Szolgáltatások

Gyermekallergológia

Az allergia – ami számos allergénnel szemben felléphet – minden életkorban sok kellemetlenséget okozhat, sőt kezeletlenül komoly veszélyeket rejthet magában. Az allergia megfelelő terápiájának megkezdését minden esetben megelőzi a pontos diagnózis felállítása, amihez gyermekallergológia magánrendelésünkön a legkorszerűbb allergiavizsgálati módszerek állnak rendelkezésre.

A molekuláris allergiavizsgálat  

A molekuláris elemzésekre épülő, kis mennyiségű vérből végzett allergiavizsgálatokkal nemcsak a szervezet allergén-fehérjék összességére adott allergiás reakciója vizsgálható, hanem feltérképezhető egy-egy konkrét fehérje által kiváltott reakció is.


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Ennek az úgynevezett komponens alapú allergiavizsgálatnak sok más mellett nagy előnye, hogy rendkívül pontos, ami súlyos allergiák (ételallergia, rovarcsípés allergia, pollenallergia, légúti allergia stb.) esetében rendkívüli mértékben megkönnyíti mind a szakember, mind a páciens dolgát és időben kezdetét veheti az allergia kezelése. A molekuláris allergiavizsgálat kiválóan alkalmazható egy esetleges anafilaxiás roham okának felderítéséhez, illetve az allergia immunterápiás kezelése előtti pontos felméréshez.

Gyermekkori allergia esetén ez a diagnosztikai módszer pontos választ ad arra vonatkozóan, hogy mekkora eséllyel növi ki a gyermek a fennálló tejfehérje, tojás vagy egyéb ételallergiát, és hosszabb távú, évenkénti vizsgálattal tökéletesen nyomon követhető a kinövés folyamata. A molekuláris allergiavizsgálattal – egész pontosan az ellenanyagszint követésével – azt is meg lehet határozni, hogy mikor jön el a gyermeknél az a pillanat, amikor a tejtermék vagy a tojás először visszavezethető az étrendbe.

Pollenallergiás pácienseknél, főleg azoknál, akik sokféle fűre, fára vagy virágra érzékenyek, a molekuláris allergiavizsgálat segít a hyposzenzibilizáló, azaz hozzászoktató immunterápiás kezeléshez, az allergén pontos kiválasztásával.

Milyen allergia esetén alkalmazható a molekuláris allergiavizsgálat?

Az úgynevezett komponens alapú allergén-meghatározás élelmiszerek és légúti allergének esetében áll rendelkezésre.

  • A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legsúlyosabb reakciót kiváltó élelmiszer-allergének közé a mogyorófélék sorolhatók, így ide tartozik a földimogyoró, a törökmogyoró, a dió, a kesudió, a pisztácia és a brazil dió, melyek a molekuláris allergiavizsgálatnak köszönhetően külön-külön is beazonosíthatók.
  • Az ImmunoCAP spec IgE módszerrel ezen felül vizsgálható a mandula, a kókuszdió, a mák, a szezámmag, valamint a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó stb.) A gyümölcsök közül az alma és az őszibarack allergénfehérjéit mérhetők.
  • Az időnként súlyos reakciót kiváltó állati fehérjék közül molekuláris teszttel vizsgálhatók a tehéntej és a tojásfehérje, valamint a szója és a búzaliszt komponens fehérjéi, illetve a halak, rákfélék és a marhahús sajátos allergénfehérjéje.
  • A légúti allergének közül a poratka, a penészgomba, a nyírfa, az üröm, a parlagfű és a pázsitfüvek komponens alapú vizsgálatára is adódik lehetőség.
  • A méh-darázscsípést követően is érdemes kérni a rovarméreg IgE komponens alapú vizsgálatát.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


A molekuláris allergiavizsgálat működése

A molekuláris allergiavizsgálatok lehetővé teszik az allergén fehérjék pontos, molekuláris szintű azonosítását, ami kiemelten fontos súlyos allergiás reakció, anafilaxiás sokk vagy komoly élelmiszerallergia esetén.

  • Az ImmunoCAP nevű molekuláris vizsgálat a már ismert vagy csak gyanított ételallergiák esetén javasolt, az allergia súlyosságának, kinőhetőségének és az anafilaxia kockázatának felmérésére. Légúti allergia fennállásakor az immunterápia elkezdése előtt az allergén pontos meghatározása céljából, valamint a méh- és darázsméreg-allergia kivizsgálására.
  • Az úgynevezett ALEX tesztet (200 feletti allergén egyidejű, mikrochip technológia alapú vizsgálata kis mennyiségű vérből) összetett, többszörös ételallergiák esetére ajánljuk, amikor az előzetes vizsgálatok alapján már-már úgy tűnik, hogy a páciens szinte semmit nem ehet. Ezen kívül az ismeretlen eredetű allergiás rosszullétek, anafilaxiás rohamok és a csalánkiütések esetén is sikerrel alkalmazhatók, akárcsak komplex légúti allergiák esetében, amikor a Prick teszt és a hagyományos IgE-teszt nagyon sok allergénre mutat pozitivitást.

A molekuláris allergiavizsgálatok alkalmazása előtt – a pontos diagnózis hiányában – korábban azokat a gyerekeket, akiknél allergiás reakciót váltott ki például a földimogyoró, egy életre eltiltották az olajos magvak fogyasztásától, pedig azok köztudottan sok jótékony anyagot tartalmaznak a szervezet számára. A molekuláris allergiavizsgálat után kapott pontos eredményeknek köszönhetően rengeteg szükségtelen diétától kímélhetők meg az allergiában érintettek, mind gyerekek.

A Panoráma Poliklinikán ezzel a modern diagnosztikai eljárással teljes bizonyossággal állapítható meg például a mogyoróallergia, miközben ezzel egyidőben kizárható az allergia a dióra, a mákra, a szezámmagra vagy a mandulára, így az allergiában érintett gyermek és családja pontosan tudni fogja, mit kell kerülni és mi az, amit továbbra is be lehet építeni az étrendbe.

A molekuláris allergiavizsgálattal ráadásul nemcsak az térképezhető fel, hogy pontosan mely allergén váltja ki a szervezet válaszreakcióit, hanem mód van kockázatbecslésre is: ez megmutatja, mekkora veszélyt jelent az illetőre, ha véletlenül mégis kapcsolatba kerülne a jövőben a kerülendő allergénnel.

Erre azért van szükség, mert az allergiás reakciót kiváltó fehérjék kétféleképp csoportosíthatók:

  • Magas kockázatú, súlyos allergiás reakciót kiváltó
  • Alacsony kockázatú, enyhe allergiás reakciót kiváltó

Ezzel a rendkívül korszerű módszerrel ma már kiszűrhetők a hagyományos IgE allergiapanelekben sokszor  megjelenő, úgynevezett keresztallergiák is.

Fontos hangsúlyozni, hogy allergiás tünetek jelentkezése esetén sosem ez az első választandó vizsgálat. A molekuláris tesztekre pozitív eredményű specifikus IgE-teszt vagy pozitív Prick-teszt birtokában kerülhet sor!

Fájdalommentes vérvétel gyermekeknek


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya