Szolgáltatások

Nyálmirigyek ultrahangvizsgálata

A száj nedvesen tartásához és a nyelés megkönnyítéséhez szükséges nyálat a nyálmirigyek termelik. Ezek a felületesen elhelyezkedő szervek az ultrahang vizsgálat szempontjából könnyen elérhetők, így megbetegedésük esetén az ultrahang diagnosztikának kiemelt jelentősége van.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás (Pest)

Időpontfoglalás (Buda)


A nyálmirigyek leggyakoribb betegségei:

  • Nyálkövesség: A nyálban oldott ásványi anyagok kicsapódva kis köveket képezhetnek a mirigyállományban, illetve a mirigyek kivezetőcsövében. A kövek akadályozhatják a nyál normális ürülését, ami görcsös fájdalomhoz, illetve bizonyos esetekben a nyálmirigy begyulladásához is vezethet. A kövek okozta fájdalomra jellemző, hogy leginkább rágás, táplálkozás során jelentkezik, vagy akkor a legkellemetlenebb. Kialakulásának kedvez a kiszáradás, vizelethajtó gyógyszerek szedése, dohányzás, köszvény illetve a krónikus fogágybetegségek. 
  • Gyulladások: A nyálmirigyek gyulladását számos baktérium, illetve vírusfertőzés okozhatja. Kialakulása szempontjából rizikót jelent a nyálkövesség, illetve a rossz szájhigiénia, továbbá a szájsebészeti műtétek utáni állapot.
  • Tumorok: A nyálmirigyek tumoros elváltozásai ritkák, a fej-nyak régió daganatainak mindössze 6-8 százalékát teszik ki. Ennek ellenére azonban számos formájuk létezik, ezek megközelítőleg háromnegyede jóindulatú, míg 25 százalékuk rosszindulatú elváltozás.

 Mikor van szükség a nyálmirigy ultrahang vizsgálatra?

A nyálmirigyek duzzanata (a fül mögött-alatt, illetve az állkapocs alatt), fájdalma, illetve az esetlegesen felettük jelentkező bőrpír esetén feltétlen javasolt orvoshoz fordulni. A nyálmirigyek elváltozásainak kivizsgálásában az ultrahang vizsgálatnak alapvető jelentősége van.

Az ultrahang vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat szabaddá kell tenni. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat a hasi régióra nem terjed ki, nem szükséges éhgyomorra jönni.

A vizsgálat az úgynevezett nagy nyálmirigyeket érinti: a fültőmirigyret (parotis), az állkapocs alatti mirigyet (submandibularis mirigy) és a nyelv alatti (sublingualis) mirigyet. A vizsgálat ezen kívül a nyaki nyirokcsomókra is kiterjed.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk.

Az ultrahang vizsgálatot végző radiológusaink: Dr. Medveczki Andrea, Dr. Szendi Péter.

 

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya