Szolgáltatások

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat gyermekkorban

Az ultrahang vizsgálat a hasi szervek működészavara esetén a legtöbb esetben gyorsan és hatékonyan, fájdalommentesen ad választ a zavar hátterében álló okra. A vizsgálat nem jár káros hatásokkal, ezért bármely életkorban elvégezhető, bármennyiszer ismételhető. Bizonytalan hasi panaszok, hasfájás esetén az ultrahang ugyancsak fontos diagnosztikai eszköz. Az ultrahang segítségével egyes hasi szervek működésük közben is vizsgálhatók, anatómiailag és funkcionálisan egyaránt.

Sérülések, akut hasfájások hátterében álló súlyos, vagy sürgős ellátást igénylő kórképek (például vakbélgyulladás, bélcsavarodás, bélösszecsúszás, nyirokcsomó-gyulladás, petefészek csavarodás) szintén jól diagnosztizálhatóak hasi UH segítségével.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás (PEST)


Mit vizsgálhatunk hasi ultrahanggal?

  • A máj és epeúti rendszer ultrahang vizsgálata esetén a radiológus az úgynevezett körülírt eltéréseket, így például a cisztákat, érgomolyagokat, jó- vagy rosszindulatú daganatokat, valamint a máj vérellátását biztosító ereket vizsgálja. Majd az epehólyagot, epeköveket, gyulladásos jeleket keresi, s nézi a májon belüli, illetve a májon kívül található epeutakat. A normálisnál tágabb epeutak epeelfolyási zavart jelenthetnek, amelynek hátterében állhat például epekő, gyulladásos betegség vagy veleszületett fejlődési zavarok. Az epeelfolyási problémák szabad szemmel is látható tünete a bőr és a szemek „sárgasága”. Ezen tünet jelentkezése esetén az UH vizsgálat elengedhetetlenül fontos.

 

  • A gyomor ultrahang vizsgálata: 2-8 hetes gyermekeknél többszöri etetés után is jelentkező sugárhányás esetén mindig gondolni kell a latin nevén pylorus stenosisként (gyomorkimenet-szűkület) diagnosztizálható betegségre. A gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat megvastagodik és elzárja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid csatornát. Ennek következménye az etetés után jelentkező gyakori hányás, valamint az ebből adódó fogyás. A záróizom ultrahangos vizsgálata lehetővé teszi a kórkép gyors diagnózisát.

 

Fontos információ! A gyomor egyéb betegségei a levegőtartalom miatt ultrahanggal érdemben nem vizsgálhatóak.

 

  • Vesék és húgyutak: az ultrahang vizsgálat során pontosan látható a vesék elhelyezkedése, mérete, szerkezete.

A vesével kapcsolatos panaszok hátterében gyermekeknél is állhat vesekő, vagy húgyúti fertőzés esetén vesemedence gyulladás. A vesemedence gyulladás esetén ultrahang vizsgálattal az esetlegesen erre hajlamosító fejlődési rendellenességeket, illetve a fertőzés szövődményeit kell kizárni, illetve azonosítani. Ultrahang segítségével felfedezhetőek olyan eltérések is, mint a vesemedence és a húgyvezeték tágulata, amelyet okozhat vesekő, amely a veséből kijutva a vizeletelvezető rendszer következő részében, a húgyvezetékben akad el. Ugyancsak tágabb vesemedencét láthat a radiológus orvos bizonyos fejlődési rendellenességek esetén is. Ilyenek például a vizeletelvezető rendszer különböző szakaszain fellelhető szűkületek, amelyek vizeletelfolyási nehezítettséget jelentenek. Hasonló eltérést okozhat a vesicoureteralis refluxbetegség is. Ez annyit jelent, hogy a húgyhólyagból a vizelet visszafolyik a vesék irányába.

A nagyfokú tágulatok és a vizelet reflux következtében a vesékben megnő a nyomás, ez pedig a vese szövetének pusztulásához vezethet. Rendkívül fontos tehát a húgyutak rendellenességeit időben felfedeznünk, mert hosszú távon ezek az állapotok visszatérő fertőzésekhez, valamint a vesék károsodásához vezethetnek.

  • Lép: a lép megnagyobbodása számos kóros állapot tünete lehet. Egyes fertőzéses megbetegedések esetén (vírusfertőzések, elsősorban mononucleosis, szepszis) vérképző rendszeri betegségek és egyéb ritkább, genetikai eltéréseken alapuló betegségben láthatunk az ultrahang vizsgálat során lép megnagyobbodást. Májbetegségekhez is társulhat ez a kórkép.
  • Belek: a belek gyulladása ultrahang vizsgálattal kiválóan vizsgálható. Aktív gyulladásra a bélfal-megvastagodás jelenléte utal. Súlyos bélfertőzések vagy gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) diagnosztikájában és követésében az ultrahang vizsgálat elengedhetetlen szerepet játszik.

Gyermekeknél az akut hasi kórképek közé tartozó bélcsavarodás (volvulus) és a belek egymásba türemkedése (invaginatio) esetén szintén ultrahang az elsődlegesen választandó vizsgálómódszer. Mindkét kórkép a belek vérellátási zavarán keresztül a belek elhalását okozhatja.

  • Vakbélgyulladás (appendicitis): minden hasi fájdalom esetén gondolni kell erre a kórképre, mivel számtalan különböző – egyáltalán nem típusos – tünete lehet. Valójában nem a vakbél (coecum), hanem a hozzá kapcsolódó féregnyúlvány (appendix vermiformis) megbetegedéséről van szó. Ultrahanggal a gyulladás jeleként megvastagodott féregnyúlványt láthatunk, amely a vizsgálat során nyomásérzékeny. Környezetében gyakran gyulladásos folyadék, illetve megnagyobbodott nyirokcsomók is láthatóak. A vakbélgyulladás következménye lehet hashártyagyulladás, tályog kialakulása, valamint szepszis, ezért a betegség korai felismerése rendkívül fontos. A diagnózis felállításában az ultrahang vizsgálatnak nélkülözhetetlen szerepe van.

 

Kismedence ultrahang vizsgálata

  • Méh és petefészkek: a hormonális eltérések, vérzészavarok kivizsgálása ma már elképzelhetetlen kismedencei ultrahang vizsgálat nélkül. Alhasi fájdalmak esetén – a vakbélgyulladás mellett – mindig gondolni kell nőgyógyászati okokra is. Így például a petefészek csavarodásra, valamint méhkürt gyulladásra. Ezek a betegségek szintén gyors diagnózist igényelnek, hiszen komoly következményekkel járhatnak.

 

Az általános szűrővizsgálat részeként az ultrahang vizsgálat rendkívül nagy szerepet tölthet be gyermekeink egészségének megőrzése érdekében. Éppen ezért az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás, amelyet a gyermekgyógyászatban használunk.

Csecsemő ultrahang szűrés


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya