Szolgáltatások

Emlő ultrahangvizsgálat

Az emlő ultrahang vizsgálat során láthatóvá válnak a mell jó és rosszindulatú elváltozásai. Vizsgálhatók az emlő különböző elváltozásai: cysták, jóindulatú daganatok, rosszindulatú daganatok, tályogok. Ez a képalkotó eljárás ugyanakkor képes kimutatni a daganatos betegségek hónalji nyirokcsomóáttéteit is. A vizsgálat veszélytelen, fájdalmatlan, korlátlan számban ismételhető.

Az emlők állományának és a hónaljárok képleteinek (erek, nyirokcsomók) vizsgálatáról fontos információ, hogy az emlők esetében az ultrahangvizsgálat a mammorgáfia kiegészítő vizsgálómódszere. Az ultrahang vizsgálat találati biztonsága az emlők monitorozásának esetében nem százszázalékos, mert az ultrahang az emlő apró meszesedéseinek kimutatására nem alkalmas, ugyanakkor ezek jelenléte a rosszindulatú betegség egyik diagnosztikai jele.

A vizsgálat ideje: általában 15 – 20 percet vesz igénybe.

(Nagy emlők esetében a vizsgálati idő hosszabb lehet.

Az is előfordulhat, hogy a látott elváltozásból az orvos mintavételt javasol.)


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Kinek ajánlott az emlő ultrahang vizsgálat és milyen gyakorisággal?

  • Az ultrahang vizsgálat bármikor, bármely életkorban mellékhatás nélkül alkalmazható
  • 20 év felett, szűrővizsgálati jelleggel minden hölgynek alkalmazható
  • 20 év felett  évente javasolt, fogamzásgátló szedése esetén, ha annak használata hosszabb ideje fennáll
  • Mellimplantátummal élő hölgyek számára ugyancsak évente javasolt (az ultrahang képernyőjén kiválóan látható az implantátum általános állapota, és kideríthető, hogy nincs-e jelen szivárgás)
  • 40 év alatt akár évente javasolt (az átlagos rizikócsoportba tartozó páciensek esetén)
  • 40 év alatti magas rizikócsoportba tartozó hölgyek, illetve családban előfordult emlőrák esetén évente javasolt
  • 40-50 év közötti, átlagos rizikócsoportba tatozó, tünet és panaszmentes páciensek esetén évente javasolt (mert az emlőrák előfordulása ebben az életszakaszban gyakoribb illetve az ekkor kialakult rosszindulatú daganat gyorsabban növekedhet)
  • 50 év felett az átlagos rizikócsoportba tartozó páciensek esetén kétévente ajánlott

A vizsgálat menete

Az emlők ultrahangvizsgálatához a mellkast szabaddá kell tenni.

Az ultrahang-vizsgálathoz a páciens hanyatt fekszik az ágyon; karjait fej fölé emeli; bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be.

Az orvos a vizsgálófejet a bőrre helyezve azt lassan csúsztatva képet alkot az emlő különböző területeiről, esetenként kissé rá is nyomja a mellre. Olykor arra kérheti a beteget, hogy forduljon oldalra.

Önmagában a vizsgálat fájdalmatlan.

A vizsgálat végén a bőrre kent zselé letörölhető, esetleges maradványa nyom nélkül megszárad, a ruhán nyomot nem hagy.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) méretét, elhelyezkedését, a bőrtől való távolságát, s azt is, hogy ha szükséges, milyen további vizsgálatok szükségességét javasolja a szakorvos.

Bármilyen kérdés vetődik fel a lelet, vagy a vizsgálat kapcsán, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk, így később a látott eltéréseket, a javulás menetét össze lehet hasonlítani.


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya