Szolgáltatások

Lágyrészek (pajzsmirigy) ultrahangvizsgálata

A lágyrészek ultrahangvizsgálata kíméletes, fájdalommentes diagnosztikai eljárás, amelynek során a nyirokcsomókat, az ereket, a kötőszövetet, a zsírszövetet, az izmokat, az inakat, szalagokat, a bőrhöz kapcsolódó felszíni képleteket illetve a végtagok lágyrészeit vizsgáljuk.

A végtagok, izmok és inak UH-vizsgálatának előnye, hogy lehetséges mozgás közben is megfigyelni a struktúrákat.

A nyaki régióban a pajzsmirigy, a nyálmirigyek, valamint a nyaki nyirokcsomók is jól vizsgálhatóak a fentebb említetteken kívül. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot igen gyakran belgyógyász, vagy háziorvos, de leginkább az endokrinológus szakorvos kérheti, ha a labor leletek  például pajzsmirigy alulműködésre, vagy túlműködésre utalnak.

A hónalj-régióban elsősorban a karhoz futó ereket, a régió nyirokcsomóit és az esetleges bőrrel összefüggő elváltozásokat vizsgáljuk.

A lágyék-régió vizsgálata ugyanakkor kiterjed az esetleges lágyéksérv vizsgálatára is, amely a meggyengült és szétváló hasfali izomrétegeken, illetve kötőszövetes rétegeken keresztül kitüremkedő – normálisan – hasüregi képlet kimutatását jelenti.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás (Pest)

Időpontfoglalás (Buda)


Herék ultrahang vizsgálata

A herék ultrahang vizsgálata során a hereállomány gyulladásai és egyéb elváltozásai (daganat, keringési problémák) valamint a herezacskó tartalma és a lágyékrégió képletei (erek, nyirokcsomók) válnak láthatóvá. Vízsérv, lágyéksérv, visszértágulat, rosszindulatú daganat gyanúja esetén az ultrahangos szűrővizsgálat adhat felvilágosítást.

A herék ultrahang vizsgálatával rendszerint cisztákat (folyadékkal telt tömlő), tályogokat is keresünk. Daganatos betegségek lágyéki nyirokcsomóáttétei is kimutathatók a segítségével, de fontos szerepe van pl. rejtett here felismerésében, pontos megtalálásában.

Az ultrahang veszélytelen, korlátlan számban ismételhető vizsgálat, ezért a látható elváltozások követésében, a betegségek állapotváltozásának követésére jól használható.

A felületi lágyrész-vizsgálatok során egészen magas rezgésszámú vizsgálófejet használunk mely lehetővé teszi a felszínesebb struktúrák nagy térbeli felbontással történő megjelenítését, valamint az  idegek vizsgálatát is. (fájdalmas vagy fájdalmatlan csomók, gyulladás, szalagok, bőrbe vagy bőr alá került idegentestek, stb)

(A mélyebb rétegekben lévő izmok, inak szerkezete UH-val már nem ábrázolható kielégítően, azok vizsgálatára a mágneses rezonancián alapuló vizsgálatok alkalmasak (MRI vizsgálat).

 

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya