Szolgáltatások

Nyaki Erek UH vizsgálata (Carotis Doppler)

Az agy a működéséhez nélkülözhetetlen, oxigénben és tápanyagokban gazdag artériás vért a nyaki főverőér (carotis) rendszeren és a gerinc (vertebralis) verőereken keresztül kapja. Ezen nyaki erek érelmeszesedése (ateroszklerózis) komoly következményekkel járhat. Ilyenkor az érfalban úgynevezett plakkok rakódnak le, melyek érszűkületet okoznak, ezáltal pedig akadályozhatják az agy normális vérellátását. Ha a neurológus szakorvos ezen állapot fennállását sejti a páciensnél, a kivizsgálás egyik fontos állomása a carotis ultrahang vizsgálat.

Az agyi vérellátási zavar különböző, változatos idegrendszeri tünetekkel jelentkezhet: pl. átmeneti fájdalmatlan egy- vagy kétoldali látásvesztés, egy testfélt érintő zsibbadás vagy gyengeség, elkent beszéd, illetve szédülés.

Az érfali plakkok meg is repedhetnek és a leszakadó rögök a kisebb agyi artériákban akadnak meg. Ennek következménye lehet átmeneti, 24 órán belül szűnő agyi véráramlási zavar (TIA-tranziens iszkémiás roham), illetve súlyos esetben agyinfarktus, más néven sztrók (stroke). Ilyenkor az elzárt artéria által ellátott agyi terület elhal, melynek következménye maradandó idegrendszeri károsodás. 


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Mikor szükséges a nyaki erek ultrahanggal vizsgálata?

Javasolt a nyaki artériák állapotát ultrahanggal megvizsgálni a fent nevezett tünetek fennállása esetén, korábban lezajlott stroke vagy TIA után, illetve ezek halmozott családi előfordulása kapcsán. Szinén ajánlott részt venni kivizsgáláson minden olyan állapot, vagy betegség esetén, amely hajlamosít az érelmeszesedésre. Ilyen állapot lehet a cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, magas koleszterin és vérzsírszint.

Az ultrahang vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat szabaddá kell tenni. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat a hasi régióra nem terjed ki, nem szükséges éhgyomorra jönni.

A nyaki artériák ultrahang vizsgálatának fókuszában a nyaki verőér rendszer áll. A radiológus először a megvizsgálja az esetleges plakkok méretét, jellegét és elhelyezkedését. Ezt követően az ultrahang Doppler funkciójának segítségével meghatározott helyeken megméri a véráramlás irányát és sebességét, ennek alapján pedig megállapítható a szűkület mértéke.

A vizsgálat rutinszerűen kiterjed a nyaki gerinc artériákra is. Ezek az ütőerek helyzetüknél fogva azonban csak részlegesen ábrázolhatók, így rajtuk a plakkok biztonsággal nem ítélhetők meg. A bennük áramló vér iránya és sebessége azonban így is fontos információkat adhat a vizsgáló orvosnak.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk.


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya