Szolgáltatások

Nyálmirigyek ultrahang vizsgálata

A száj nedvesen tartásához és a nyelés megkönnyítéséhez szükséges nyálat a nyálmirigyek termelik. Ezek a felületesen elhelyezkedő szervek az ultrahang vizsgálat szempontjából könnyen elérhetők, így megbetegedésük esetén az ultrahang diagnosztikának kiemelt jelentősége van.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


A nyálmirigyek leggyakoribb betegségei:

  • Nyálkövesség: A nyálban oldott ásványi anyagok kicsapódva kis köveket képezhetnek a mirigyállományban, illetve a mirigyek kivezetőcsövében. A kövek akadályozhatják a nyál normális ürülését, ami görcsös fájdalomhoz, illetve bizonyos esetekben a nyálmirigy begyulladásához is vezethet. A kövek okozta fájdalomra jellemző, hogy leginkább rágás, táplálkozás során jelentkezik, vagy akkor a legkellemetlenebb. Kialakulásának kedvez a kiszáradás, vizelethajtó gyógyszerek szedése, dohányzás, köszvény illetve a krónikus fogágybetegségek. 
  • Gyulladások: A nyálmirigyek gyulladását számos baktérium, illetve vírusfertőzés okozhatja. Kialakulása szempontjából rizikót jelent a nyálkövesség, illetve a rossz szájhigiénia, továbbá a szájsebészeti műtétek utáni állapot.
  • Tumorok: A nyálmirigyek tumoros elváltozásai ritkák, a fej-nyak régió daganatainak mindössze 6-8 százalékát teszik ki. Ennek ellenére azonban számos formájuk létezik, ezek megközelítőleg háromnegyede jóindulatú, míg 25 százalékuk rosszindulatú elváltozás.

 Mikor van szükség a nyálmirigy ultrahang vizsgálatra?

A nyálmirigyek duzzanata (a fül mögött-alatt, illetve az állkapocs alatt), fájdalma, illetve az esetlegesen felettük jelentkező bőrpír esetén feltétlen javasolt orvoshoz fordulni. A nyálmirigyek elváltozásainak kivizsgálásában az ultrahang vizsgálatnak alapvető jelentősége van.

Az ultrahang vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat szabaddá kell tenni. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat a hasi régióra nem terjed ki, nem szükséges éhgyomorra jönni.

A vizsgálat az úgynevezett nagy nyálmirigyeket érinti: a fültőmirigyret (parotis), az állkapocs alatti mirigyet (submandibularis mirigy) és a nyelv alatti (sublingualis) mirigyet. A vizsgálat ezen kívül a nyaki nyirokcsomókra is kiterjed.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk.

Az ultrahang vizsgálatot végző radiológusaink: Dr. Medveczki Andrea, Dr. Szendi Péter.

 

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya