Szolgáltatások

Felnőtt egyéni pszichoterápia

A pszichoterápia a páciens és a terapeuta rendszeres találkozásán alapuló folyamat. A közös munka mindkét féltől odafigyelést és jelentős érzelmi befektetést, elköteleződést igényel. Pszichoterápiába járni nem mindig könnyű, de az életminőség jelentős változásával kecsegtet. Az alkalmazott módszertől függően a folyamat lehet időhatáros és időhatár nélküli.


Időpont egyeztetés felnőtt egyéni pszichoterápiára

Panoráma Poliklinika (Buda):1126 Bp. Derkovits u. 7.

Bejelentkezés pszichoterápiára


Pszichodinamikus szemléletű egyéni terápiák

Rendelőnkben a pszichodinamikus szemléletű terápiák több formája elérhető. Közös bennük, hogy elismerik a tudattalan folyamatok szerepét. Eltérés lehet abban, hogy heti egy vagy több ülésben találkozik-e egymással a páciens és a terapeuta. A terápia lehet időhatáros, amikor előre pontosan meghatározott ülésszámra szerződnek, vagy nem állítanak fel időhatárt. Utóbbi esetben a befejezésre a terápia egy pontján közös mérlegelés után kerül sor. A hosszú terápiák a személyiség mélyebb átdolgozására adnak lehetőséget. A rövid terápiák célja korlátozottabb, általában alkalmasak arra, hogy egy belső konfliktust vagy életviteli nehézséget fókuszba helyezve dolgozzanak pl. egy aktuális élethelyzeti probléma megoldásán.

A pszichoanalitikusan orientált időhatár nélküli terápia, a rövid dinamikus terápia (20-30 ülés) és az álomelemzésre épülő DREAM rövid terápiás módszer elérhető intézményünkben. A módszer alkalmazhatósága, kiválasztása több tényezőtől függ. Erről gondos mérlegelés után az első interjút követőn egyeztet a pszichológus a pácienssel.

Kognitív viselkedésterápia (CBT)

Ezen pszichológiai irányzat szerint a pszichés tünet hibás tanulási folyamat következtében alakul ki. A viselkedésterápia célja egy látható viselkedés megváltoztatása a viselkedés újratanulásával. A felmérés után a beavatkozás tervének kidolgozása a klienssel közösen történik. A kliens a kapott feladatokat először az órán majd otthonában gyakorolja. A terápiának része az is, hogy megértésre kerüljön, hogy az egyén hogyan viszonyul a világ megtanulandó dolgaihoz. Ha ez a viszonyulás túlzottan negatív fókuszú, akkor cél lesz az is, hogy ezt a reálishoz közelítsük. Kognitív terápiában a negatív érzést és viselkedést befolyásoló gondolatok feltárása történik meg, amelyek lehetnek pl. téves helyzetértékelésen, téves hiedelmen, logikai hibán alapulóak. A feltárás után új, az alkalmazkodást jobban segítő viselkedés kidolgozása történik meg.

 

Más pszichoterápiás eljárásokkal összehasonlítva ez egy strukturált módszer, melyre a terapeuta aktív, direkt, irányító hozzáállása jellemző. Jól körülhatárolható pszichés problémák (pl. depresszió, szorongásos zavarok, kényszerbetegség, stb.) esetén javasolt. Átfogóbb nehézségek (komplex érzelmi vagy személyiség zavarok, identitáskrízisek, önismereti igény, stb.) esetén is szóba jön, ilyenkor azonban mindenképp szükséges élményközpontúbb elemekkel (sématerápiás technikák, imagináció, dramatikus elemek, művészetterápiás eszközök, stb.) is kiegészíteni a kezelést.

 

 


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya