Szolgáltatások

Gyermekallergológia

Az allergia – ami számos allergénnel szemben felléphet – minden életkorban sok kellemetlenséget okozhat, sőt kezeletlenül komoly veszélyeket rejthet magában. Az allergia megfelelő terápiájának megkezdését minden esetben megelőzi a pontos diagnózis felállítása, amihez gyermekallergológia magánrendelésünkön a legkorszerűbb allergiavizsgálati módszerek állnak rendelkezésre.

A molekuláris allergiavizsgálat  

A molekuláris elemzésekre épülő, kis mennyiségű vérből végzett allergiavizsgálatokkal nemcsak a szervezet allergén-fehérjék összességére adott allergiás reakciója vizsgálható, hanem feltérképezhető egy-egy konkrét fehérje által kiváltott reakció is.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Ennek az úgynevezett komponens alapú allergiavizsgálatnak sok más mellett nagy előnye, hogy rendkívül pontos, ami súlyos allergiák (ételallergia, rovarcsípés allergia, pollenallergia, légúti allergia stb.) esetében rendkívüli mértékben megkönnyíti mind a szakember, mind a páciens dolgát és időben kezdetét veheti az allergia kezelése. A molekuláris allergiavizsgálat kiválóan alkalmazható egy esetleges anafilaxiás roham okának felderítéséhez, illetve az allergia immunterápiás kezelése előtti pontos felméréshez.

Gyermekkori allergia esetén ez a diagnosztikai módszer pontos választ ad arra vonatkozóan, hogy mekkora eséllyel növi ki a gyermek a fennálló tejfehérje, tojás vagy egyéb ételallergiát, és hosszabb távú, évenkénti vizsgálattal tökéletesen nyomon követhető a kinövés folyamata. A molekuláris allergiavizsgálattal – egész pontosan az ellenanyagszint követésével – azt is meg lehet határozni, hogy mikor jön el a gyermeknél az a pillanat, amikor a tejtermék vagy a tojás először visszavezethető az étrendbe.

Pollenallergiás pácienseknél, főleg azoknál, akik sokféle fűre, fára vagy virágra érzékenyek, a molekuláris allergiavizsgálat segít a hyposzenzibilizáló, azaz hozzászoktató immunterápiás kezeléshez, az allergén pontos kiválasztásával.

Milyen allergia esetén alkalmazható a molekuláris allergiavizsgálat?

Az úgynevezett komponens alapú allergén-meghatározás élelmiszerek és légúti allergének esetében áll rendelkezésre.

  • A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legsúlyosabb reakciót kiváltó élelmiszer-allergének közé a mogyorófélék sorolhatók, így ide tartozik a földimogyoró, a törökmogyoró, a dió, a kesudió, a pisztácia és a brazil dió, melyek a molekuláris allergiavizsgálatnak köszönhetően külön-külön is beazonosíthatók.
  • Az ImmunoCAP spec IgE módszerrel ezen felül vizsgálható a mandula, a kókuszdió, a mák, a szezámmag, valamint a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó stb.) A gyümölcsök közül az alma és az őszibarack allergénfehérjéit mérhetők.
  • Az időnként súlyos reakciót kiváltó állati fehérjék közül molekuláris teszttel vizsgálhatók a tehéntej és a tojásfehérje, valamint a szója és a búzaliszt komponens fehérjéi, illetve a halak, rákfélék és a marhahús sajátos allergénfehérjéje.
  • A légúti allergének közül a poratka, a penészgomba, a nyírfa, az üröm, a parlagfű és a pázsitfüvek komponens alapú vizsgálatára is adódik lehetőség.
  • A méh-darázscsípést követően is érdemes kérni a rovarméreg IgE komponens alapú vizsgálatát.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


A molekuláris allergiavizsgálat működése

A molekuláris allergiavizsgálatok lehetővé teszik az allergén fehérjék pontos, molekuláris szintű azonosítását, ami kiemelten fontos súlyos allergiás reakció, anafilaxiás sokk vagy komoly élelmiszerallergia esetén.

  • Az ImmunoCAP nevű molekuláris vizsgálat a már ismert vagy csak gyanított ételallergiák esetén javasolt, az allergia súlyosságának, kinőhetőségének és az anafilaxia kockázatának felmérésére. Légúti allergia fennállásakor az immunterápia elkezdése előtt az allergén pontos meghatározása céljából, valamint a méh- és darázsméreg-allergia kivizsgálására.
  • Az úgynevezett ALEX tesztet (200 feletti allergén egyidejű, mikrochip technológia alapú vizsgálata kis mennyiségű vérből) összetett, többszörös ételallergiák esetére ajánljuk, amikor az előzetes vizsgálatok alapján már-már úgy tűnik, hogy a páciens szinte semmit nem ehet. Ezen kívül az ismeretlen eredetű allergiás rosszullétek, anafilaxiás rohamok és a csalánkiütések esetén is sikerrel alkalmazhatók, akárcsak komplex légúti allergiák esetében, amikor a Prick teszt és a hagyományos IgE-teszt nagyon sok allergénre mutat pozitivitást.

A molekuláris allergiavizsgálatok alkalmazása előtt – a pontos diagnózis hiányában – korábban azokat a gyerekeket, akiknél allergiás reakciót váltott ki például a földimogyoró, egy életre eltiltották az olajos magvak fogyasztásától, pedig azok köztudottan sok jótékony anyagot tartalmaznak a szervezet számára. A molekuláris allergiavizsgálat után kapott pontos eredményeknek köszönhetően rengeteg szükségtelen diétától kímélhetők meg az allergiában érintettek, mind gyerekek.

A Panoráma Poliklinikán ezzel a modern diagnosztikai eljárással teljes bizonyossággal állapítható meg például a mogyoróallergia, miközben ezzel egyidőben kizárható az allergia a dióra, a mákra, a szezámmagra vagy a mandulára, így az allergiában érintett gyermek és családja pontosan tudni fogja, mit kell kerülni és mi az, amit továbbra is be lehet építeni az étrendbe.

A molekuláris allergiavizsgálattal ráadásul nemcsak az térképezhető fel, hogy pontosan mely allergén váltja ki a szervezet válaszreakcióit, hanem mód van kockázatbecslésre is: ez megmutatja, mekkora veszélyt jelent az illetőre, ha véletlenül mégis kapcsolatba kerülne a jövőben a kerülendő allergénnel.

Erre azért van szükség, mert az allergiás reakciót kiváltó fehérjék kétféleképp csoportosíthatók:

  • Magas kockázatú, súlyos allergiás reakciót kiváltó
  • Alacsony kockázatú, enyhe allergiás reakciót kiváltó

Ezzel a rendkívül korszerű módszerrel ma már kiszűrhetők a hagyományos IgE allergiapanelekben sokszor  megjelenő, úgynevezett keresztallergiák is.

Fontos hangsúlyozni, hogy allergiás tünetek jelentkezése esetén sosem ez az első választandó vizsgálat. A molekuláris tesztekre pozitív eredményű specifikus IgE-teszt vagy pozitív Prick-teszt birtokában kerülhet sor!

Fájdalommentes vérvétel gyermekeknek


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya