Szolgáltatások

Perinatális időszakhoz kötődő rendelés

Mi az a perinatális időszak, és milyen speciális lelki nehézségekkel találkozhatunk ebben az időszakban? Mikor kell szakemberhez fordulni?

Szűken értelmezve perinatális időszaknak a magzat fogantatásától a gyermek egyéves koráig tartó időszakot nevezzük.

Dr. Bodor Zsuzsa pszichiáter rendelésén kiemelten foglalkozik a gyermek születése körüli időszak alatt nehézséggel küzdő kismamákkal, leendő édesanyákkal, gyermekvállalásra készülő páciensekkel.

Időpontfoglalás (Dr. Bodor Zsuzsához Panoráma Poliklinika-Buda)

Nagyon összetett, lelkileg és testileg teljes átrendeződést igénylő időszakról van szó, a nők részéről mindenképp. Szerencsés esetben ez az időszak normatív krízisnek tekinthető, vagyis a folyamat a résztvevők alkalmazkodása, lélektani és interperszonális változások sorát átélve rendben lezajlik. De nem minden esetben ilyen egyszerű a helyzet. Van, hogy a perinatális időszak speciális nehézségei, van, hogy a gyermeket tervező nő vagy család egyéni aktuális, vagy specifikus nehézségei miatt akad el ez az átrendeződés, és jelenik meg valamilyen tünet.

Jelentkezés stresszkezelő  támogató csoportba fogamzási nehézségekkel küzdőknek dr. Bodor Zsuzsához

Jelentkezés szülés utáni depresszióval küzdők kiscsoportjába (PPD) dr. Bodor Zsuzsához

A következőkben perinatális időrendben, a teljesség igénye nélkül vesszük számba azokat a nehézségeket, melyekkel leggyakrabban találkozunk a rendelőben.

Szűken értelmezve perinatális időszaknak a magzat fogantatásától a gyermek egyéves koráig tartó időszakot nevezzük.

Fogantatással összefüggő nehézségek

  • Ha a vágyott gyermek nem érkezik…

a pár a kezdeti szomorúság és kétségbeesés után nehéz és fájdalmas útba kezd, mely a gyermektelenség elfogadásáig tart. Másik lehetőség, hogy asszisztált reprodukciós eljárásokat vesz igénybe, melyek szintén fizikai és lelki megterhelést jelentenek, sokszor gyötrelmes, súlyos döntéseket igénylő folyamat alatt.

  • Ha nem várt magzat fogan meg…

vagy nem jókor, nem megfelelő nemű, nem a megfelelő személytől. Sok oka lehet, ha a várandósság nehezen kerül elfogadásra, vagy egyenesen elutasításra kerül, és abortuszt választanak, ami lehet megkönnyebbítő és megterhelő döntés egyaránt.

  • Ha az anya mentális betegséggel él…

és gyógyszert szed, mert például kényszerbeteg, depressziós, pánikbeteg volt, vagy szkizofréniával él, vagy a terhesség alatti változások miatt változik a mentális állapota. Ezekben az esetekben fontos áttekinteni a gyógyszerszedést, és/vagy kiválasztani a legkevésbé megterhelőt a magzat szempontjából.

Várandósság és a szülés megterhelései

  • Várandósság alatti szorongás, depresszió

Az anyák számára nagyon meglepő és sokkoló élmény lehet, ha a várandósság alatt szorongás, vagy tartós negatív hangulat, rossz érzések jelentkeznek, agy akár betörő traumatikus emlékek jelennek meg. Sokszor a környezethez is nehéz fordulni a nehézségekkel, problémákkal, mert nem ezek az érzések az elvártak társadalmilag, nehéz ellene hatni az elvárásoknak. Pedig nem ritka, hogy valamilyen egyéni vagy transzgenerációs trauma „ébred fel” a várandóssággal és szüléssel járó hatásokra, melyeknek megélése nagy próbatétel elé állíthatja az anyát. Képletesen, mintha minden fiókot kiöntenénk a szoba közepére, ami csak a lélekben van. De éppen ez ad lehetőséget a szortírozásra, rendrakásra is.

  • Veszteség a várandósság alatt

Bár a magzati veszteség esélye a várandósság heteiben előrehaladva egyre csökken, bármikor megtörténhet, hogy a terhesség veszteséggel zárul. A perinatális gyász speciális jellegzetességekkel bír, például gyakran sokkal kevésbé validált a társadalom és a személyes környezet részéről, váratlan, gyakran ambivalens érzések által megélt.  A veszteség feldolgozása azonban az anya és a család mentális egészsége szempontjából is rendkívül fontos.

  • Koraszülés

A koraszüléssel járó krízis is megterhelő a család számára, a normál postpartum időszak egészen másképpen, nehezítetten alakul, mely miatt az anyai szorongás magasabb, a kompetenciaérzés alacsonyabb lehet.

  • Szülési trauma

A szülés során sajnos olyan hatások érhetik az anyát, mely korábbi traumák újraélésének nyithat kaput, vagy új traumatikus hatások elszenvedéséhez vezethet. Ezek feldolgozása sok esetben megnehezedik azon társadalmi ellenhatások miatt, mely a nőt boldognak és egészségesnek kívánja látni, ha „gyermek és anya is egészséges”. E szülési trauma feldolgozása segíti a szülés utáni depresszió elkerülését, illetve az anyai kompetencia és reflektivitás kialakulásának mielőbbi elérését.

Szülést követő (posztpartum) időszak pszichés zavarai

  • Szülés utáni depresszió

A szülést követő 1-2 hétben természetesen jelentkezik a nők 75-80%-nál lehangoltság, váratlan negatív hangulati élmény. Ez a „baby blues”, ami teljesen normális jelenség, spontán múlik. Ha azonban a hangulati nyomottság tartósan, egy hónapot követően is fennmarad, vagy új tünetek jelentkeznek (betörő rossz gondolatok önértékeléssel vagy a babával kapcsolatban, inaktivitás, tartós alvászavar, agresszív gondolatok a gyermekkel kapcsolatban, tartós reménytelenségérzet, öngyilkossági gondolatok), fennáll a szülés utáni depresszió kialakulásának lehetősége. A szülés utáni depresszió egy „jóindulatú” kórkép, gyakran spontán is múlik, 6-12 hónapot követően. Azonban szubjektíve nagy szenvedést jelent, nehezíti az anyai kompetencia kialakulását, és az anya-gyermek reflektív kapcsolatot, ezért mindenképpen érdemes segítséget keresni.

  • Szülés utáni pszichosis

A szülések 2%-ban kialakuló kórkép, mely az anyai realitáskontroll elvesztésével jár, és mindenképpen gyógyszeres beavatkozást, leggyakrabban kórházi kezelést is igényel.

  • Beteg gyermek születése

Ha a gyermek valamilyen előre nem várt betegséggel születik, a családot és az anyát feladat elé állítja ennek elfogadása, a vágyott gyermek helyett a reális „befogadása”. Sokszor az ezzel járó egészségügyi beavatkozások sorának megélése, asszisztálása.

Az itt leírt perinatális történések során akkor érdemes szakembert felkeresni, ha a tünetek és a probléma meghaladja az anya/család feldolgozási lehetőségeit, vagy nagyon nagy szenvedést okoznak. Ha a tünetek a napi életvitellel összeegyeztethetetlen erősségűvé válnak, vagy a tendencia nem jó irányú, érdemes konzultálni pszichológussal, pszichiáterrel is.

Stresszkezelő csoport indul nehezített teherbeeséssel küzdőknek

 

Dr. Bodor Zsuzsa


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya