Szolgáltatások

Onkológiai Fizioterápia/ Gyógytorna

Onkológiai Fizioterápia

(Onkorehabilitáció keretében)

Daganatos megbetegedés komplex kezelésének része az adekvát mozgásterápia. Az onkológiai beavatkozás típusa – műtét, kemoterápia, sugárterápia, illetve ezek kombinációja – alapján határozzuk meg az alkalmazandó gyógytornát, amelyet hangolunk a páciens aktuális állapotához és fizikai sajátosságaihoz. Terápiás célunk a páciens fizikai panaszainak enyhítése, fájdalomcsillapítás és a gyógyulási fázisnak megfelelő, lehető legteljesebb mozgásszabadság elérése.

Önálló kezelésként az alábbi esetekben javasolt:

  • mozgató szervrendszert érintő műtétek után
  • emlő daganatos megbetegedések miatt történő műtétet követően
  • hónalji nyirokcsomóláncba történő műtéti beavatkozást követően, függetlenül a műtéti kiterjesztés típusától
  • rekonstrukciós műtét előtti felkészítés és rekonstrukciós műtét utáni utógondozás
  • műtétek következményeként kialakuló átmeneti vagy tartós testképzavar
  • idegrendszert érintő daganat ellátása után jelentkező idegellátási zavarok, mozgásos tünetek
  • nyiroködéma – egyes régiókat érintő nyirokcsomó lánc kiirtást követően (lásd Marcsi története című írásunkat).

      Kiegészítő kezelésként:

  • belszerveket érintő műtétek előtt és után
  • fizikai kondíció megőrzése/ visszaszerzése a kezelések közben és után
  • palliáció

A vénás és nyirokkeringés támogatása minden esetben része a terápiának. Az optimális keringési dinamika feltétele a vázizomzat rugalmassága és ereje, illetve az alkati adottságokhoz igazodó gerinc és ízületi mozgásszabadság.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Terápia menete:

Műtét után miért?

Műtéti beavatkozást követően természetes testi reakció az ún. védekező tartás, ami az érintett testtáj izomtónus fokozódását jelenti. Ez reflex mechanizmus, védendő az érintett területet a fájdalomtól, gátolja a szabad mozgást, de ezzel együtt rontja a terület keringési viszonyait. Tartós fennállás esetén kedvezőtlen helyzetben rögzülhet, Illetve szöveti hegesedést eredményezhet, amelyet a későbbiekben jóval nehezebb korrigálni.

A korai szakaszban végzett gyógytorna (műtét utáni 1 naptól a varratszedésig) a fájdalomtűrő képesség tiszteletben tartásával kíméletesen átmozgatja az érintett testrészt, hogy a védekező testtartás miatt kialakuló következményes panaszokat elkerüljük. A helyi keringési viszonyok javításával, a helyi izomtónus fokozódás okozta feszültséget és fájdalmat csökkentve, célzott légzőgyakorlatokkal támogatjuk az optimális légzésdinamikát – mindezekkel meggyorsítva a mozgásszabadság visszaszerzését. (Lásd Tünde története című írásunkat)

Szöveti rugalmasság

A műtéti környezetben történő bőr/ izom, kötőszöveti hegesedés és összenövés csökkenti a régió tágulékonyságát. Hogy ez mennyire befolyásolja az életvitelt, természetesen függ a műtéti területtől. Ha olyan testtájon történik a beavatkozás, amely kulcsfontosságú (pl hónalji régió) végtag mozgásában – ér és idegrendszeri képleteket is érint -, a korán megkezdett gyógytorna nyújt hathatós segítséget.

Hónalji régió

A hónalji régió csomópont, amely a mellkas, vállöv és felső végtag szabad mozgását végző és engedő lágyrészképletek találkozási pontja.

A hónalji területen áthaladó izmok egymáshoz képesti elmozdulása, illetve a felső végtag ideg és vérellátását biztosító erek és idegek, lágyrész és kötőszöveti elemekbe (zsírszövet, bőnye) ágyazott szabad elcsúszása szükséges a teljes vállövi és vállízületi mozgáspályához. Az izomzat jó ütemű működése támogatja a felső végtag vénás és nyirokkeringését.

A daganat miatt végzett műtéti beavatkozás része az itt található nyirokcsomóláncba történő beavatkozás. A nyirokcsomók részleges eltávolítása átmenetileg terheli a felső végtag nyirokkeringését, amelyet a paciens húzódó húrként érzékel a vállízületi mozgások során.

A hónalji húr tünet jellemzően hónalji nyirokcsomóláncba történő műtéti beavatkozást követően alakul ki, a műtétet követő napokban kezdődhet, a műtétet követő 3. héten tetőzik, utána indul meg az enyhülés. A hónalj, felkar belső felületén – alkalmanként látható és tapintható húrként – jelentkezhet, terjedhet a könyökig, illetve lehúzódhat a hüvelykujj alap ízpercéig. A hónalji húr tünet meglétének időszakában a napi kíméletes felső végtag átmozgatás, a teljes vállízületi mozgáspálya fenntartása érdekében. Masszázs ebben az időszakban TILOS. A gyógyulási folyamatot a saját testünk erőforrásain és lehetőségein belül végzett légző, vállízületi, törzs és teljes felső végtagot átmozgató keringésjavító gyakorlatok támogatják. Ebben az időszakban az érintett végtag nyirokkeringésében zajlik az átrendeződés, a tünet megléte a gyógyulási folyamat része, amelyet szakszerű mozgásterápiával eredményesen támogatható.


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Pszichoszomatika: a test és a lélek kapcsolata

…mert a testi tüneteinket erősen befolyásolják a lelki problémáink…. Ha lelki működésünkben bekövetkező zavarok miatt a működési egyensúly megbomlik, akkor testi szinten is tünetek jelentkezhetnek. A pszichoszomatikus orvosi szemlélet szerint a betegségre fókuszálás helyett a beteg, mint ember megértése lényeges a gyógyítás, gyógyulás folyamatában. Az érzelmeink, a gondolataink és a mentális állapotunk hatással van a […]

Tovább

Merjünk segítséget kérni!

Ha fájdalommal élünk, amely időnként visszatér, legyen az testi fájdalom, vagy akár lelkileg megviselő érzés, amely krónikusan testi tünetekben jelentkezik, fontos, hogy birtokában legyünk az információnak: van segítség! Ha a gyermekkel kapcsolatban látszanak problémák a családban, akár viselkedésbeli, akár más jellegű, fontos látnunk, hogy “nem kizárólag a szülő tehet arról, ha a gyermekkel gond van” […]

Tovább

ADHD-s gyermek a családban

„Az ADHD, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar a mai tudás szerint döntően biológiailag meghatározott pszichés nehézség, és elsősorban öröklődik az erre való hajlam, temperamentum. Sok esetben derül ki az, hogy ha egy családban ADHD-s gyermeket diagnosztizálnak, akkor ott a szülők is elkezdik magukon felfedezni ezeket a tüneteket” – hangsúlyozza Dr. Mészáros Gergely felnőtt- és gyermekpszichiáter, akivel a […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya