Szolgáltatások

Lágyrészek (pajzsmirigy) ultrahang vizsgálata

A lágyrészek ultrahangvizsgálata kíméletes, fájdalommentes diagnosztikai eljárás, amelynek során a nyirokcsomókat, az ereket, a kötőszövetet, a zsírszövetet, az izmokat, az inakat, szalagokat, a bőrhöz kapcsolódó felszíni képleteket illetve a végtagok lágyrészeit vizsgáljuk.

A végtagok, izmok és inak UH-vizsgálatának előnye, hogy lehetséges mozgás közben is megfigyelni a struktúrákat.

A nyaki régióban a pajzsmirigy, a nyálmirigyek, valamint a nyaki nyirokcsomók is jól vizsgálhatóak a fentebb említetteken kívül. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot igen gyakran belgyógyász, vagy háziorvos, de leginkább az endokrinológus szakorvos kérheti, ha a labor leletek  például pajzsmirigy alulműködésre, vagy túlműködésre utalnak.

A hónalj-régióban elsősorban a karhoz futó ereket, a régió nyirokcsomóit és az esetleges bőrrel összefüggő elváltozásokat vizsgáljuk.

A lágyék-régió vizsgálata ugyanakkor kiterjed az esetleges lágyéksérv vizsgálatára is, amely a meggyengült és szétváló hasfali izomrétegeken, illetve kötőszövetes rétegeken keresztül kitüremkedő – normálisan – hasüregi képlet kimutatását jelenti.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Herék ultrahang vizsgálata

A herék ultrahang vizsgálata során a hereállomány gyulladásai és egyéb elváltozásai (daganat, keringési problémák) valamint a herezacskó tartalma és a lágyékrégió képletei (erek, nyirokcsomók) válnak láthatóvá. Vízsérv, lágyéksérv, visszértágulat, rosszindulatú daganat gyanúja esetén az ultrahangos szűrővizsgálat adhat felvilágosítást.

A herék ultrahang vizsgálatával rendszerint cisztákat (folyadékkal telt tömlő), tályogokat is keresünk. Daganatos betegségek lágyéki nyirokcsomóáttétei is kimutathatók a segítségével, de fontos szerepe van pl. rejtett here felismerésében, pontos megtalálásában.

Az ultrahang veszélytelen, korlátlan számban ismételhető vizsgálat, ezért a látható elváltozások követésében, a betegségek állapotváltozásának követésére jól használható.

A felületi lágyrész-vizsgálatok során egészen magas rezgésszámú vizsgálófejet használunk mely lehetővé teszi a felszínesebb struktúrák nagy térbeli felbontással történő megjelenítését, valamint az  idegek vizsgálatát is. (fájdalmas vagy fájdalmatlan csomók, gyulladás, szalagok, bőrbe vagy bőr alá került idegentestek, stb)

(A mélyebb rétegekben lévő izmok, inak szerkezete UH-val már nem ábrázolható kielégítően, azok vizsgálatára a mágneses rezonancián alapuló vizsgálatok alkalmasak (MRI vizsgálat).

 

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya