Szolgáltatások

Csoport-pszichoterápiák, támogató csoportok

  • Hogyan szerveződnek a csoportok?
  • Mit nyújthat a csoport?
  • Biztonságos tér

A csoportos pszichoterápia – és általában a csoport – számos esetben jobb terápiás élményt és eredményeket ad, mint az egyéni ülések. Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy takarékos ellátási forma, a költségek a csoportban megoszlanak.

A csoportos pszichoterápia – és általában a csoport – számos esetben jobb terápiás élményt és eredményeket ad, mint az egyéni ülések.

Páciensei egészségét és jóllétét szem előtt tartva a Panoráma Poliklinika képzett szakemberei a csoportfoglalkozások széles körét kínálják a csoportanalízistől a pszichodrámán keresztül a speciális támogató csoportokig.


Amennyiben érdekli valamelyik csoportunk, vegye fel velünk a kapcsolatot:

CSOPORTJAINK


Hogyan szerveződnek a csoportok?

A terápiás kiscsoportok egy része úgynevezett nyílt csoport; számos terápia ebben a formában működik. A nyílt csoportnak nincs tervezett életciklusa, időről időre új tagok kapcsolódnak be a közös munkába, majd az eredmények birtokában távoznak. Ahhoz, hogy az ilyen típusú csoport hatóereje érvényesüljön, általában egy-két évnek kell eltelnie: a csoporttagok ennyi vagy ennél hosszabb időt töltenek el a közös munkával, mielőtt továbblépnek.

A zárt csoportnak eleje és vége van, ami lehetőséget ad olyan kötött program megtervezésére, aminek során a részt vevő tagok valamilyen közös cél érdekében egymást támogatva bejárják a csoportvezető által megtervezett utat. Külön kategóriát alkotnak az úgynevezett rövid terápiák, amelyekben koncentrált munkával, akár 10-12 foglalkozás keretében érdemi haladást lehetséges elérni meghatározott területeken.

A csoportfoglalkozások gyakorisága a célok függvényében heti egy-két alkalom, esetleg kéthetente egy alkalom. A foglalkozások hossza jellemzően egy vagy másfél óra. Léteznek olyan csoportok is – a pszichodráma ilyen lehet –, amelyek „blokkosan” működnek, például két hetente egy alkalommal négy-öt vagy akár havonta egyszer tíz terápiás órában.

A csoporthoz történő csatlakozást – az egyén és a csoport biztonságérzetének fenntartása érdekében – mindig egyéni interjú előzi meg, illetve számos alkalommal maga a terapeuta tesz javaslatot arra páciensének, hogy az eredményes egyéni munkát csoportban folytassa.

Csoportmunkában való részvétel egyéni terápia mellett is előfordul, ezt adjuváns csoportnak hívjuk. Ilyenkor az egyéni terapeuta és a csoportvezető konzultál egymással, miként látják az egyes csoporttagokat. Az adjuváns csoport azért hasznos, mert a csoportban átélt élmények inspirálják az egyéni terápiát, anyagot szolgáltatnak számára. Az adjuváns csoportok rendszerint zártak, időhatárosak, és módot adnak arra, hogy a verbális egyéni terápia nonverbális önkifejezést lehetővé tevő módszerrel (mozgásterápia, pszichodráma) egészüljön ki.


Amennyiben érdekli valamelyik csoportunk, vegye fel velünk a kapcsolatot:

CSOPORTJAINK


Mit nyújthat a csoport?

  • Ha valaki magára marad problémáival, érzéseivel, magányához szégyenkezés és önvád társulhat. A csoport segít normalizálni ezeket az érzéseket, lehetőséget ad felismerni: mások is hasonló nehézségekkel küzdenek, olyanok is, akikről elsőre nem is gondolnánk.
  • A csoporthelyzet fejleszti interperszonális készségeket, a csoporton belül kialakuló viszonyok, a csoport dinamikája hozzájárulhat a terápiás folyamathoz. A csoporttagok megértik, bátorítják és támogatják egymást.
  • A csoportban megjelenő különböző szempontok, élettörténetek és megközelítések lehetőséget teremtenek a kölcsönös tanulásra. A csoport tagjai figyelnek egymásra, tanulhatnak egymás tapasztalataiból, ami segít az egyén helyzetének megértésében és kezelésében. A csoportban lehetőség van a horizontális (csoporttagokkal fenntartott) és a vertikális (a csoportvezetővel kialakított) kapcsolatok megfigyelésére is.
  • A csoport lehetőséget teremt a dolgok megkérdőjelezésére, a konstruktív konfrontációra. A csoporttagok és a csoportvezető segíthet abban, hogy meglássunk olyan mintákat, amiket egyébként nem ismernénk fel. Visszajelzéseket kapunk a többiektől és a csoportvezetőtől, ami önbizalmat ad, és hozzájárul az önismeret bővítéséhez, a személyes építkezéshez. A csoport szembesít és támogat.

Amennyiben érdekli valamelyik csoportunk, vegye fel velünk a kapcsolatot:

CSOPORTJAINK


Biztonságos tér

A csoportban a páciens biztonságban van: a terápiás és egyéb csoportok kereteit és menetét szakmai szabályok jelölik ki, amiket minden résztvevő elfogad és betart. A csoport többi tagja előtt mindenki szabadon beszélhet és őszintén viselkedhet, velük más keretek között nem találkozik. A csoportban elhangzottakkal kapcsolatban a tagok titoktartást vállalnak.

A csoportmunka során keletkező egészségügyi adatokra az adatvédelmi törvényben, az egészségügyi törvényben és a Panoráma Poliklinika adatvédelmi szabályzatában foglaltak az irányadók.

A Panoráma Poliklinika súlyt fektet arra, hogy terápiás helyszínei otthonosak, barátságosak legyenek. Igaz ez a Derkovits utcai rendelő nagy csoportszobájára is, ami a többi rendelőtől szeparáltan, az épület legfelső szintjén helyezkedik el.


Amennyiben érdekli valamelyik csoportunk, vegye fel velünk a kapcsolatot:

CSOPORTJAINKPszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya