Szolgáltatások

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat gyermekkorban

Az ultrahang vizsgálat a hasi szervek működészavara esetén a legtöbb esetben gyorsan és hatékonyan, fájdalommentesen ad választ a zavar hátterében álló okra. A vizsgálat nem jár káros hatásokkal, ezért bármely életkorban elvégezhető, bármennyiszer ismételhető. Bizonytalan hasi panaszok, hasfájás esetén az ultrahang ugyancsak fontos diagnosztikai eszköz. Az ultrahang segítségével egyes hasi szervek működésük közben is vizsgálhatók, anatómiailag és funkcionálisan egyaránt.

Sérülések, akut hasfájások hátterében álló súlyos, vagy sürgős ellátást igénylő kórképek (például vakbélgyulladás, bélcsavarodás, bélösszecsúszás, nyirokcsomó-gyulladás, petefészek csavarodás) szintén jól diagnosztizálhatóak hasi UH segítségével.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Mit vizsgálhatunk hasi ultrahanggal?

  • A máj és epeúti rendszer ultrahang vizsgálata esetén a radiológus az úgynevezett körülírt eltéréseket, így például a cisztákat, érgomolyagokat, jó- vagy rosszindulatú daganatokat, valamint a máj vérellátását biztosító ereket vizsgálja. Majd az epehólyagot, epeköveket, gyulladásos jeleket keresi, s nézi a májon belüli, illetve a májon kívül található epeutakat. A normálisnál tágabb epeutak epeelfolyási zavart jelenthetnek, amelynek hátterében állhat például epekő, gyulladásos betegség vagy veleszületett fejlődési zavarok. Az epeelfolyási problémák szabad szemmel is látható tünete a bőr és a szemek „sárgasága”. Ezen tünet jelentkezése esetén az UH vizsgálat elengedhetetlenül fontos.

 

  • A gyomor ultrahang vizsgálata: 2-8 hetes gyermekeknél többszöri etetés után is jelentkező sugárhányás esetén mindig gondolni kell a latin nevén pylorus stenosisként (gyomorkimenet-szűkület) diagnosztizálható betegségre. A gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat megvastagodik és elzárja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid csatornát. Ennek következménye az etetés után jelentkező gyakori hányás, valamint az ebből adódó fogyás. A záróizom ultrahangos vizsgálata lehetővé teszi a kórkép gyors diagnózisát.

 

Fontos információ! A gyomor egyéb betegségei a levegőtartalom miatt ultrahanggal érdemben nem vizsgálhatóak.

 

  • Vesék és húgyutak: az ultrahang vizsgálat során pontosan látható a vesék elhelyezkedése, mérete, szerkezete.

A vesével kapcsolatos panaszok hátterében gyermekeknél is állhat vesekő, vagy húgyúti fertőzés esetén vesemedence gyulladás. A vesemedence gyulladás esetén ultrahang vizsgálattal az esetlegesen erre hajlamosító fejlődési rendellenességeket, illetve a fertőzés szövődményeit kell kizárni, illetve azonosítani. Ultrahang segítségével felfedezhetőek olyan eltérések is, mint a vesemedence és a húgyvezeték tágulata, amelyet okozhat vesekő, amely a veséből kijutva a vizeletelvezető rendszer következő részében, a húgyvezetékben akad el. Ugyancsak tágabb vesemedencét láthat a radiológus orvos bizonyos fejlődési rendellenességek esetén is. Ilyenek például a vizeletelvezető rendszer különböző szakaszain fellelhető szűkületek, amelyek vizeletelfolyási nehezítettséget jelentenek. Hasonló eltérést okozhat a vesicoureteralis refluxbetegség is. Ez annyit jelent, hogy a húgyhólyagból a vizelet visszafolyik a vesék irányába.

A nagyfokú tágulatok és a vizelet reflux következtében a vesékben megnő a nyomás, ez pedig a vese szövetének pusztulásához vezethet. Rendkívül fontos tehát a húgyutak rendellenességeit időben felfedeznünk, mert hosszú távon ezek az állapotok visszatérő fertőzésekhez, valamint a vesék károsodásához vezethetnek.

  • Lép: a lép megnagyobbodása számos kóros állapot tünete lehet. Egyes fertőzéses megbetegedések esetén (vírusfertőzések, elsősorban mononucleosis, szepszis) vérképző rendszeri betegségek és egyéb ritkább, genetikai eltéréseken alapuló betegségben láthatunk az ultrahang vizsgálat során lép megnagyobbodást. Májbetegségekhez is társulhat ez a kórkép.
  • Belek: a belek gyulladása ultrahang vizsgálattal kiválóan vizsgálható. Aktív gyulladásra a bélfal-megvastagodás jelenléte utal. Súlyos bélfertőzések vagy gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) diagnosztikájában és követésében az ultrahang vizsgálat elengedhetetlen szerepet játszik.

Gyermekeknél az akut hasi kórképek közé tartozó bélcsavarodás (volvulus) és a belek egymásba türemkedése (invaginatio) esetén szintén ultrahang az elsődlegesen választandó vizsgálómódszer. Mindkét kórkép a belek vérellátási zavarán keresztül a belek elhalását okozhatja.

  • Vakbélgyulladás (appendicitis): minden hasi fájdalom esetén gondolni kell erre a kórképre, mivel számtalan különböző – egyáltalán nem típusos – tünete lehet. Valójában nem a vakbél (coecum), hanem a hozzá kapcsolódó féregnyúlvány (appendix vermiformis) megbetegedéséről van szó. Ultrahanggal a gyulladás jeleként megvastagodott féregnyúlványt láthatunk, amely a vizsgálat során nyomásérzékeny. Környezetében gyakran gyulladásos folyadék, illetve megnagyobbodott nyirokcsomók is láthatóak. A vakbélgyulladás következménye lehet hashártyagyulladás, tályog kialakulása, valamint szepszis, ezért a betegség korai felismerése rendkívül fontos. A diagnózis felállításában az ultrahang vizsgálatnak nélkülözhetetlen szerepe van.

 

Kismedence ultrahang vizsgálata

  • Méh és petefészkek: a hormonális eltérések, vérzészavarok kivizsgálása ma már elképzelhetetlen kismedencei ultrahang vizsgálat nélkül. Alhasi fájdalmak esetén – a vakbélgyulladás mellett – mindig gondolni kell nőgyógyászati okokra is. Így például a petefészek csavarodásra, valamint méhkürt gyulladásra. Ezek a betegségek szintén gyors diagnózist igényelnek, hiszen komoly következményekkel járhatnak.

 

Az általános szűrővizsgálat részeként az ultrahang vizsgálat rendkívül nagy szerepet tölthet be gyermekeink egészségének megőrzése érdekében. Éppen ezért az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás, amelyet a gyermekgyógyászatban használunk.

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya