Szolgáltatások

Idegsebészet

Az idegsebészet egy szerteágazó ága az orvostudománynak, mely a központi (centrális) idegrendszer, azaz az agy és a gerinc, illetve a végtagi (perifériás) idegek műthető elváltozásaival foglalkozik.

A különböző idegekkel kapcsolatos betegségek kezelését ugyan nem csak idegsebészek, hanem ideggyógyászok és részben ortopéd-traumatológusok, reumatológusok, valamint gyógytornászok és manuálterapeuták is végzik, azonban a súlyosabb, csak műtéttel kezelhető panaszok esetén sok esetben idegsebészeti beavatkozásokra lehet szükség.

Fontos megjegyezni, hogy az idegsebészeti konzultációk nagy része nem műtéti javaslattal végződik. Ennek oka, hogy az idegi eredetű panaszokat az esetek túlnyomó részében hatékonyan lehet gyógyítani komplex kezelésekkel, melyek a fájdalomambulancián is elérhetőek. Ez összességében gyorsabb és sok esetben kockázatmentesebb kezelési módot biztosít az idegi panaszok kezelésére.

 


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Dr. Nagy Máté idegsebészhez

Időpontfoglalás

Dr. Ilyés Levente idegsebészhez

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online a fájdalomambulancia szakorvosainak (neurológus), szakembereinek (gyógytornász rendeléseire!

Időpontfoglalás


Rendelőnkben lehetőség van idegsebészeti konzultáció igénybevételére, amelyet Dr. Nagy Máté ideg- és gerincsebész szakorvosunk, valamint  Dr. Ilyés Levente idegsebész szakorvos végez a Fájdalomambulancia szakrendelés keretein belül. A speciális, idegsebészeti tudás egyben biztosíték is pácienseinknek arra, hogy a kezelőorvos csak akkor javasol esetlegesen műtéti beavatkozást az akut vagy krónikus problémára, ha annak gyógyulására más úton (célzott kezelésekkel) valóban nincs esély. Ez esetben ugyanakkor a páciens gyógyulása szempontjából a legmegfelelőbb műtéti helyre is irányítjuk őket.

Mikor van szükség idegsebészeti konzultációra?

Az idegbántalmak általában erős és tartós fájdalmat, zsibbadást, érzékvesztést, végtaggyengeséget, járászavart és akár mozgásképtelenséget is okozhatnak. Ezeket a tüneteket az idegek kisebb-nagyobb sérülései válthatják ki.

Ha egy ideg megsérült, de nem szakadt el teljesen, a sérülést nagyobb valószínűséggel tudja korrigálni a szervezet öngyógyító képessége. Ha azonban az ideg teljesen elszakadt, vagy az MR felvételeken a gerincvelőben maradandó károsodást jelző myelopátia látható, az nehéz helyzet elé állíthatja a beteget. Ilyenkor az operáció fő indikációja a további romlások megelőzése.

Tapasztalt gerincsebészünk fájdalomambulanciánkon idegsebészeti szakorvosi konzultáció keretein belül meg tudja állapítani, hogy milyen módszerrel lehet kezelni a jelentkező idegi panaszokat, melyek előjele lehet például akár egy kezdődő, végtagokba kisugárzó gerincfájdalom is.

A pontos kezelési mód kiválasztása az alábbi tényezőktől függhet:

 • mióta állnak fenn a panaszok?
 • van-e abszolút műtéti indikáció, mint pl.: bénulás vagy széklet-, vizelet szabályozási zavar?
 • fontos vizsgálni az esetleges társbetegségek meglétét
 • az életkor is meghatározó

Ha az ideg kellő ütemben gyógyul, legtöbbször nincs szükség műtétre. Ebben az esetben elengedhetetlen az érintett testrész pihentetése, amíg végbe nem megy a gyógyulás. Az idegek lassan gyógyulnak, így a regenerálódás több hónapig is tarthat. Ezt a rehabilitációs időszakot a fájdalomambulancia kereteiben végzett komplex kezeléssel sok esetben fel lehet gyorsítani.

A gyógyulási idő alatt (műtéti vagy nem műtéti kezelés esetén is) rendszeres szakorvosi kontrollvizsgálatra van szükség, hogy biztosan jól haladjon a gyógyulási folyamat.

Az idegsérülés fajtájától és súlyosságától függően a gyógyulás alatt szükség lehet fájdalomcsillapító gyógyszerek és idegvédő vitaminok rendszeres alkalmazására. Azonban nem mindegy, hogy milyen gyógyszert szedünk!

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat mellékhatásaik miatt nem szabad túl sokáig szedni – nem is beszélve arról, hogy komoly fájdalom esetén nem is tudják kellő mértékben enyhíteni a panaszokat.

Ezért lényeges, hogy a nagy fájdalmakkal járó idegi eredetű, úgynevezett neuropátiás bántalmak kezelésére célzott, a szakma szabályai szerint felírt gyógyszereket (akár fájdalomcsillapító kombinációkat) alkalmazzuk.

Az idegi sérülésből való gyógyulás alatt szakorvosunk gyógytorna kezelést is javasolhat a merevségek kilazítására és a helyes mozgás visszaállítására.

Mi történik az idegsebészeti konzultáción rendelőnkben?

Ha az idegi sérülés jellege nem pontosan tisztázott, idegsebészünk ENG-vizsgálatot javasolhat. Ezzel az eszközzel az idegek működését lehet felmérni – pontosabban azt, hogy az ideg az elektromos ingerekre milyen gyorsan és milyen mértékben reagál. A legtöbbször szükség van képalkotó vizsgálatok megszervezésére is. A csontokról a CT, míg a lágy szövetekről (pl.: szalagok, porckorongok, idegek, stb…) az MR ad pontosabb felvilágosítást. A röntgen egyre jobban kiszorul a mindennapi gyakorlatból.

A legtöbb krónikus fájdalmat okozó idegi károsodás, amellyel betegeink rendelőnkhöz fordulnak, általában gerinc eredetűek, és jól kezelhetők életmódtanácsokkal vagy gyógyszerek (infúziós formában is), injekciók, gyógytorna segítségével. Amennyiben a diagnosztikai és a személyes vizsgálatok alapján az idegsebész úgy látja, hogy a nem műtéti lehetőségek kimerültek, akkor kerülhet sor az operációra.

Néhány súlyos panasz, amely idegsebészeti műtétet igényelhet a teljesség igénye nélkül

Az alábbi panaszok és betegségek esetén gyakrabban javasolhatunk idegsebészeti műtétet:

 • Krónikusan fennálló nyaki-, háti- és derékfájdalmak
 • Ischialgia (derékból az alsó végtagokba sugárzó fájdalom)
 • Cervicobrachialgia (nyaki gerincből a felső végtagokba sugárzó fájdalom)
 • Porckorongsérv
 • Gerinccsatorna szűkítettség
 • Csigolya elcsúszás
 • Kisízületi kopás
 • Csontritkulás okozta kompressziós csigolyatörés
 • Kórtörténetben szereplő előző sikertelen gerincműtét
 • Gerinc gyulladásai
 • Izomcsoportok ereje csökken, bénulás alakul ki
 • Széklet-, vizelet szabályozási zavar
 • Eszméletvesztés
 • Fejfájás
 • Epilepsziás roham
 • Látászavar, beszédzavar, járászavar, mozgáskoordinációs-zavar, desorientáltság
 • agyidegtünetek
 • koponyaűri nyomásfokozódásra utaló tünetek
 • Hakim-triász (memória zavar, járászavar, inkontinencia)
 • korábbi subarachnoidealis agyvérzés, agyi aneurysma vagy egyéb érmalformatio
 • Parkinson kór
 • Dystonia
 • Refrakter angina
 • Fantom fájdalom
 • Postherpeses neuralgia
 • Komplex regionális fájdalom szindróma

A tünetek súlyosságát és a javasolt terápiát rendelőnkben konzultáció során állapítja meg szakorvosunk.

 


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

IdőpontfoglalásPszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya