Szolgáltatások

Felnőtt egyéni pszichoterápia

A pszichoterápia a páciens és a terapeuta rendszeres találkozásán alapuló folyamat. A közös munka mindkét féltől odafigyelést és jelentős érzelmi befektetést, elköteleződést igényel. Pszichoterápiába járni nem mindig könnyű, de az életminőség jelentős változásával kecsegtet. Az alkalmazott módszertől függően a folyamat lehet időhatáros és időhatár nélküli.

Pszichodinamikus szemléletű egyéni terápiák

Rendelőnkben a pszichodinamikus szemléletű terápiák több formája elérhető. Közös bennük, hogy elismerik a tudattalan folyamatok szerepét. Eltérés lehet abban, hogy heti egy vagy több ülésben találkozik-e egymással a páciens és a terapeuta. A terápia lehet időhatáros, amikor előre pontosan meghatározott ülésszámra szerződnek, vagy nem állítanak fel időhatárt. Utóbbi esetben a befejezésre a terápia egy pontján közös mérlegelés után kerül sor. A hosszú terápiák a személyiség mélyebb átdolgozására adnak lehetőséget. A rövid terápiák célja korlátozottabb, általában alkalmasak arra, hogy egy belső konfliktust vagy életviteli nehézséget fókuszba helyezve dolgozzanak pl. egy aktuális élethelyzeti probléma megoldásán.

A pszichoanalitikusan orientált időhatár nélküli terápia, a rövid dinamikus terápia (20-30 ülés) és az álomelemzésre épülő DREAM rövid terápiás módszer elérhető intézményünkben. A módszer alkalmazhatósága, kiválasztása több tényezőtől függ. Erről gondos mérlegelés után az első interjút követőn egyeztet a pszichológus a pácienssel.

Kognitív viselkedésterápia (CBT)

Ezen pszichológiai irányzat szerint a pszichés tünet hibás tanulási folyamat következtében alakul ki. A viselkedésterápia célja egy látható viselkedés megváltoztatása a viselkedés újratanulásával. A felmérés után a beavatkozás tervének kidolgozása a klienssel közösen történik. A kliens a kapott feladatokat először az órán majd otthonában gyakorolja. A terápiának része az is, hogy megértésre kerüljön, hogy az egyén hogyan viszonyul a világ megtanulandó dolgaihoz. Ha ez a viszonyulás túlzottan negatív fókuszú, akkor cél lesz az is, hogy ezt a reálishoz közelítsük. Kognitív terápiában a negatív érzést és viselkedést befolyásoló gondolatok feltárása történik meg, amelyek lehetnek pl. téves helyzetértékelésen, téves hiedelmen, logikai hibán alapulóak. A feltárás után új, az alkalmazkodást jobban segítő viselkedés kidolgozása történik meg.

 

Más pszichoterápiás eljárásokkal összehasonlítva ez egy strukturált módszer, melyre a terapeuta aktív, direkt, irányító hozzáállása jellemző. Jól körülhatárolható pszichés problémák (pl. depresszió, szorongásos zavarok, kényszerbetegség, stb.) esetén javasolt. Átfogóbb nehézségek (komplex érzelmi vagy személyiség zavarok, identitáskrízisek, önismereti igény, stb.) esetén is szóba jön, ilyenkor azonban mindenképp szükséges élményközpontúbb elemekkel (sématerápiás technikák, imagináció, dramatikus elemek, művészetterápiás eszközök, stb.) is kiegészíteni a kezelést.

 

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya