Szolgáltatások

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a hasüregi és kismedencei szervek, elsősorban a máj, az epehólyag, a lép, a vesék és a húgyhólyag, nőknél a méh és a petefészkek, férfiaknál a prosztata elváltozásainak diagnosztikáját segíti.

A hasi ultrahang vizsgálat során láthatóak a hasüregben futó nagyobb erek, valamint a hasi főverőér melletti, esetlegesen megnagyobbodott nyirokcsomók is. A hasi fájdalmak oka is javarészt kideríthető, ahogy az epe- és vesekövek, húgyúti, vagy epeúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható hasi ultrahang vizsgálattal.  Vese és húgyúti gondok esetén az ultrahangot kérheti a nefrológus szakorvos is.

A jó és rosszindulatú elváltozások (daganatok) a májban, lépben valamint a nyirokcsomókban kialakult áttétek is felfedezhetőek az ultrahang vizsgálat segítségével. Az onkológus szakorvos, a pontos diagnózis felállításához az ultrahang vizsgálatok eredményeit fontos állomásnak tekinti a beteg kivizsgálása közben.

Ultrahanggal a különböző eredetű hasi folyadék jelenléte, illetve nagyobb vérzések is kimutathatóak, amelyek a hasüreg felé irányulnak (belső vérzés).

Fontos! A hasi ultrahang vizsgálat nem alkalmas elsődlegesen a belek kivizsgálására. A belekben lévő levegő ugyanis (mint általában az üreges szerveknél) visszaveri az ultrahangot és nagy mögöttes hangárnyékot okoz. Ezért a gázos belek által fedett szervek sem vizsgálhatóak – vagy csak részlegesen – ilyen szerv a például a hasnyálmirigy. Ennek ellenére előfordulhat, hogy kóros bélszakasz, bélelváltozás kerül felfedezésre, mely esetén ennek további vizsgálatára teszünk javaslatot. (Gyermekeknél egyébként az élettani sajátosságok miatt nagyobb eséllyel lehet a beleket kielégítően feltérképezni.) 


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Kismedencei ultrahang vizsgálat

(Hasfalon keresztül)

A kismedencei ultrahang vizsgálat hasfalon keresztül történik (transzabdominalis).  Ennek során láthatóvá válik a húgyhólyag fala, a húgyvezetékek szájadéka illetve annak környéke férfiaknál és hölgyeknél egyaránt. Ha e szervek környezetében szabad folyadék jelenik meg, az ultrahang vizsgálat azt is kimutatja, ahogy látótérbe hozhatóak a nagyobb érképletek és környezetük is.

A kismedencei ultrahang vizsgálat során a régióban elhelyezkedő belek éppúgy csupán esetlegesen vizsgálhatók, mint a hasi ultrahang esetében. Azonban panasz esetén a féregnyúlvány (vakbél) vizsgálatát mindig megkíséreljük.

Ideális vizsgálati körülmények esetén férfiaknál az ultrahang vizsgálat során látható a prosztata és az ondóhólyagok, hölgyeknél a méh és a petefészkek, illetve azok környezete. (A hasfalon keresztül végzett kismedencei UH vizsgálat elsősorban a régió áttekintésére alkalmas, a petefészkek, a méhfal illetve a méhnyálkahártya pontos szerkezete  csak hüvelyi vizsgálattal értékelhető kielégítően.)

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan fájdalommentes, nem jár káros hatásokkal, ezért korlátlanul ismételhető eljárás.

Terhesség esetén az első időszakban – hacsak nem feltétlenül szükséges – az ultrahangrezgések melegítő hatása miatt javasolt korlátozottan igénybe venni.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatok előkészületei

A típusosan folyadékot tartalmazó szervek esetén (így például az epehólyag vagy a húgyhólyag) akkor lehet jó ultrahang-képet nyerni, ha minél inkább fel vannak töltve. Az epehólyag minden étkezéskor valamint dohányzás hatására is összehúzódik, ezért epehólyagra utaló panaszok esetén a vizsgálat előtt 4-6 órával már nem szabad enni, valamint a dohányzástól való tartózkodást is kérjük betegeinktől (a rendszeresen szedett gyógyszereit egy korty vízzel be lehet venni, ez nem zavarja a vizsgálatot).


FONTOS információ!

Ha a vizsgált személy cukorbeteg, a beutaló orvossal feltétlenül meg kell beszélnie, hogy a vizsgálat előtt hogyan ütemezze az étkezést, illetve ezzel kapcsolatban mikor vegye be a gyógyszerét, vagy adja be magának az inzulint.


A kismedencei ultrahang vizsgálatok előtt fontos, hogy a férfiak és hölgyek is tele hólyaggal érkezzenek. Mivel ebben a régióban sok levegővel telt bélkacs is van, amelyek visszaverik a vizsgálófej által kibocsájtott ultrahangot, így a közöttük, illetve mögöttük lévő szervek nem vizsgálhatók. Azonban a folyadékkal telt húgyhólyag sokat segít a kismedencei vizsgálat során, mert széttolja a beleket, illetve jó „hangkaput” biztosít az ultrahang gyengítetlen terjedéséhez, így már a mögöttes szerveket is jó technikai feltételekkel lehetséges vizsgálni. Ezért fontos tehát, hogy pácienseink a kismedencei vizsgálat sikere érdekében telt hólyaggal érkezzenek. Mivel az egészséges vese az elfogyasztott folyadékot kb. 2 óra alatt választja ki, ezért nem elégséges a vizsgálat előtt fél órával, vagy a váróban meginni a szükséges folyadékmennyiséget.  Továbbá, egy-két pohár víz sem elegendő. Minimálisan egy liter, de nyári melegben ennél is több folyadék elfogyasztása szükséges. A vizelet-kiválasztás valamelyest gyorsítható, ha vizsgálat előtt legalább egy órával teát illetve kávét is iszunk, de a szükséges folyadékmennyiség bevitelét ez esetben sem lehet megspórolni.

A hasi- és kismedencei ultrahang-vizsgálat menete

A beteg hanyatt fekszik az ágyon. Hasát szabaddá teszi a ruháktól. Bőrét zselés állagú, az ultrahang-hullámok terjedését elősegítő anyaggal kenjük be. A vizsgálófejet az orvos ráhelyezi a bőrre, esetleg kissé rá is nyomja a hasra. A vizsgálófej által generált, és visszaverődő ultrahang hullámok elemzése alapján a készülék képet készít a vizsgálófej alatt lévő szervekről.

Olyan szervek esetében, melyeket a bordák részben takarnak, az orvos megkéri a beteget, hogy vegyen nagy levegőt, tartsa bent – ez alatt az idő alatt a máj és vesék kicsúsznak a bordák alól, és a vizsgálófej alá kerülnek. Ugyanilyen okból kérheti az orvos azt is, hogy forduljon a beteg oldalra vagy karjait emelje a feje fölé.

A képernyő kimerevítése után az orvos így le tudja mérni az ott látott szervek méreteit, illetve ki is nyomtathatja az eredményt, esetleg videóra veheti.

A vizsgálat végén a bőrre kent zselé letörölhető, esetleges maradványai nyom nélkül megszáradnak, a ruhán nem hagynak nyomot.

A vizsgálat eredménye

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat eredményességét nagymértékben növeli a megfelelő előkészítés, valamint a páciens alkati tényezői.
A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat veszélytelen, fájdalommentes, korlátlan számban ismételhető, azonban hasi fájdalom okának (például epehólyag-gyulladás) keresésénél előfordulhat, hogy a vizsgálófejjel a hasfalra gyakorolt nyomást kellemetlennek érzi – kérjük, ezt vizsgálat közben jelezze az orvosnak, hiszen a nyomáskor fellépő fájdalom jellege és helye fontos diagnosztikus információ számára.

A vizsgálatról készült lelet rendszerint könnyen értelmezhető. Tartalmazza a vizsgált szervek, illetve a bennük talált elváltozásoknak a leírását, valamint a vizsgáló összegzett véleményét.

Kérdés esetén kérjük forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen beszélhet a tudnivalókról, további teendőkről.

Az ultrahang vizsgálat során képanyagot rögzítünk.

Lágyrészek (pajzsmirigy) ultrahang vizsgálata

Nyaki Erek UH vizsgálata (Carotis Doppler)

Nyálmirigyek ultrahang vizsgálata


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya