Szolgáltatások

Gasztroenterológiai Centrum

Emésztőszerveink állapota alapjában határozza meg szervezetünk működését. Bélrendszerünk úgynevezett mikrobiomja – pl. a bélbaktériumok, vírusok – bonyolult kölcsönhatásban hat sejtjeinkre, és ez a hatás befolyásolja immunrendszerünk állapotát is. Az immunrendszerünk épsége ugyanakkor befolyásolja fizikai erőnlétünket, szellemi teljesítőképességünket és lelki egyensúlyunkat.

IDŐPONTFOGLALÁS

Allergia esetén azért van szükség allergológus szakorvos szakmai irányításával végzett

A gasztroenterológia az orvostudomány emésztőszervi rendellenességekkel foglalkozó szakterülete. A Panoráma Poliklinika gasztrocentrumában a gyomor-bél rendszer megbetegedéseivel, valamint a máj, az epehólyag és az epeutak, a hasnyálmirigy és az emésztőrendszer egyéb szerveinek vizsgálatával és gyógyításával foglalkozunk az alábbiak szerint

Mivel a vizsgált szervek a testen belül találhatók, és ezért közvetlenül nem figyelhetők meg, a gasztroenterológiai diagnosztika napi szinten támaszkodik a korszerű képalkotó vizsgálatokra (hasi ultrahang: helyben, CT, MR: partnerintézményünknél), valamint az endoszkópos tükrözéses vizsgálatokra (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés). A gyakran alkalmazott vizsgálati eljárások közé tartozik még a Helicobacter pylori-fertőzés kimutatására alkalmas H2 kilégzési teszt.

Gasztroenterológus szakorvosunk Dr. Patai Árpád.

Milyen tünetekkel érdemes gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni?

A gasztroenterológiai szakrendelésen leggyakrabban az alábbi tünetekkel, panaszokkal jelentkeznek a páciensek:

 • Hasi fájdalom, amely lehet éles vagy tompa, időszakos vagy állandó, és különböző helyeken jelentkezhet.
 • A gyomorégés és savas reflux égő érzés a mellkasban, amely étkezés után lép fel a gyomor tartalmának nyelőcsőbe történő visszaáramlása miatt.
 • Hányinger vagy hányás, ami lehet akut vagy krónikus panasz, és számos emésztőrendszeri probléma, például gyulladás, fertőzés vagy reflux miatt állhat elő.
 • Székletproblémák, úgymint hasmenés, székrekedés, hasi felfúvódás, vér vagy nyák a székletben, továbbá nehézségek a székletürítés során.
 • Ételallergiák és -intoleranciák (ételérzékenységek): az emésztőrendszeri panaszok gyakran kapcsolódnak bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciákhoz, vagy élelmiszer-allergiákhoz, illetve laktóz- vagy gluténérzékenységhez.
 • Az étkezési zavarok, például anorexia vagy bulimia nervosa, az étkezési szokások és a testsúlykontroll körül kialakuló mentális és fizikai problémákra utalnak. Gasztroenterológiai megbetegedés tünete lehet a kóros alul- vagy túltápláltság Az elhízással külön tudományág, az obezitológia foglalkozik.
 • A májproblémák – például a sárgaság, a májzsugor vagy a hepatitisz – a máj működésének zavaraiból származnak.
 • A különféle gyulladásos bélbetegségek közé tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa. A krónikus gyulladásos állapotok a vastagbélben vagy az emésztőrendszer más részein jelentkezhetnek.
 • Az emésztőrendszer daganatos megbetegedései, például a vastagbélrák és a gyomorrák is okozhatnak gasztroenterológiai panaszokat.

A gasztroenterológiai szakrendelés menete

A gasztroenterológiai vizsgálat során az orvos célja az emésztőrendszerrel kapcsolatos probléma diagnosztizálása és az okok megértése. A vizsgálatok típusa és sorrendje változhat a tünetek és panaszok alapján. A fő vizsgálati típusok az alábbiak:

 • Anamnézis felvétele: A szakorvos először részletesen kikérdezi a pácienst panaszairól, tüneteiről, azok gyakoriságáról, súlyosságáról, időtartamáról. Információkat gyűjt az étkezési szokásokról, az esetleges egyéb betegségekről, a családi előzményekről.
 • Fizikai vizsgálat: A gasztroenterológus elvégzi a páciens fizikai vizsgálatát, amely magában foglalja a has tapintását, a hasi fájdalom helyének és súlyosságának megállapítását, valamint a testhőmérséklet ellenőrzését.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A vérvizsgálatok (például vérkép, májenzimek, gyulladási markerek) és a székletvizsgálatok (például vér vagy nyák a székletben) segítenek az emésztőrendszeri problémák diagnosztizálásában, az okok azonosításában.
 • Endoszkópos vizsgálatok: A vizsgálat során egy hosszú, vékony, kamerával ellátott eszközt (endoszkópot) vezetnek be a szájüregen vagy a végbélen keresztül az emésztőrendszerbe. Gasztroszkópiáról beszélünk, ha az endoszkópot a szájüregen keresztül vezetik a gyomorba és a nyombélbe, a kolonoszkópia esetében az eszközt a végbélen keresztül vezetik a vastagbélbe. A vizsgálat a lehető legkíméletesebben történik, bódításban vagy altatásban.
 • Képalkotó vizsgálatok: Ide tartozik az ultrahang, a CT (számítógépes tomográfia) és az MRI (mágnesesrezonancia-képalkotás). Segítségükkel a szervek és szövetek részletesen vizsgálhatók. (A CT- és MR-vizsgálat a Panoráma Poliklinika partnerintézményében, közeli helyszínen történik.)
 • Biopszia: Az endoszkópos vizsgálatok során az orvos mintákat vehet a szövetekből, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal további információkat szerezzen a lehetséges betegségekről vagy elváltozásokról.
 • Hidrogén-légzésvizsgálat: Ez a vizsgálat segít a laktózérzékenység és a fruktózintolerancia diagnosztizálásában. A páciensnek adott mennyiségű laktózt vagy fruktózszirupot kell elfogyasztania, majd a kilélegzett levegőben megmérik a hidrogén szintjét, ami megemelkedik, ha az emésztőrendszer nem bontja le megfelelően a gyomorba juttatott cukrokat.

Szakorvosunk az elrendelt vizsgálatok eredményeinek és a páciens klinikai történetének alapján diagnózist állít fel, és megfelelő kezelést javasol.


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Hasfájás és társai: funkcionális gyomor-bél rendszeri kórképek gyermekkorban

Már csecsemőkortól ismerünk olyan betegségeket, amelyek bár valódi szervi, azon belül főleg gyomor-bél rendszeri tüneteket okoznak, a kiváltó okot mégsem a bélben kell keresni. Nagyon sok tünet esetében ma már tudottan a megváltozott bél-agy tengely kétirányú kapcsolata áll, amelynek hibás működése többek között pszichoszomatikus jellegű betegségekben is felmerül. Már csecsemő- és kisdedkorban okozhat tüneteket a […]

Tovább

Gyomortükrözés és vastagbéltükrözés gyermekek számára

A gyermekkori gyomor-bél rendszeri (gasztrointesztinális) panaszok egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A panaszok néha életkori sajátosságból fakadnak, vagyis kinőhetőek, máskor azonban komoly, sürgős ellátást igénylő kórképek, pl. fertőzések, gyulladások, illetve egyes esetekben az életvitelt, életminőséget tartósan megváltoztató tartós állapotok – ételallergiák, ételintoleranciák, autoimmun folyamatok – húzódnak meg mögöttük. Az is előfordul, hogy valamilyen […]

Tovább

Irritábilisbél-szindróma: felismerés, elfogadás és megküzdés

Az irritábilisbél-szindróma (irritable bowel syndrome – IBS) a vastagbelet érintő funkcionális emésztőrendszeri rendellenesség. „Funkcionális” alatt azt értjük, hogy a megbetegedés és a tünetek mögött nincsen egyértelműen diagnosztizálható szervi eltérés. A szaporodó esetszámok és a kimutatható stresszfaktor arra vall, hogy az IBS civilizációs betegség. Mivel a testi tünetek mögött lelki okok állhatnak, az IBS kezelése komplex […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya