Szolgáltatások

Nyaki Erek UH vizsgálata (Carotis Doppler)

Az agy a működéséhez nélkülözhetetlen, oxigénben és tápanyagokban gazdag artériás vért a nyaki főverőér (carotis) rendszeren és a gerinc (vertebralis) verőereken keresztül kapja. Ezen nyaki erek érelmeszesedése (ateroszklerózis) komoly következményekkel járhat. Ilyenkor az érfalban úgynevezett plakkok rakódnak le, melyek érszűkületet okoznak, ezáltal pedig akadályozhatják az agy normális vérellátását. Ha a neurológus szakorvos ezen állapot fennállását sejti a páciensnél, a kivizsgálás egyik fontos állomása a carotis ultrahang vizsgálat.

Az agyi vérellátási zavar különböző, változatos idegrendszeri tünetekkel jelentkezhet: pl. átmeneti fájdalmatlan egy- vagy kétoldali látásvesztés, egy testfélt érintő zsibbadás vagy gyengeség, elkent beszéd, illetve szédülés.

Az érfali plakkok meg is repedhetnek és a leszakadó rögök a kisebb agyi artériákban akadnak meg. Ennek következménye lehet átmeneti, 24 órán belül szűnő agyi véráramlási zavar (TIA-tranziens iszkémiás roham), illetve súlyos esetben agyinfarktus, más néven sztrók (stroke). Ilyenkor az elzárt artéria által ellátott agyi terület elhal, melynek következménye maradandó idegrendszeri károsodás. 


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Mikor szükséges a nyaki erek ultrahanggal vizsgálata?

Javasolt a nyaki artériák állapotát ultrahanggal megvizsgálni a fent nevezett tünetek fennállása esetén, korábban lezajlott stroke vagy TIA után, illetve ezek halmozott családi előfordulása kapcsán. Szinén ajánlott részt venni kivizsgáláson minden olyan állapot, vagy betegség esetén, amely hajlamosít az érelmeszesedésre. Ilyen állapot lehet a cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, magas koleszterin és vérzsírszint.

Az ultrahang vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat szabaddá kell tenni. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat a hasi régióra nem terjed ki, nem szükséges éhgyomorra jönni.

A nyaki artériák ultrahang vizsgálatának fókuszában a nyaki verőér rendszer áll. A radiológus először a megvizsgálja az esetleges plakkok méretét, jellegét és elhelyezkedését. Ezt követően az ultrahang Doppler funkciójának segítségével meghatározott helyeken megméri a véráramlás irányát és sebességét, ennek alapján pedig megállapítható a szűkület mértéke.

A vizsgálat rutinszerűen kiterjed a nyaki gerinc artériákra is. Ezek az ütőerek helyzetüknél fogva azonban csak részlegesen ábrázolhatók, így rajtuk a plakkok biztonsággal nem ítélhetők meg. A bennük áramló vér iránya és sebessége azonban így is fontos információkat adhat a vizsgáló orvosnak.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

Lágyrészek (pajzsmirigy) ultrahang vizsgálata


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya