Szolgáltatások

Ortopédia

Az ortopédia a mozgásszervi rendszer – a csontok, ízületek, izmok és inak – betegségeivel, elváltozásaival, sérüléseivel foglalkozik. Az ortopéd szakorvos (ortopédus) a mozgásszervi rendszert érintő rendellenességek diagnosztizálására és kezelésére, illetve az azt érintő beavatkozások elvégzésére szakosodott.

A ortopédiai szakrendeléshez a páciensek a következő panaszokkal fordulnak:

 • ízületi fájdalmak,
 • sérülések következményei,
 • különböző mozgásszervi rendellenességek.

Az ortopédiai szakellátásban elsődleges célunk a fájdalom megszüntetése, a pontos diagnózis felállítása és – ha lehetséges – a sebészi beavatkozás elkerülése. Feladatunk, hogy pácienseink

 • fájdalmai csökkenjenek vagy szűnjenek meg,
 • sérülésükből a lehető leggyorsabban épüljenek fel,
 • mozgásukat nyerjék vissza,
 • jó életminőségük álljon helyre és legyen hosszú távon fenntartható.

Jellemző tünetek

Az ortopédiai jellegű panaszok a laikus számára is könnyen felismerhetők (bár néha nehezen elkülöníthetők a reumatológiai esetektől). Jellemző állapotok:

 • térdfájdalom, ami mögött állhat térdízületi kopás, elülső vagy hátsó keresztszalag-sérülés, porcsérülés (a gyűrűporc – meniszkusz – vagy a csontvégeket borító üvegporc sérülése);
 • vállfájdalom, amit okozhat vállízületi kopás (a glenohumerális ízület kopása), a rotátorköpeny sérülése vagy a váll ütközéses szindrómája;
 • a váll instabilitása pl. vállficam (a glenohumerális ízület ficama) után;
 • csípőfájdalom, ami a csípőízület kopása vagy az csípőízület ütközéses szindrómája miatt következhet be;
 • fájdalom, zsibbadás az ujjakban (a csukló karpális alagútszindrómája);
 • az ínhüvelyt érintő rendellenesség a kézben (pattanó ujj);
 • a hüvelykujj ínhüvelygyulladása (De Quervain-szindróma);

Szakrendelésünkön ezeknek és más ortopédiai jellegű rendellenességeknek a felismerésérére és – lehetőség szerint – kíméletes, a fájdalom csökkentését vagy megszüntetését középpontba állító kezelésére van lehetőség. A fájdalomcsökkentő terápiához Fájdalomambulanciánk korszerű eljárásai állnak rendelkezésre.

Diagnosztikai lehetőségek

A csontrendszer és az ízületek vizsgálata általában több lépésből áll, és jelentős a szerepük benne a korszerű képalkotó vizsgálatoknak. A diagnosztika az alábbiakra terjedhet ki:

 • kórelőzmények áttekintése (pl. a fájdalom keletkezésének feltárása, a sérülés körülményeinek megbeszélése);
 • manuális vizsgálat a Panoráma Poliklinika szakrendelőjében;
 • poliklinikánkon ultrahangvizsgálatot is tudunk végezni;
 • röntgenátvilágítás, CT vagy MR szükségessége esetén közeli partnerintézményünkhöz fordulunk.

A fájdalom mérséklése

A fájdalommal nem muszáj együtt élni, ellenkezőleg: a diagnózis felállítása, a megfelelő kezelés kiválasztása során sokszor a fájdalom mérséklésének kell lennie az elő lépésnek. Ebben nyújt támogatást Fájdalomambulanciánk, ahol minden esetben szakképzett neurológus és/vagy idegsebész hajtja végre a célzott fájdalomcsökkentő terápiát.

Terápiás lehetőségek

Az ortopédiában a kezelési lehetőségek az utóbbi évtizedekben jelentősen kibővültek. A terápia célja általában a fájdalom csökkentése, a mobilitás helyreállítása és az életminőség javítása. A diagnózis alapján rendszerint az alábbi kezelésekre tudunk javaslatot tenni:

 • gyógytorna, fizioterápia,
 • gyógyszeres terápia,
 • injekciós terápia (a gyulladás csökkentésére, az ízületi folyadék pótlására).

A korszerű sebészi technikák bővülésével számos ortopédiai elváltozás minimálinvazív (kis sebzéssel járó) beavatkozással orvosolható, pl. artroszkópia (kulcslyukműtét) keretében. Bizonyos esetekben, pl. az ízület előrehaladott kopása esetén a protézisbeültetés jelenti a tartós megoldást. Az elmúlt évtizedekben a protézisek és a protetikai sebészeti technikák is sokat fejlődtek. E nagy értékű nagyműtétek minden esetben fekvőbeteg-ellátás keretében, vagyis kórházi körülmények között zajlanak.

A Panoráma Poliklinikán az ortopédiai szakrendelés járóbeteg-ellátást jelent, műtéti beavatkozásokat jelenleg nem végzünk.


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya