Szülőkonzultáció

Mikor, milyen helyzetekben kérjük konzultációs lehetőséget a gyermekpszichológustól szülőként? Mely szituációk esetén lehet fontos, hogy a gyermek(ek) nélkül találkozzon a szülő a gyermek terapeutával? Meixner Veronika klinikai szakpszichológus írása a szülőkonzultációról.

Terápiás munka a gyermekkel

szülőkonzultáció minden esetben fontos részét képezi annak a terápiás munkának, amelyeknek középpontjában a gyermek áll.

Adódhatnak azonban olyan helyzetek is, amikor kizárólag szülőkonzultáció ajánlott, a gyerek(ek) jelenléte nélkül. A konzultáció célja, hogy a szülők bővíthessék ismereteiket és eszköztárukat a neveléssel kapcsolatos kérdésekben, jobban megértsék gyermekük viselkedését, illetve a neveléssel kapcsolatos családi vagy személyes nehézségeiket.

A konzultációk során kitűzünk egy témát, egy célt, amelyen közösen dolgozunk. Bizonyos esetekben akár egy alkalom is elegendő, de általában 3-5 alkalom szükséges egy probléma mélyebb megértéséhez, átgondolásához.

Bejelentkezés pszichológusokhoz

Amennyiben pszichológus, pszichoterapeuta kollégánkhoz szeretne bejelentkezni, kérjük kattintson ide.

Leggyakrabban a következő helyzetekben segíthet a szülőkonzultáció:

  • szeparációs helyzetek leküzdése: bölcsőde és óvodakezdés, az elválás nehézségei;
  • különböző családi krízishelyzetek: válás, gyász, mentális vagy testi betegség, költözés;
  • a gyermek fejlődési késése, elakadása, megváltozott viselkedése;
  • adott életkor jellemző nehézségei, különös tekintettel a kamaszkor sajátosságaira.

A gyermek az életkorához köthető tünetekkel jelez

A gyermekek tüneteiken keresztül tudják megmutatni, hogy fejlődésük valamilyen akadályba ütközött, érzelmeik kifejezésének lehetőségét nem találják, ezért segítségre van szükségük. A tünet függhet az életkortól, a személyiség érzékenységétől és a környezettől egyaránt. A teljesség igénye nélkül ezek a tünetek lehetnek például kisebb korban az alvás vagy evészavar, szobatisztaság, körömrágás, későbbi életkorban a magatartás, beilleszkedési zavar, dadogás, tik, serdülő korban szorongás, pánik, tik, egyebek. A lelki megterhelődés hatására jelentkező tünetek sokszor testi tünetek formájában jelentkeznek (pszichoszomatikus tünetek), amely a gyermek korlátozott nyelvi kapacitásából is következik.

Terápia: játékosan

A gyerekterápia a gyermek legtermészetesebb nyelvén, a játékon keresztül történik. A modern analitikusan orientált gyerekterápia jellemzője a kapcsolati hangsúly, ami azt jelenti, hogy személyiségünk fejlődése, önmagunk megismerése a másik által, a másik személlyel való kapcsolatban, az élmények, gondolatok, érzések megosztásán keresztül valósul meg. Biztonságos, kiszámítható kapcsolat csak rendszeres találkozásokon keresztül tud kialakulni. A szülőkkel való kapcsolat szintén elengedhetetlen része a gyermekekkel folytatott terápiának, hiszen a gyerek fejlődése a környezetével való kapcsolatban, attól való függésben történik, így a gyerek viselkedésének változása sem képzelhető el a környezet támogató hozzáállása és változási motivációja nélkül. Ezért is nélkülözhetetlen a szülők elköteleződése a terápia mellett. A gyerekterápia a gyerekkel heti egy, ritkábban heti többszöri, a szülőkkel havi rendszerességű találkozást jelent.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Bejelentkezés

Egyes ellátásainkhoz – pszichológusainkhoz, pszichoterapeutáinkhoz és pszichiátereink egy részéhez, valamint gyógypedagógusunkhoz – előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Ezt követően telefonon vagy e-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.