Szolgáltatások

Allergológia – gyermek

A gyermekkori allergia a szervezet túlzott reakciója azokra az allergénekre, amelyek a légutakon, a bőrön vagy a tápcsatornán keresztül lépnek kapcsolatba az allergiában érintettekkel. Allergiára utaló tünetek jelentkezésekor célszerű mielőbb gyermekallergológushoz vinni a kicsit, hogy a szakember felállíthassa a pontos diagnózist vagy kizárhassa az allergia jelenlétét. Ha beigazolódik, hogy a gyermek panaszait allergia okozza, a kellemetlenségek megszüntetése érdekében jobb minél hamarabb elkezdeni a személyre szabott terápiát.

A leggyakoribb allergének:

 • Levegőben keringő pollenek
 • Állati szőr vagy madártoll
 • Poratka
 • Penészgomba
 • Rovarméreg (leginkább rovarcsípést követően okozhatnak gondot az arra érzékenyeknél)
 • Mikroorganizmusok
 • Bizonyos élelmiszerek, adalékanyagok, színezékek, ízfokozók (ételallergia)
 • Gyógyszerek (gyógyszerallergia)
 • Vegyszerek 
 • Nehézfémek 

A gyermekkori allergia tünetei

Az allergia gyermekkorban is igen szerteágazó tüneteket okozhat, illetve a panaszok közül egyszerre több is jelentkezhet, ami különösen megnehezítheti a gyermek mindennapjait. A szülők éppen ezért szerteágazó tünetekkel keresik fel a gyermekallergológiai rendeléseket

 • A száraz, viszkető bőr atópiás dermatitis (ekcéma) jele lehet 
 • Az elhúzódó köhögés, a sípoló légzés, valamint a csökkent terhelhetőség hátterében fel kell, hogy merüljön az asztma lehetősége is 
 • A légúti allergia pollenszezonban szénanáthás tünetekkel járhat, de egész éves orrfolyás, orrdugulás is lehet a jele egy kezeletlen allergiának. 
 • A csecsemőkori elhúzódó hasmenés, véres széklet és/vagy ekcéma felveti a táplálékallergia lehetőségét, amire akkor is gondolni kell, ha bizonyos ételek elfogyasztását követően kipirosodás, duzzanat, légzési nehezítettség, hányás vagy súlyos allergiás reakció (anafilaxia) lép fel 

Ha a gyermekeknél jelentkeznek az allergiára utaló tünetek, gondos allergológiai kivizsgálásra van szükség. 

Itt hívnánk fel a figyelmet  arra is, hogy egyre többen érintetek hisztamin intoleranciában is.

Dr. Pászka Dóra rendelőnk gyermekallergológus-immunológusa


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


A légúti allergiák kivizsgálása

A légúti allergiák diagnosztizálásában Prick-teszt és vérből végzett specifikus IgE és molekuláris allergia vizsgálatok állnak rendelkezésre. Ha az asztma gyanúja is fennáll,  úgynevezett spirogram és légúti provokációs tesztek szükségesek.

A légúti allergiák kezelésében nagy segítséget nyújtanak a legújabb generációs antihisztaminok, szteroid és antihisztamin tartalmú orrsprayk és szemcseppek, amelyek használatát a szakmai ajánlások alapján, egyénre szabottan határozzák meg a szakorvosok. 

Fontos tudni, hogy a tünetek kezelését szolgáló szereken túl a légúti allergiák oki kezeléseként rendkívül korszerűnek számító immunterápia is végezhető, amely tartós tünetmentességet biztosít az allergiás gyermek számára. Asztma esetén kulcsfontosságú a preventív szerek beállítása és a betegoktatás, ami hosszú távon nagyobb biztonságérzetet ad az egész családnak. 

Gyermek allergológia magánrendelés Panoráma Poliklinika (Buda) 1126 Budapest, Derkovits u. 7.

A táplálékallergiák kivizsgálása

A gyermekkori táplálékallergiák leggyakoribb kiváltói a tej, a tojás, az olajos magvak, a szója, a búza, a halak és a tenger gyümölcsei. A kivizsgálás során elengedhetetlen a részletes kórtörténet felvétele, amit különböző tesztek követnek. 

A Prick-teszt során a szakemberek a bőr karcolásával juttatják a szervezetbe az adott allergént. A módszer előnye, hogy negyedórán belül megvan az eredménye. Vérmintából specifikus IgE és molekuláris allergia vizsgálatot lehet végezni, ez utóbbi lehetőséget ad rizikóbecslésre, segítséget nyújt a diéta meghatározásában, az esetleges keresztallergiák feltérképezésében, illetve információval szolgálhat az allergia prognózisát illetően.

A táplálékallergiás gyermekek ellátása

A gyermekkori táplálékallergia kivizsgálását követően a gyermek korának és tápláltsági állapotának megfelelően úgynevezett elkerülő diétát kell tartani, aminek a megtervezésében nagy segítséget nyújthat a dietetikus szakember, aki mindvégig szem előtt tartja, hogy a diétát – a lehetőségekhez mérten – a család igényeihez igazítsa. 

Amennyiben véletlenszerű allergén fogyasztása vált ki súlyos allergiás reakciót, a családokat életmentő gyógyszerrel látják el a szakemberek és annak használatát részletesen el is magyarázzák nekik. 

A táplálékallergiás gyermekek esetében is igaz, hogy meghatározott időközönként felülvizsgálaton kell részt venniük, hogy a kezelőorvos felmérhesse az allergizáltság aktuális szintjét és szükség esetén módosítsa a személyre szabott kezelési módot. 

 

A Panoráma Poliklinika allergológus orvosai szükség esetén pszichológus kollégákat is bevonnak a gyógyulási folyamatba, ők ugyanis hathatós segítséget nyújthatnak a családoknak a megváltozott élethelyzettel való minél hatékonyabb megküzdésében. A gyermek allergológus szakorvossal szorosan együttműködve a gyermek gasztroenterológus orvosok is sokat tehetnek azért, hogy megkönnyítsék az érintett gyermekek és szüleik helyzetét.


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

COVID-19 hatáskutatás: új eredményeket publikáltunk augusztusban

Rangos, amerikai orvosi online szaklapban jelent meg a Panoráma Poliklinika, valamit az ELTE Társadalomtudományi és Pedagógia Pszichológia karok munkatársainak közös írása. A közös (PhD) kutatás keretében készült vizsgálat arra kereste a választ: hogyan hatott a világjárványban teljesített küzdelem az egészségügyi dolgozók (orvosok, ápolók, nővérek) mentális egészségére. (Fotó: Móricz-Sabján Simon – képsorozata egy budapesti kórház COVID […]

Tovább

Keresztallergia

Önnel is előfordult már, hogy egy szeretett, gyakran fogyasztott étel után egyszer csak felduzzadt az ajka, esetleg viszketett, könnyezett a szeme, vagy mintha náthás lenne, zsebkendőért nyúlt? Ha igen, akkor bizony Ön is azok közé tartozhat, akiknél keresztallergia alakulhatott ki. Kiket érint a leggyakrabban a keresztallergia, és mitől alakul ki? Mit tehetünk ellene? Allergológusunk segítségével […]

Tovább

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya