Szolgáltatások

Allergológia – gyermek

A leggyakoribb tünetek, amellyel gyermekallergológushoz érdemes fordulni:

 • Orrdugulás
 • Orrfolyás
 • Tüsszögés
 • Szemviszketés
 • Ételreakció
 • Táplálékallergia
 • Bőrszárazság (ekcéma)
 • Csalánkiütés

Gyermekkori allergia esetén a molekuláris allergia vizsgálat, mint diagnosztikai módszer  (amelyet vérmintából végzünk) pontos választ ad arra vonatkozóan, hogy mekkora eséllyel növi ki a gyermek a fennálló tejfehérje, tojás vagy egyéb ételallergiát, és hosszabb távú, évenkénti vizsgálattal tökéletesen nyomon követhető a kinövés folyamata. A molekuláris allergiavizsgálattal – egész pontosan az ellenanyagszint követésével – azt is meg lehet határozni, hogy mikor jön el a gyermeknél az a pillanat, amikor a tejtermék vagy a tojás először visszavezethető az étrendbe.

A leggyakoribb ételallergiák mellett- mint a tej, tojás, szója, búzaallergia (lisztérzékenység – cöliákia), gyermekallergológusunk, Dr. Pászka Dóra foglalkozik az akár életveszélyes, úgynevezett anafilaxiás sokkot is előidéző földimogyoró, törökmogyoró, dió, kesudió, szezámmag és egyéb magallergiákkal.

Az anafilaxia az allergén hatására kiváltódott súlyos, azonnali életet veszélyeztető allergiás reakció.

A molekuláris allergia diagnosztikáról

Az úgynevezett komponens alapú allergén-meghatározás élelmiszerek és légúti allergének esetében áll rendelkezésre.

 • A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legsúlyosabb reakciót kiváltó élelmiszer-allergének közé a mogyorófélék sorolhatók, így ide tartozik a földimogyoró, a törökmogyoró, a dió, a kesudió, a pisztácia és a brazil dió, melyek a molekuláris allergiavizsgálatnak köszönhetően külön-külön is beazonosíthatók.
 • Az ImmunoCAP spec IgE módszerrel ezen felül vizsgálható a mandula, a kókuszdió, a mák, a szezámmag, valamint a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó stb.) A gyümölcsök közül az alma és az őszibarack allergénfehérjéit mérhetők.
 • Az időnként súlyos reakciót kiváltó állati fehérjék közül molekuláris teszttel vizsgálhatók a tehéntej és a tojásfehérje, valamint a szója és a búzaliszt komponens fehérjéi, illetve a halakrákfélék és a marhahús sajátos allergénfehérjéje.
 • légúti allergének közül a poratka, a penészgomba, a nyírfa, az üröm, a parlagfű és a pázsitfüvek komponens alapú vizsgálatára is adódik lehetőség.
 • méh-darázscsípést követően is érdemes kérni a rovarméreg IgE komponens alapú vizsgálatát.

Egyre több az ételallergiás gyermek, egyre fiatalabb korban jelentkeznek a tünetek, mint említettük akár súlyos , életveszélyes állapotot is előidézve.

Az allergiáról

A gyermekkori allergia a szervezet túlzott reakciója azokra az allergénekre, amelyek a légutakon, a bőrön vagy a tápcsatornán keresztül lépnek kapcsolatba az allergiában érintettekkel. Allergiára utaló tünetek jelentkezésekor célszerű mielőbb gyermekallergológushoz vinni a kicsit, hogy a szakember felállíthassa a pontos diagnózist vagy kizárhassa az allergia jelenlétét. Ha beigazolódik, hogy a gyermek panaszait allergia okozza, a kellemetlenségek megszüntetése érdekében jobb minél hamarabb elkezdeni a személyre szabott terápiát.

A leggyakoribb allergének:

 • Levegőben keringő pollenek
 • Állati szőr vagy madártoll
 • Poratka
 • Penészgomba
 • Rovarméreg (leginkább rovarcsípést követően okozhatnak gondot az arra érzékenyeknél)
 • Mikroorganizmusok
 • Bizonyos élelmiszerek, adalékanyagok, színezékek, ízfokozók (ételallergia)
 • Gyógyszerek (gyógyszerallergia)
 • Vegyszerek 
 • Nehézfémek 

A gyermekkori allergia tünetei

Az allergia gyermekkorban is igen szerteágazó tüneteket okozhat, illetve a panaszok közül egyszerre több is jelentkezhet, ami különösen megnehezítheti a gyermek mindennapjait. A szülők éppen ezért szerteágazó tünetekkel keresik fel a gyermekallergológiai rendeléseket

 • A száraz, viszkető bőr atópiás dermatitis (ekcéma) jele lehet 
 • Az elhúzódó köhögés, a sípoló légzés, valamint a csökkent terhelhetőség hátterében fel kell, hogy merüljön az asztma lehetősége is 
 • A légúti allergia pollenszezonban szénanáthás tünetekkel járhat, de egész éves orrfolyás, orrdugulás is lehet a jele egy kezeletlen allergiának. 
 • A csecsemőkori elhúzódó hasmenés, véres széklet és/vagy ekcéma felveti a táplálékallergia lehetőségét, amire akkor is gondolni kell, ha bizonyos ételek elfogyasztását követően kipirosodás, duzzanat, légzési nehezítettség, hányás vagy súlyos allergiás reakció lép fel 

Ha a gyermekeknél jelentkeznek az allergiára utaló tünetek, gondos allergológiai kivizsgálásra van szükség. 

 


Időpontfoglalás

Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus-immunológus rendelésére

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


A légúti allergiák kivizsgálása

A légúti allergiák diagnosztizálásában Prick-teszt és vérből végzett specifikus IgE és ugyancsak a már említett molekuláris allergia vizsgálatok állnak rendelkezésre. Ha az asztma gyanúja is fennáll,  úgynevezett spirogram és légúti provokációs tesztek szükségesek.

A légúti allergiák kezelésében nagy segítséget nyújtanak a legújabb generációs antihisztaminok, szteroid és antihisztamin tartalmú orrspray-k és szemcseppek, amelyek használatát a szakmai ajánlások alapján, egyénre szabottan határozzák meg a szakorvosok. 

Fontos tudni, hogy a tünetek kezelését szolgáló szereken túl a légúti allergiák oki kezeléseként rendkívül korszerűnek számító immunterápia is végezhető, amely tartós tünetmentességet biztosít az allergiás gyermek számára. Asztma esetén kulcsfontosságú a preventív szerek beállítása és a betegoktatás, ami hosszú távon nagyobb biztonságérzetet ad az egész családnak. 

Gyermek allergológia magánrendelés Panoráma Poliklinika (Buda) 1126 Budapest, Derkovits u. 7.

A táplálékallergiák kivizsgálása

A gyermekkori táplálékallergiák leggyakoribb kiváltói a tej, a tojás, az olajos magvak, a szója, a búza, a halak és a tenger gyümölcsei. A kivizsgálás során elengedhetetlen a részletes kórtörténet felvétele, amit különböző tesztek követnek. 

A Prick-teszt során a szakemberek a bőr karcolásával juttatják a szervezetbe az adott allergént. A módszer előnye, hogy negyedórán belül megvan az eredménye. Vérmintából specifikus IgE és molekuláris allergia vizsgálatot lehet végezni, ez utóbbi lehetőséget ad rizikóbecslésre, segítséget nyújt a diéta meghatározásában, az esetleges keresztallergiák feltérképezésében, illetve információval szolgálhat az allergia prognózisát illetően.

A táplálékallergiás gyermekek ellátása

A gyermekkori – testi okokat is kiváltó – táplálékallergia kivizsgálását követően a gyermek korának és tápláltsági állapotának megfelelően úgynevezett elkerülő diétát kell tartani, aminek a megtervezésében nagy segítséget nyújthat a dietetikus szakember, aki mindvégig szem előtt tartja, hogy a diétát – a lehetőségekhez mérten – a család igényeihez igazítsa. 

Amennyiben véletlenszerű allergén fogyasztása vált ki súlyos allergiás reakciót, a családokat életmentő gyógyszerrel látják el a szakemberek és annak használatát részletesen el is magyarázzák nekik. 

A táplálékallergiás gyermekek esetében is igaz, hogy meghatározott időközönként felülvizsgálaton kell részt venniük, hogy a kezelőorvos felmérhesse az allergizáltság aktuális szintjét és szükség esetén módosítsa a személyre szabott kezelési módot. 

 

A Panoráma Poliklinika allergológus orvosai szükség esetén pszichológus kollégákat is bevonnak a gyógyulási folyamatba, ők ugyanis hathatós segítséget nyújthatnak a családoknak a megváltozott élethelyzettel való minél hatékonyabb megküzdésében. A gyermek allergológus szakorvossal szorosan együttműködve a gyermek gasztroenterológus orvosok is sokat tehetnek azért, hogy megkönnyítsék az érintett gyermekek és szüleik helyzetét.


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya