Szolgáltatások

Emlő-ultrahangvizsgálat

Az emlő ultrahang vizsgálat során láthatóvá válnak a mell jó és rosszindulatú elváltozásai. Vizsgálhatók az emlő különböző elváltozásai: cysták, jóindulatú daganatok, rosszindulatú daganatok, tályogok. Ez a képalkotó eljárás ugyanakkor képes kimutatni a daganatos betegségek hónalji nyirokcsomóáttéteit is. A vizsgálat veszélytelen, fájdalmatlan, korlátlan számban ismételhető.

Az emlők állományának és a hónaljárok képleteinek (erek, nyirokcsomók) vizsgálatáról fontos információ, hogy az emlők esetében az ultrahangvizsgálat a mammorgáfia kiegészítő vizsgálómódszere. Az ultrahang vizsgálat találati biztonsága az emlők monitorozásának esetében nem százszázalékos, mert az ultrahang az emlő apró meszesedéseinek kimutatására nem alkalmas, ugyanakkor ezek jelenléte a rosszindulatú betegség egyik diagnosztikai jele.

A vizsgálat ideje: általában 15 – 20 percet vesz igénybe.

(Nagy emlők esetében a vizsgálati idő hosszabb lehet.

Az is előfordulhat, hogy a látott elváltozásból az orvos mintavételt javasol.)


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Kinek ajánlott az emlő ultrahang vizsgálat és milyen gyakorisággal?

  • Az ultrahang vizsgálat bármikor, bármely életkorban mellékhatás nélkül alkalmazható
  • 20 év felett, szűrővizsgálati jelleggel minden hölgynek alkalmazható
  • 20 év felett  évente javasolt, fogamzásgátló szedése esetén, ha annak használata hosszabb ideje fennáll
  • Mellimplantátummal élő hölgyek számára ugyancsak évente javasolt (az ultrahang képernyőjén kiválóan látható az implantátum általános állapota, és kideríthető, hogy nincs-e jelen szivárgás)
  • 40 év alatt akár évente javasolt (az átlagos rizikócsoportba tartozó páciensek esetén)
  • 40 év alatti magas rizikócsoportba tartozó hölgyek, illetve családban előfordult emlőrák esetén évente javasolt
  • 40-50 év közötti, átlagos rizikócsoportba tatozó, tünet és panaszmentes páciensek esetén évente javasolt (mert az emlőrák előfordulása ebben az életszakaszban gyakoribb illetve az ekkor kialakult rosszindulatú daganat gyorsabban növekedhet)
  • 50 év felett az átlagos rizikócsoportba tartozó páciensek esetén kétévente ajánlott

A vizsgálat menete

Az emlők ultrahangvizsgálatához a mellkast szabaddá kell tenni.

Az ultrahang-vizsgálathoz a páciens hanyatt fekszik az ágyon; karjait fej fölé emeli; bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be.

Az orvos a vizsgálófejet a bőrre helyezve azt lassan csúsztatva képet alkot az emlő különböző területeiről, esetenként kissé rá is nyomja a mellre. Olykor arra kérheti a beteget, hogy forduljon oldalra.

Önmagában a vizsgálat fájdalmatlan.

A vizsgálat végén a bőrre kent zselé letörölhető, esetleges maradványa nyom nélkül megszárad, a ruhán nyomot nem hagy.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) méretét, elhelyezkedését, a bőrtől való távolságát, s azt is, hogy ha szükséges, milyen további vizsgálatok szükségességét javasolja a szakorvos.

Bármilyen kérdés vetődik fel a lelet, vagy a vizsgálat kapcsán, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk, így később a látott eltéréseket, a javulás menetét össze lehet hasonlítani.


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya