerése a másik által, a másik személlyel való kapcsolatban, az élmények, gondolatok, érzések megosztásán keresztül valósul meg. Biztonságos, kiszámítható kapcsolat csak rendszeres találkozásokon keresztül tud kialakulni. A szülőkkel való kapcsolat szintén elengedhetetlen része a gyermekekkel folytatott terápiának, hiszen a gyerek fejlődése a környezetével való kapcsolatban, attól való függésben történik, így a gyerek viselkedésének változása sem képzelhető el a környezet támogató hozzáállása és változási motivációja nélkül. Ezért is nélkülözhetetlen a szülők elköteleződése a terápia mellett. A gyerekterápia a gyerekkel heti egy, ritkábban heti többszöri, a szülőkkel havi rendszerességű találkozást jelent.

További részletek a gyermekterápiáról ITT olvasható honlapunkon.

Meixner Veronika rendelési ideje a budai rendelőnkben (1126 Derkovits u.7.): kedd 8.00-12.00- ig;


Időpontfoglalás

Időpont kérés Meixner Veronika gyermek-és ifjúsági klinikai szakpszichológus rendelésére a következő telefonszámon lehetséges:

06 70 775 0288,

vagy írjon e-mailt közvetlenül a recepcio@panoramaklinika.hu címre,

és a levélben kérjük feltétlenül írja meg, hogy Meixner Veronika szakpszichológushoz kéri az időpontot.

Illetve a a kitöltött Időpont egyeztető űrlap segítségével is kérhet időpontot a rendelésre,

kérjük,  a megjegyzés rovatba itt is írja bele, hogy Meixner Veronika szakpszichológushoz kéri az időpontot!

Bejelentkezés gyermekpszichológushoz


Pszichoszomatika: amikor a lélek a test nyelvén szól

A pszichoszomatika, mint tudományterület, a testi és lelki egészség közötti kapcsolatot vizsgálja. A pszichoszomatika a testi betegségek és tünetek hátterében rejlő pszichés tényezők szerepére világít rá, szemlélete szerint azok is közrejátszanak egy-egy betegség megjelenésében. Ilyen lehet például a migrén, az irritábilis bél szindróma, a krónikus fáradtság szindróma vagy a fibromyalgia (izomrost fájdalom). A pszichoszomatika szerint […]

Tovább

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább