Szolgáltatások

Endokrinológia

Az endokrinológia a pajzsmirigy, a mellékvesék, a hasnyálmirigy, az agyalapi mirigy, valamint a nemi mirigyek betegségeivel foglalkozik.

Ezen belső elválasztású mirigyek működésekor felléphetnek öröklött és szerzett betegségek, amelyek igen különböző tünetekkel jelentkezhetnek.

Az endokrin rendszer rendellenességét is számos tünet jelezheti. A pajzsmirigy hormontermelésének zavara például a testsúly alakulását, az éberséget, a koncentrálóképességet, a vércukor anyagcserét és a vérnyomást is befolyásolhatja.

A pajzsmirigy túlműködés vagy alulműködés, mint a leggyakoribb pajzsmirigy betegségek, lelki tünetegyüttessel járhatnak, amelyek a páciensek esetszámait tekintve magas arányosságban befolyásolhatóak pozitívan az alapbetegségek kezelésével. Intézetünkben ugyanakkor a lelki tünetegyüttest nemcsak fizikai, hanem mentális oldalról is jól képzett szakemberekkel (pszichológus, egészségpszichológus) kezeljük, így a beteg komplex vizsgálata és ellátása valósulhat meg.

Fontos megemlítenünk, hogy a hormonrendszer, mint a szervezetünk „karmestere”, valójában a jól működő szervezetünkért felel. Hormont termel például a mellékvese vagy agyalapi mirigy is, ahol ha ezen szervek működésében zavar keletkezik az ugyancsak járhat a pszichét terhelő tünetekkel, viselkedészavarral.

Ezért is fontos hangsúlyoznunk, hogy mindez fordítva is igaz, vagyis a lelki egészségünk a testünk működésének egyensúlyára hat vissza.

Ezért is közelítjük meg a Panoráma Poliklinikán mindkét oldalról úgynevezett komplex egészségkonzultáció keretében a hormonrendszert érintő betegségeket is.


Időpontfoglalás: Dr. Mikolás Esztella endokrinológus

Panoráma Poliklinika (Buda),
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

IdőpontfoglalásIdőpontfoglalás: Dr. Szládek Helga endokrinológus

Panoráma Poliklinika (Pest),
1147 Bp. Ilosvai Selymes u. 81.

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés tünetei lehetnek például:

 • Menstruációs és termékenységi problémák (amelyek befolyásolják a gyermekvállalást)
 • Korai vetélés (jellemzően inkább alulműködésnél)
 • Hangulatingadozás
 • Súlyváltozás (nagymértékű hízás vagy fogyás)
 • Fáradékonyság, álmatlanság
 • Feledékenység (jellemzően inkább alulműködésnél)
 • Ízületi és izomfájdalmak
 • Magas koleszterinszint
 • Fázékonyság (jellemzően inkább alulműködésnél)
 • Emésztési zavarok
 • Szívritmuszavar (jellemzően inkább túlműködésnél, amely fokozott izzadással, remegéssel, fogyással járhat)
 • Különböző bőrproblémák (különösen az arcon), illetve a hajszálak töredezése

Magyarországon a területenként változó jódhiányos állapotok miatt gyakori a strúma (amely a nyakon jól láthatóan kidomborodik), amely pajzsmirigy túlműködés eredményeként jön létre.

Magán endokrinológia budapest: Panoráma Poliklinika

További pajzsmirigy betegségek

Autoimmun pajzsmirigy gyulladás az úgynevezett Hashimoto-thyreoiditis, amely általában lassú lefolyású, több fázisból álló betegség, ezért akár évekig tartó kezelést igényel.

A PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma) a petefészek működési zavarát jelenti (ez is befolyásolhatja a gyermekvállalást). Gyakori tünete az elhízás, a menstruációs zavarok, a szőrnövekedés, stb. A PCOS gyakran inzulinrezisztenciával jár együtt, amely a cukorbetegség előszobájának tekintett betegség, ezért igen fontos az egyénre szabott kezelés, a diéta, amely mindkét tünetet befolyásolhatja pozitív irányban.

 

Intézetünkben a pajzsmirigy betegségek kivizsgálásnak teljes spektrumát végezük:

 1. Laborvizsgálatokkal pajzsmirigyhormonokat nézünk (TSH, szabad T3, szabad T4, illetve ide tartozik a pajzsmirigy antitestek vizsgálata is).
 2. Radiológiai, nyaki ultrahang vizsgálattal a pajzsmirigy gyulladás, megnagyobbodás jól ellenőrizhető. Az esetlegesen a pajzsmirigyen kialakult göbök – jó és a rosszindulatú folyamatok elkülönítése – is kiválóan végezhető ezzel a képalkotó eljárással.

PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Az onkológiai fizioterápiáról részletesen

Csatári-Varga Zsuzsa gyógytornász, onkológiai fizioterapeuta az onkorehabilitációs csapat tagjaként csatlakozott intézetünk munkájához. Miben, hogyan segít a speciális tudással rendelkező, onkológiai betegeket is ellátó gyógytornász? Az alábbi cikkünkben foglaljuk össze a legfontosabb részleteket. Az onkorehabilitációs team része a gyógytornász Nagyon szerencsés helyzet az, ha a beteg hamar találkozik gyógytornásszal.  „A legjobb, leghatékonyabb, ha a diagnózis megállapításakor […]

Tovább

„A betegnek nemcsak a teste, de a lelke is segítséget vár”

Onkológiai rehabilitáció: ahogy az orvos/szakértő csapat látja a gyógyulás folyamatát Bár lényeges, hogy halljunk az új onkológiai műtéti eljárásokról, új megoldásokról, gyógyszerekről vagy statisztikákról, a betegrehabilitációról azonban egyelőre igen keveset tudunk szélesebb körben, vagy szinte egyáltalán nem értesültünk még ennek lehetőségéről. Onkológusaink Dr. Szőnyi Márta és Dr. Martin Tamás, valamint Csatári-Varga Zsuzsa gyógytornász, onkológiai fizioterapeuta, […]

Tovább

ADHD rendelés felnőtt páciensek számára

A Panoráma Poliklinika komplex ADHD diagnosztika rendelést indít felnőttek számára. A kivizsgálást végző team pszichiáter (Dr. Oczella Péter), szomatikus szakorvosok(Dr. Máté -Horváth Nóra és Dr. Spányik András) és pszichológus végzettségű szakemberekből áll (Kovács Erika), a kivizsgálást a szakmai protokollok figyelembevételével (nemzetközi standardok alapján) alakítottuk ki. A diagnosztikai eljárás során a pszichiátriai vizsgálat mellett szomatikus orvosi […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya