Szolgáltatások

Csecsemő ultrahang szűrés

A csecsemő ultrahang szűrés a különböző fejlődési rendellenességek minél korábbi felismerésére szolgál. Ezáltal, korai beavatkozással a későbbi, esetlegesen maradandó károsodások elkerülhetők, vagy csökkenthetők. Optimális esetben a csecsemők 6-8 hetes korában a koponya, has és csípő ultrahang szűrővizsgálat javasolt.

A szűrést végző gyermekradiológus szakorvosunk: Dr. Vančo Ildikó.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás (PEST)


Koponya ultrahang vizsgálat

Koponya ultrahang vizsgálattal a csecsemő agyát a koponyáján található nagykutacson keresztül tudjuk vizsgálni. Ultrahanggal az agyállomány egy része látótérbe hozható, így az ultrahang segítségével bizonyos fejlődési rendellenességek, vagy a születés során keletkezett, koponyán belüli vérzések egy része és egyéb eltérések, például agykamrai tágulatok kimutathatóak, nyomon követhetőek. Az esetlegesen talált eltérések egy része további neurológiai, esetleg további képalkotó vizsgálatokat (MR vizsgálat) igényel, mások esetében elegendő az ultrahangos követés.

A koponya ultrahang vizsgálat elvégzése különösen fontos a koraszülöttek esetében, hiszen náluk gyakoribb szövődménye lehet az agyvérzés, vagy egyéb agykárosodás.

Az ultrahang vizsgálat fájdalommentes, így kiválóan alkalmazható a gyermekgyógyászatban, a diagnosztizálás folyamatában ma már szinte elengedhetetlen feltétel. Gyors, hatékony és pontos vizsgáló módszer, amelynek nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem, ennek köszönhetően bármilyen életkorban elvégezhető.

A nagykutacs a gyermek növekedésével fokozatosan szűkül, majd 12-18 hónapos korban záródik. 6 hónapos kor felett, ha a nagykutacs már szűk, a koponya ultrahanggal már csak korlátozottan vizsgálható, de egyes esetekben 12 hónapos korig is plusz információt nyújt a vizsgálat.

 

Hasi ultrahang vizsgálat

A has ultrahang vizsgálata során elsősorban a hasi szerveket (májat, lépet, hasnyálmirigyet, veséket, mellékveséket), valamint a belek, gyomor, húgyhólyag bizonyos betegségeit, eltéréseit vizsgáljuk. A szűrő ultrahangvizsgálat során a későbbi életkorban történő hasi vizsgálattal megegyező alapossággal és részletességgel vizsgáljuk végig a hasi szerveket (ennek leírását ld. a hasi ultrahang vizsgálat címszó alatt).

 

Csípőízület vizsgálata

A csípőízület ultrahangvizsgálata veleszületett csípőficam gyanúja esetén nyújt segítséget a diagnózishoz. A csecsemő 6 hetes korától az úgynevezett Graf-féle szögek meghatározásával tudjuk a kóros állapotot felismerni és az eltérés súlyossági fokát megállapítani. Az élet első hónapjában a vizsgálatot nem érdemes még elvégezni, mert ebben az életkorban még az újszülött és szöveteinek, ízületeinek rendkívül gyors növekedése, érése történik. A negyedik hónap után a combcsont feje elkezd csontosodni, ami nehezíti az ultrahangos méréseket, emiatt és a mihamarabbi beavatkozási lehetőség miatt ajánlatos még a negyedik hónap előtt elvégezni a szűrővizsgálatot.

Csípőficamról (csípődysplasia) akkor beszélhetünk, ha a csípőízület vápája „sekélyebb” a normálisnál, vagyis a vápa nem veszi megfelelő módon körbe a combfejet. Ennek következménye, hogy a combfej könnyebben és gyakrabban kimozdulhat az ízületből (leginkább, amikor a gyermek már lábra áll), kisfokú dysplasia esetén pedig a nagyobb ízületi terhelés miatt korai artrózis, ízületi kopásos betegség fog kialakulni. A korai (már a második élethónapban elkezdett) terápiával ezeket a későbbi szövődményeket tudjuk megszüntetni vagy minimálisra csökkenteni.

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya