Szolgáltatások

Nyálmirigyek ultrahang vizsgálata

A száj nedvesen tartásához és a nyelés megkönnyítéséhez szükséges nyálat a nyálmirigyek termelik. Ezek a felületesen elhelyezkedő szervek az ultrahang vizsgálat szempontjából könnyen elérhetők, így megbetegedésük esetén az ultrahang diagnosztikának kiemelt jelentősége van.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


A nyálmirigyek leggyakoribb betegségei:

  • Nyálkövesség: A nyálban oldott ásványi anyagok kicsapódva kis köveket képezhetnek a mirigyállományban, illetve a mirigyek kivezetőcsövében. A kövek akadályozhatják a nyál normális ürülését, ami görcsös fájdalomhoz, illetve bizonyos esetekben a nyálmirigy begyulladásához is vezethet. A kövek okozta fájdalomra jellemző, hogy leginkább rágás, táplálkozás során jelentkezik, vagy akkor a legkellemetlenebb. Kialakulásának kedvez a kiszáradás, vizelethajtó gyógyszerek szedése, dohányzás, köszvény illetve a krónikus fogágybetegségek. 
  • Gyulladások: A nyálmirigyek gyulladását számos baktérium, illetve vírusfertőzés okozhatja. Kialakulása szempontjából rizikót jelent a nyálkövesség, illetve a rossz szájhigiénia, továbbá a szájsebészeti műtétek utáni állapot.
  • Tumorok: A nyálmirigyek tumoros elváltozásai ritkák, a fej-nyak régió daganatainak mindössze 6-8 százalékát teszik ki. Ennek ellenére azonban számos formájuk létezik, ezek megközelítőleg háromnegyede jóindulatú, míg 25 százalékuk rosszindulatú elváltozás.

 Mikor van szükség a nyálmirigy ultrahang vizsgálatra?

A nyálmirigyek duzzanata (a fül mögött-alatt, illetve az állkapocs alatt), fájdalma, illetve az esetlegesen felettük jelentkező bőrpír esetén feltétlen javasolt orvoshoz fordulni. A nyálmirigyek elváltozásainak kivizsgálásában az ultrahang vizsgálatnak alapvető jelentősége van.

Az ultrahang vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat szabaddá kell tenni. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat a hasi régióra nem terjed ki, nem szükséges éhgyomorra jönni.

A vizsgálat az úgynevezett nagy nyálmirigyeket érinti: a fültőmirigyret (parotis), az állkapocs alatti mirigyet (submandibularis mirigy) és a nyelv alatti (sublingualis) mirigyet. A vizsgálat ezen kívül a nyaki nyirokcsomókra is kiterjed.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk.

Az ultrahang vizsgálatot végző radiológusaink: Dr. Medveczki Andrea, Dr. Szendi Péter.

 

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya