Szolgáltatások

Lágyrészek (pajzsmirigy) ultrahang vizsgálata

A lágyrészek ultrahangvizsgálata kíméletes, fájdalommentes diagnosztikai eljárás, amelynek során a nyirokcsomókat, az ereket, a kötőszövetet, a zsírszövetet, az izmokat, az inakat, szalagokat, a bőrhöz kapcsolódó felszíni képleteket illetve a végtagok lágyrészeit vizsgáljuk.

A végtagok, izmok és inak UH-vizsgálatának előnye, hogy lehetséges mozgás közben is megfigyelni a struktúrákat.

A nyaki régióban a pajzsmirigy, a nyálmirigyek, valamint a nyaki nyirokcsomók is jól vizsgálhatóak a fentebb említetteken kívül. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot igen gyakran belgyógyász, vagy háziorvos, de leginkább az endokrinológus szakorvos kérheti, ha a labor leletek  például pajzsmirigy alulműködésre, vagy túlműködésre utalnak.

A hónalj-régióban elsősorban a karhoz futó ereket, a régió nyirokcsomóit és az esetleges bőrrel összefüggő elváltozásokat vizsgáljuk.

A lágyék-régió vizsgálata ugyanakkor kiterjed az esetleges lágyéksérv vizsgálatára is, amely a meggyengült és szétváló hasfali izomrétegeken, illetve kötőszövetes rétegeken keresztül kitüremkedő – normálisan – hasüregi képlet kimutatását jelenti.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Herék ultrahang vizsgálata

A herék ultrahang vizsgálata során a hereállomány gyulladásai és egyéb elváltozásai (daganat, keringési problémák) valamint a herezacskó tartalma és a lágyékrégió képletei (erek, nyirokcsomók) válnak láthatóvá. Vízsérv, lágyéksérv, visszértágulat, rosszindulatú daganat gyanúja esetén az ultrahangos szűrővizsgálat adhat felvilágosítást.

A herék ultrahang vizsgálatával rendszerint cisztákat (folyadékkal telt tömlő), tályogokat is keresünk. Daganatos betegségek lágyéki nyirokcsomóáttétei is kimutathatók a segítségével, de fontos szerepe van pl. rejtett here felismerésében, pontos megtalálásában.

Az ultrahang veszélytelen, korlátlan számban ismételhető vizsgálat, ezért a látható elváltozások követésében, a betegségek állapotváltozásának követésére jól használható.

A felületi lágyrész-vizsgálatok során egészen magas rezgésszámú vizsgálófejet használunk mely lehetővé teszi a felszínesebb struktúrák nagy térbeli felbontással történő megjelenítését, valamint az  idegek vizsgálatát is. (fájdalmas vagy fájdalmatlan csomók, gyulladás, szalagok, bőrbe vagy bőr alá került idegentestek, stb)

(A mélyebb rétegekben lévő izmok, inak szerkezete UH-val már nem ábrázolható kielégítően, azok vizsgálatára a mágneses rezonancián alapuló vizsgálatok alkalmasak (MRI vizsgálat).

 

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya