PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Szülőkonzultáció

Mikor, milyen helyzetekben kérjük konzultációs lehetőséget a gyermekpszichológustól szülőként? Mely szituációk esetén lehet fontos, hogy a gyermek(ek) nélkül találkozzon a szülő a gyermek terapeutával? Meixner Veronika klinikai szakpszichológus írása a szülőkonzultációról.

Terápiás munka a gyermekkel

A szülőkonzultáció minden esetben fontos részét képezi annak a terápiás munkának, amelyeknek középpontjában a gyermek áll.

Adódhatnak azonban olyan helyzetek is, amikor kizárólag szülőkonzultáció ajánlott, a gyerek(ek) jelenléte nélkül. A konzultáció célja, hogy a szülők bővíthessék ismereteiket és eszköztárukat a neveléssel kapcsolatos kérdésekben, jobban megértsék gyermekük viselkedését, illetve a neveléssel kapcsolatos családi vagy személyes nehézségeiket.

A konzultációk során kitűzünk egy témát, egy célt, amelyen közösen dolgozunk. Bizonyos esetekben akár egy alkalom is elegendő, de általában 3-5 alkalom szükséges egy probléma mélyebb megértéséhez, átgondolásához.

A szülőkonzultáció minden esetben fontos részét képezi annak a terápiás munkának, amelyeknek középpontjában a gyermek áll.

Leggyakrabban a következő helyzetekben segíthet a szülőkonzultáció:

  • szeparációs helyzetek leküzdése: bölcsőde és óvodakezdés, az elválás nehézségei;
  • különböző családi krízishelyzetek: válás, gyász, mentális vagy testi betegség, költözés;
  • a gyermek fejlődési késése, elakadása, megváltozott viselkedése;
  • adott életkor jellemző nehézségei, különös tekintettel a kamaszkor sajátosságaira.

A gyermek az életkorához köthető tünetekkel jelez

A gyermekek tüneteiken keresztül tudják megmutatni, hogy fejlődésük valamilyen akadályba ütközött, érzelmeik kifejezésének lehetőségét nem találják, ezért segítségre van szükségük. A tünet függhet az életkortól, a személyiség érzékenységétől és a környezettől egyaránt. A teljesség igénye nélkül ezek a tünetek lehetnek például kisebb korban az alvás vagy evészavar, szobatisztaság, körömrágás, későbbi életkorban a magatartás, beilleszkedési zavar, dadogás, tik, serdülő korban szorongás, pánik, tik, egyebek. A lelki megterhelődés hatására jelentkező tünetek sokszor testi tünetek formájában jelentkeznek (pszichoszomatikus tünetek), amely a gyermek korlátozott nyelvi kapacitásából is következik.

Terápia: játékosan

A gyerekterápia a gyermek legtermészetesebb nyelvén, a játékon keresztül történik. A modern analitikusan orientált gyerekterápia jellemzője a kapcsolati hangsúly, ami azt jelenti, hogy személyiségünk fejlődése, önmagunk megismerése a másik által, a másik személlyel való kapcsolatban, az élmények, gondolatok, érzések megosztásán keresztül valósul meg. Biztonságos, kiszámítható kapcsolat csak rendszeres találkozásokon keresztül tud kialakulni. A szülőkkel való kapcsolat szintén elengedhetetlen része a gyermekekkel folytatott terápiának, hiszen a gyerek fejlődése a környezetével való kapcsolatban, attól való függésben történik, így a gyerek viselkedésének változása sem képzelhető el a környezet támogató hozzáállása és változási motivációja nélkül. Ezért is nélkülözhetetlen a szülők elköteleződése a terápia mellett. A gyerekterápia a gyerekkel heti egy, ritkábban heti többszöri, a szülőkkel havi rendszerességű találkozást jelent.

További részletek a gyermek – és pszichoterápiáról ITT olvasható honlapunkon.

Meixner Veronika rendelési ideje a budai rendelőnkben (1126 Derkovits u.7.): kedd 8.00-12.00- ig;


Időpontfoglalás

Időpont kérés Meixner Veronika gyermek-és ifjúsági klinikai szakpszichológus rendelésére a következő telefonszámon lehetséges:

06 70 775 0288,

vagy írjon e-mailt közvetlenül a szalai.benedek@panoramaklinika.hu címre.

A levélben kérjük  írja meg, hogy Meixner Veronika szakpszichológushoz kéri az időpontot.

Illetve a a kitöltött Időpont egyeztető űrlap segítségével is kérhet időpontot a rendelésre,

kérjük,  a megjegyzés rovatba itt is írja bele, hogy Meixner Veronika szakpszichológushoz kéri az időpontot!

Bejelentkezés gyermekpszichológushoz


Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább