Szolgáltatások

Perinatális időszakhoz kötődő rendelés

Mi az a perinatális időszak, és milyen speciális lelki nehézségekkel találkozhatunk ebben az időszakban? Mikor kell szakemberhez fordulni?

Szűken értelmezve perinatális időszaknak a magzat fogantatásától a gyermek egyéves koráig tartó időszakot nevezzük.

Dr. Bodor Zsuzsa pszichiáter rendelésén kiemelten foglalkozik a gyermek születése körüli időszak alatt nehézséggel küzdő kismamákkal, leendő édesanyákkal, gyermekvállalásra készülő páciensekkel.

Időpontfoglalás (Dr. Bodor Zsuzsához Panoráma Poliklinika-Buda)

Nagyon összetett, lelkileg és testileg teljes átrendeződést igénylő időszakról van szó, a nők részéről mindenképp. Szerencsés esetben ez az időszak normatív krízisnek tekinthető, vagyis a folyamat a résztvevők alkalmazkodása, lélektani és interperszonális változások sorát átélve rendben lezajlik. De nem minden esetben ilyen egyszerű a helyzet. Van, hogy a perinatális időszak speciális nehézségei, van, hogy a gyermeket tervező nő vagy család egyéni aktuális, vagy specifikus nehézségei miatt akad el ez az átrendeződés, és jelenik meg valamilyen tünet.

A következőkben perinatális időrendben, a teljesség igénye nélkül vesszük számba azokat a nehézségeket, melyekkel leggyakrabban találkozunk a rendelőben.

Szűken értelmezve perinatális időszaknak a magzat fogantatásától a gyermek egyéves koráig tartó időszakot nevezzük.

Fogantatással összefüggő nehézségek

  • Ha a vágyott gyermek nem érkezik…

a pár a kezdeti szomorúság és kétségbeesés után nehéz és fájdalmas útba kezd, mely a gyermektelenség elfogadásáig tart. Másik lehetőség, hogy asszisztált reprodukciós eljárásokat vesz igénybe, melyek szintén fizikai és lelki megterhelést jelentenek, sokszor gyötrelmes, súlyos döntéseket igénylő folyamat alatt.

  • Ha nem várt magzat fogan meg…

vagy nem jókor, nem megfelelő nemű, nem a megfelelő személytől. Sok oka lehet, ha a várandósság nehezen kerül elfogadásra, vagy egyenesen elutasításra kerül, és abortuszt választanak, ami lehet megkönnyebbítő és megterhelő döntés egyaránt.

  • Ha az anya mentális betegséggel él…

és gyógyszert szed, mert például kényszerbeteg, depressziós, pánikbeteg volt, vagy szkizofréniával él, vagy a terhesség alatti változások miatt változik a mentális állapota. Ezekben az esetekben fontos áttekinteni a gyógyszerszedést, és/vagy kiválasztani a legkevésbé megterhelőt a magzat szempontjából.

Várandósság és a szülés megterhelései

  • Várandósság alatti szorongás, depresszió

Az anyák számára nagyon meglepő és sokkoló élmény lehet, ha a várandósság alatt szorongás, vagy tartós negatív hangulat, rossz érzések jelentkeznek, agy akár betörő traumatikus emlékek jelennek meg. Sokszor a környezethez is nehéz fordulni a nehézségekkel, problémákkal, mert nem ezek az érzések az elvártak társadalmilag, nehéz ellene hatni az elvárásoknak. Pedig nem ritka, hogy valamilyen egyéni vagy transzgenerációs trauma „ébred fel” a várandóssággal és szüléssel járó hatásokra, melyeknek megélése nagy próbatétel elé állíthatja az anyát. Képletesen, mintha minden fiókot kiöntenénk a szoba közepére, ami csak a lélekben van. De éppen ez ad lehetőséget a szortírozásra, rendrakásra is.

  • Veszteség a várandósság alatt

Bár a magzati veszteség esélye a várandósság heteiben előrehaladva egyre csökken, bármikor megtörténhet, hogy a terhesség veszteséggel zárul. A perinatális gyász speciális jellegzetességekkel bír, például gyakran sokkal kevésbé validált a társadalom és a személyes környezet részéről, váratlan, gyakran ambivalens érzések által megélt.  A veszteség feldolgozása azonban az anya és a család mentális egészsége szempontjából is rendkívül fontos.

  • Koraszülés

A koraszüléssel járó krízis is megterhelő a család számára, a normál postpartum időszak egészen másképpen, nehezítetten alakul, mely miatt az anyai szorongás magasabb, a kompetenciaérzés alacsonyabb lehet.

  • Szülési trauma

A szülés során sajnos olyan hatások érhetik az anyát, mely korábbi traumák újraélésének nyithat kaput, vagy új traumatikus hatások elszenvedéséhez vezethet. Ezek feldolgozása sok esetben megnehezedik azon társadalmi ellenhatások miatt, mely a nőt boldognak és egészségesnek kívánja látni, ha „gyermek és anya is egészséges”. E szülési trauma feldolgozása segíti a szülés utáni depresszió elkerülését, illetve az anyai kompetencia és reflektivitás kialakulásának mielőbbi elérését.

Szülést követő (posztpartum) időszak pszichés zavarai

  • Szülés utáni depresszió

A szülést követő 1-2 hétben természetesen jelentkezik a nők 75-80%-nál lehangoltság, váratlan negatív hangulati élmény. Ez a „baby blues”, ami teljesen normális jelenség, spontán múlik. Ha azonban a hangulati nyomottság tartósan, egy hónapot követően is fennmarad, vagy új tünetek jelentkeznek (betörő rossz gondolatok önértékeléssel vagy a babával kapcsolatban, inaktivitás, tartós alvászavar, agresszív gondolatok a gyermekkel kapcsolatban, tartós reménytelenségérzet, öngyilkossági gondolatok), fennáll a szülés utáni depresszió kialakulásának lehetősége. A szülés utáni depresszió egy „jóindulatú” kórkép, gyakran spontán is múlik, 6-12 hónapot követően. Azonban szubjektíve nagy szenvedést jelent, nehezíti az anyai kompetencia kialakulását, és az anya-gyermek reflektív kapcsolatot, ezért mindenképpen érdemes segítséget keresni.

  • Szülés utáni pszichosis

A szülések 2%-ban kialakuló kórkép, mely az anyai realitáskontroll elvesztésével jár, és mindenképpen gyógyszeres beavatkozást, leggyakrabban kórházi kezelést is igényel.

  • Beteg gyermek születése

Ha a gyermek valamilyen előre nem várt betegséggel születik, a családot és az anyát feladat elé állítja ennek elfogadása, a vágyott gyermek helyett a reális „befogadása”. Sokszor az ezzel járó egészségügyi beavatkozások sorának megélése, asszisztálása.

Az itt leírt perinatális történések során akkor érdemes szakembert felkeresni, ha a tünetek és a probléma meghaladja az anya/család feldolgozási lehetőségeit, vagy nagyon nagy szenvedést okoznak. Ha a tünetek a napi életvitellel összeegyeztethetetlen erősségűvé válnak, vagy a tendencia nem jó irányú, érdemes konzultálni pszichológussal, pszichiáterrel is.

Dr. Bodor Zsuzsa


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Pszichoszomatika: a test és a lélek kapcsolata

…mert a testi tüneteinket erősen befolyásolják a lelki problémáink…. Ha lelki működésünkben bekövetkező zavarok miatt a működési egyensúly megbomlik, akkor testi szinten is tünetek jelentkezhetnek. A pszichoszomatikus orvosi szemlélet szerint a betegségre fókuszálás helyett a beteg, mint ember megértése lényeges a gyógyítás, gyógyulás folyamatában. Az érzelmeink, a gondolataink és a mentális állapotunk hatással van a […]

Tovább

Merjünk segítséget kérni!

Ha fájdalommal élünk, amely időnként visszatér, legyen az testi fájdalom, vagy akár lelkileg megviselő érzés, amely krónikusan testi tünetekben jelentkezik, fontos, hogy birtokában legyünk az információnak: van segítség! Ha a gyermekkel kapcsolatban látszanak problémák a családban, akár viselkedésbeli, akár más jellegű, fontos látnunk, hogy “nem kizárólag a szülő tehet arról, ha a gyermekkel gond van” […]

Tovább

ADHD-s gyermek a családban

„Az ADHD, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar a mai tudás szerint döntően biológiailag meghatározott pszichés nehézség, és elsősorban öröklődik az erre való hajlam, temperamentum. Sok esetben derül ki az, hogy ha egy családban ADHD-s gyermeket diagnosztizálnak, akkor ott a szülők is elkezdik magukon felfedezni ezeket a tüneteket” – hangsúlyozza Dr. Mészáros Gergely felnőtt- és gyermekpszichiáter, akivel a […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya