Szolgáltatások

Csecsemő ultrahang szűrés

A csecsemő ultrahang szűrés a különböző fejlődési rendellenességek minél korábbi felismerésére szolgál. Ezáltal, korai beavatkozással a későbbi, esetlegesen maradandó károsodások elkerülhetők, vagy csökkenthetők. Optimális esetben a csecsemők 6-8 hetes korában a koponya, has és csípő ultrahang szűrővizsgálat javasolt.

A szűrést végző gyermekradiológus szakorvosunk: Dr. Vančo Ildikó.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Koponya ultrahang vizsgálat

Koponya ultrahang vizsgálattal a csecsemő agyát a koponyáján található nagykutacson keresztül tudjuk vizsgálni. Ultrahanggal az agyállomány egy része látótérbe hozható, így az ultrahang segítségével bizonyos fejlődési rendellenességek, vagy a születés során keletkezett, koponyán belüli vérzések egy része és egyéb eltérések, például agykamrai tágulatok kimutathatóak, nyomon követhetőek. Az esetlegesen talált eltérések egy része további neurológiai, esetleg további képalkotó vizsgálatokat (MR vizsgálat) igényel, mások esetében elegendő az ultrahangos követés.

A koponya ultrahang vizsgálat elvégzése különösen fontos a koraszülöttek esetében, hiszen náluk gyakoribb szövődménye lehet az agyvérzés, vagy egyéb agykárosodás.

Az ultrahang vizsgálat fájdalommentes, így kiválóan alkalmazható a gyermekgyógyászatban, a diagnosztizálás folyamatában ma már szinte elengedhetetlen feltétel. Gyors, hatékony és pontos vizsgáló módszer, amelynek nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem, ennek köszönhetően bármilyen életkorban elvégezhető.

A nagykutacs a gyermek növekedésével fokozatosan szűkül, majd 12-18 hónapos korban záródik. 6 hónapos kor felett, ha a nagykutacs már szűk, a koponya ultrahanggal már csak korlátozottan vizsgálható, de egyes esetekben 12 hónapos korig is plusz információt nyújt a vizsgálat.

 

Hasi ultrahang vizsgálat

A has ultrahang vizsgálata során elsősorban a hasi szerveket (májat, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, mellékveséket), valamint a belek, gyomor, húgyhólyag bizonyos betegségeit, eltéréseit vizsgáljuk. A szűrő ultrahangvizsgálat során a későbbi életkorban történő hasi vizsgálattal megegyező alapossággal és részletességgel vizsgáljuk végig a hasi szerveket (ennek leírását ld. a hasi ultrahang vizsgálat címszó alatt).

 

Csípőízület vizsgálata

A csípőízület ultrahangvizsgálata veleszületett csípőficam gyanúja esetén nyújt segítséget a diagnózishoz. A csecsemő 6 hetes korától az úgynevezett Graf-féle szögek meghatározásával tudjuk a kóros állapotot felismerni és az eltérés súlyossági fokát megállapítani. Az élet első hónapjában a vizsgálatot nem érdemes még elvégezni, mert ebben az életkorban még az újszülött és szöveteinek, ízületeinek rendkívül gyors növekedése, érése történik. A negyedik hónap után a combcsont feje elkezd csontosodni, ami nehezíti az ultrahangos méréseket, emiatt és a mihamarabbi beavatkozási lehetőség miatt ajánlatos még a negyedik hónap előtt elvégezni a szűrővizsgálatot.

Csípőficamról (csípődysplasia) akkor beszélhetünk, ha a csípőízület vápája „sekélyebb” a normálisnál, vagyis a vápa nem veszi megfelelő módon körbe a combfejet. Ennek következménye, hogy a combfej könnyebben és gyakrabban kimozdulhat az ízületből (leginkább, amikor a gyermek már lábra áll), kisfokú dysplasia esetén pedig a nagyobb ízületi terhelés miatt korai artrózis, ízületi kopásos betegség fog kialakulni. A korai (már a második élethónapban elkezdett) terápiával ezeket a későbbi szövődményeket tudjuk megszüntetni vagy minimálisra csökkenteni.

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya