Szolgáltatások

Onkológiai Fizioterápia/ Gyógytorna

Onkológiai Fizioterápia

(Onkorehabilitáció keretében)

Daganatos megbetegedés komplex kezelésének része az adekvát mozgásterápia. Az onkológiai beavatkozás típusa – műtét, kemoterápia, sugárterápia, illetve ezek kombinációja – alapján határozzuk meg az alkalmazandó gyógytornát, amelyet hangolunk a páciens aktuális állapotához és fizikai sajátosságaihoz. Terápiás célunk a páciens fizikai panaszainak enyhítése, fájdalomcsillapítás és a gyógyulási fázisnak megfelelő, lehető legteljesebb mozgásszabadság elérése.

Önálló kezelésként az alábbi esetekben javasolt:

  • mozgató szervrendszert érintő műtétek után
  • emlő daganatos megbetegedések miatt történő műtétet követően
  • hónalji nyirokcsomóláncba történő műtéti beavatkozást követően, függetlenül a műtéti kiterjesztés típusától
  • rekonstrukciós műtét előtti felkészítés és rekonstrukciós műtét utáni utógondozás
  • műtétek következményeként kialakuló átmeneti vagy tartós testképzavar
  • idegrendszert érintő daganat ellátása után jelentkező idegellátási zavarok, mozgásos tünetek
  • nyiroködéma – egyes régiókat érintő nyirokcsomó lánc kiirtást követően (lásd Marcsi története című írásunkat).

      Kiegészítő kezelésként:

  • belszerveket érintő műtétek előtt és után
  • fizikai kondíció megőrzése/ visszaszerzése a kezelések közben és után
  • palliáció

A vénás és nyirokkeringés támogatása minden esetben része a terápiának. Az optimális keringési dinamika feltétele a vázizomzat rugalmassága és ereje, illetve az alkati adottságokhoz igazodó gerinc és ízületi mozgásszabadság.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Terápia menete:

Műtét után miért?

Műtéti beavatkozást követően természetes testi reakció az ún. védekező tartás, ami az érintett testtáj izomtónus fokozódását jelenti. Ez reflex mechanizmus, védendő az érintett területet a fájdalomtól, gátolja a szabad mozgást, de ezzel együtt rontja a terület keringési viszonyait. Tartós fennállás esetén kedvezőtlen helyzetben rögzülhet, Illetve szöveti hegesedést eredményezhet, amelyet a későbbiekben jóval nehezebb korrigálni.

A korai szakaszban végzett gyógytorna (műtét utáni 1 naptól a varratszedésig) a fájdalomtűrő képesség tiszteletben tartásával kíméletesen átmozgatja az érintett testrészt, hogy a védekező testtartás miatt kialakuló következményes panaszokat elkerüljük. A helyi keringési viszonyok javításával, a helyi izomtónus fokozódás okozta feszültséget és fájdalmat csökkentve, célzott légzőgyakorlatokkal támogatjuk az optimális légzésdinamikát – mindezekkel meggyorsítva a mozgásszabadság visszaszerzését. (Lásd Tünde története című írásunkat)

Szöveti rugalmasság

A műtéti környezetben történő bőr/ izom, kötőszöveti hegesedés és összenövés csökkenti a régió tágulékonyságát. Hogy ez mennyire befolyásolja az életvitelt, természetesen függ a műtéti területtől. Ha olyan testtájon történik a beavatkozás, amely kulcsfontosságú (pl hónalji régió) végtag mozgásában – ér és idegrendszeri képleteket is érint -, a korán megkezdett gyógytorna nyújt hathatós segítséget.

Hónalji régió

A hónalji régió csomópont, amely a mellkas, vállöv és felső végtag szabad mozgását végző és engedő lágyrészképletek találkozási pontja.

A hónalji területen áthaladó izmok egymáshoz képesti elmozdulása, illetve a felső végtag ideg és vérellátását biztosító erek és idegek, lágyrész és kötőszöveti elemekbe (zsírszövet, bőnye) ágyazott szabad elcsúszása szükséges a teljes vállövi és vállízületi mozgáspályához. Az izomzat jó ütemű működése támogatja a felső végtag vénás és nyirokkeringését.

A daganat miatt végzett műtéti beavatkozás része az itt található nyirokcsomóláncba történő beavatkozás. A nyirokcsomók részleges eltávolítása átmenetileg terheli a felső végtag nyirokkeringését, amelyet a paciens húzódó húrként érzékel a vállízületi mozgások során.

A hónalji húr tünet jellemzően hónalji nyirokcsomóláncba történő műtéti beavatkozást követően alakul ki, a műtétet követő napokban kezdődhet, a műtétet követő 3. héten tetőzik, utána indul meg az enyhülés. A hónalj, felkar belső felületén – alkalmanként látható és tapintható húrként – jelentkezhet, terjedhet a könyökig, illetve lehúzódhat a hüvelykujj alap ízpercéig. A hónalji húr tünet meglétének időszakában a napi kíméletes felső végtag átmozgatás, a teljes vállízületi mozgáspálya fenntartása érdekében. Masszázs ebben az időszakban TILOS. A gyógyulási folyamatot a saját testünk erőforrásain és lehetőségein belül végzett légző, vállízületi, törzs és teljes felső végtagot átmozgató keringésjavító gyakorlatok támogatják. Ebben az időszakban az érintett végtag nyirokkeringésében zajlik az átrendeződés, a tünet megléte a gyógyulási folyamat része, amelyet szakszerű mozgásterápiával eredményesen támogatható.


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya