Szolgáltatások

Endokrinológia

Az endokrinológia a pajzsmirigy, a mellékvesék, a hasnyálmirigy, az agyalapi mirigy, valamint a nemi mirigyek betegségeivel foglalkozik.

Ezen belső elválasztású mirigyek működésekor felléphetnek öröklött és szerzett betegségek, amelyek igen különböző tünetekkel jelentkezhetnek.

Az endokrin rendszer rendellenességét is számos tünet jelezheti. A pajzsmirigy hormontermelésének zavara például a testsúly alakulását, az éberséget, a koncentrálóképességet, a vércukor anyagcserét és a vérnyomást is befolyásolhatja.

A pajzsmirigy túlműködés vagy alulműködés, mint a leggyakoribb pajzsmirigy betegségek, lelki tünetegyüttessel járhatnak, amelyek a páciensek esetszámait tekintve magas arányosságban befolyásolhatóak pozitívan az alapbetegségek kezelésével. Intézetünkben ugyanakkor a lelki tünetegyüttest nemcsak fizikai, hanem mentális oldalról is jól képzett szakemberekkel (pszichológus, egészségpszichológus) kezeljük, így a beteg komplex vizsgálata és ellátása valósulhat meg.

Fontos megemlítenünk, hogy a hormonrendszer, mint a szervezetünk „karmestere”, valójában a jól működő szervezetünkért felel. Hormont termel például a mellékvese vagy agyalapi mirigy is, ahol ha ezen szervek működésében zavar keletkezik az ugyancsak járhat a pszichét terhelő tünetekkel, viselkedészavarral.

Ezért is fontos hangsúlyoznunk, hogy mindez fordítva is igaz, vagyis a lelki egészségünk a testünk működésének egyensúlyára hat vissza.

Ezért is közelítjük meg a Panoráma Poliklinikán mindkét oldalról úgynevezett komplex egészségkonzultáció keretében a hormonrendszert érintő betegségeket is.


Időpontfoglalás: Dr. Mikolás Esztella endokrinológus

Panoráma Poliklinika (Buda),
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

IdőpontfoglalásIdőpontfoglalás: Dr. Szládek Helga endokrinológus

Panoráma Poliklinika (Pest),
1147 Bp. Ilosvai Selymes u. 81.

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés tünetei lehetnek például:

 • Menstruációs és termékenységi problémák (amelyek befolyásolják a gyermekvállalást)
 • Korai vetélés (jellemzően inkább alulműködésnél)
 • Hangulatingadozás
 • Súlyváltozás (nagymértékű hízás vagy fogyás)
 • Fáradékonyság, álmatlanság
 • Feledékenység (jellemzően inkább alulműködésnél)
 • Ízületi és izomfájdalmak
 • Magas koleszterinszint
 • Fázékonyság (jellemzően inkább alulműködésnél)
 • Emésztési zavarok
 • Szívritmuszavar (jellemzően inkább túlműködésnél, amely fokozott izzadással, remegéssel, fogyással járhat)
 • Különböző bőrproblémák (különösen az arcon), illetve a hajszálak töredezése

Magyarországon a területenként változó jódhiányos állapotok miatt gyakori a strúma (amely a nyakon jól láthatóan kidomborodik), amely pajzsmirigy túlműködés eredményeként jön létre.

Magán endokrinológia budapest: Panoráma Poliklinika

További pajzsmirigy betegségek

Autoimmun pajzsmirigy gyulladás az úgynevezett Hashimoto-thyreoiditis, amely általában lassú lefolyású, több fázisból álló betegség, ezért akár évekig tartó kezelést igényel.

A PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma) a petefészek működési zavarát jelenti (ez is befolyásolhatja a gyermekvállalást). Gyakori tünete az elhízás, a menstruációs zavarok, a szőrnövekedés, stb. A PCOS gyakran inzulinrezisztenciával jár együtt, amely a cukorbetegség előszobájának tekintett betegség, ezért igen fontos az egyénre szabott kezelés, a diéta, amely mindkét tünetet befolyásolhatja pozitív irányban.

 

Intézetünkben a pajzsmirigy betegségek kivizsgálásnak teljes spektrumát végezük:

 1. Laborvizsgálatokkal pajzsmirigyhormonokat nézünk (TSH, szabad T3, szabad T4, illetve ide tartozik a pajzsmirigy antitestek vizsgálata is).
 2. Radiológiai, nyaki ultrahang vizsgálattal a pajzsmirigy gyulladás, megnagyobbodás jól ellenőrizhető. Az esetlegesen a pajzsmirigyen kialakult göbök – jó és a rosszindulatú folyamatok elkülönítése – is kiválóan végezhető ezzel a képalkotó eljárással.

PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya