Szolgáltatások

ADHD-kivizsgálás (4 éven felüli gyermekek részére)

Az ADHD az Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) rövidítése. Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serülőkori viselkedési zavar, diagnosztizálását – és más, részben hasonló tünetekkel járó állapotoktól való megkülönböztetését – minden esetben képzett szakemberre kell bízni.

A gyermekkori ADHD jellemző tünetei:

 • nagymértékű figyelmetlenség (figyelemzavar),
 • folyamatosan fennálló impulzivitás és nyugtalan magatartás (hiperaktivitás), valamint
 • a kognitív fejlődés terén megmutatkozó egyenetlenségek, amelyek a magasabb szintű mentális folyamatokban (alkalmazkodás rugalmassága, cselekvésgátlás, -tervezés és -végrehajtás) okozhatnak sajátos eltéréseket.

A Panoráma Poliklinikán dedikált team fogadja az ADHD-kivizsgálást kérő gyerekeket és szüleiket. A team tagjai dr. Garas Péter és dr. Mészáros Gergely gyermekpszichiáterek, valamint Posta Sára gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus-jelölt és Kuncz Eszter gyógypedagógus-pszichológus. A vizsgálat alsó korhatára a gyermek négy éves kora; ha a gyermek fiatalabb, meg kell várni a negyedik életév betöltését.

Bejelentkezés ADHD-kivizsgálásra

Diagnosztikai csomagunk

Az ADHD-tünetegyüttes kora gyermekkorban kezdődik. Már kétéves kor körül is észlelhetők lehetnek jellegzetes tünetek, amelyek többnyire a serdülőkor végéig okoznak jelentős nehézségeket, és az esetek egy részében felnőttkorban is fennmaradnak.

Tudnivaló, hogy hasonló tüneteket más problémák is előidézhetnek (pl.: iskolaérettség hiánya, specifikus tanulási zavar, értelmi fejlődés késése, depresszió, érzékszervi problémák vagy negatív életesemények, illetve családi, környezeti hatások következtében kialakuló viselkedésproblémák), ezért nagyon fontos

 • a klinikai pszichológiai interjú és kérdőív,
 • a gyermek gyógypedagógiai-pszichológiai vizsgálata, valamit
 • a gyermekpszichiáter által végzett, megfigyelést is tartalmazó specifikus vizsgálat.

Emellett a pontos diagnózis felállításához előzetesen lehetőleg be kell nyújtani

 • a gyermekkel folyamatos kapcsolatban álló pedagógus által írt óvodai vagy iskolai pedagógiai véleményt.

A pedagógiai vélemény megírásához támpontot ad a csatoltan letölthető szempontrendszer.

A Panoráma Poliklinika komplex diagnosztikai csomagot kínál, ennek részletes leírása számos nélkülözhetetlen információt tartalmaz a kivizsgálás folyamatáról.

Az átfogó vizsgálattal kijelölhető a kezelés iránya, ami így kielégítő eredménnyel járhat.

Viselkedési jellegzetességek

Melyek az ADHD-tünetcsoporthoz tartozó viselkedési jellegzetességek?

 • A gyermek impulzív, nyugtalan, viselkedését nem tudja kontrollálni, figyelmét nem képes fenntartani, fókuszálni. Ezek a tünetek különböző helyzetekben (iskola, óvoda, család stb.) egyaránt megjelennek;
 • a gyerek lehet izgő-mozgó, rohangáló, szertelen, sokszor balesetező, rendetlen, szétszórt, türelmetlen, figyelmetlen, elbámészkodó, közbeszólásaival másokat zavaró, harsány, fáradékony vagy látszólag kimeríthetetlen energiájú, feladatait el nem végző, feledékeny és alulteljesítő.

Szülőként ADHD-ra gyanakodhatunk, ha a gyermek

 • teljesítménye szélsőséges, egyenetlen, tanulási és viselkedési nehézségekkel küzd, időnként kifejezetten jó, máskor nagyon gyenge eredményt produkál;
 • ha szétszórt, hullámzó érzelmeket mutat, szertelen a viselkedése, meggondolatlanul cselekszik, féktelen, esetleg dühkitörések jellemzik;
 • az iskolában is panaszkodhatnak rá, mert jegyei rosszabbak, mint a képességei indokolnák, nem tartja be a szabályokat, zavarja az órát, vagy egyszerűen csak elkalandozik a figyelme; amit tud, abban is hibát ejt, nem képes a feladatait befejezni és fontossági sorrendet felállítani.

A jellemzők egyéniek, a nehézségek és élettörténet azonban jellegzetes mintázatot mutat, aminek a feltérképezése és az információk mérlegelése a szakember feladata.

Az ADHD-team

Rendkívül fontos, hogy a gyermek szakemberhez, elsődlegesen gyermekpszichiáterhez kerüljön a diagnózis felállítása céljából, illetve elkészüljön a szükséges állapotfelmérés. Utóbbi azért is lényeges, mert egyes fejlesztési módszerek bizonyos életkori határok között sikeresebben alkalmazhatóak, és az együttműködési készség az életkor függvényében változhat.

A Panoráma Poliklinika gyermekpszichiáterei kórházi munkájuk során nagy gyakorlatot szereztek ezen a szakterületen, és tudományos munkájuk is kiterjed a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra és a kapcsolódó területekre. Gyógypedagógus-pszichológus és tanácsadó szakpszichológus kollégáink a kognitív képességek mérése, részképességzavarok, tanulási nehézség diagnosztizálása terén rendelkeznek szakmai tapasztalattal. Szükség esetén gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus is bevonható a vizsgálatba.

Fontos az időfaktor!

Az idő lényeges tényező a diagnózis és a későbbi életszakaszokra gyakorolt hatás szempontjából, hiszen

 • a gondok idővel súlyosbodhatnak,
 • másodlagosan negatív önértékelés, motiválatlanság, reménytelenség, hangulati és szorongásos zavarok alakulhatnak ki; emellett
 • megjelenhetnek szomatikus (testi) tünetek is, mint például a fejfájás, hasfájás stb.;
 • felnőttkorban jellemzővé válhatnak az életvezetési nehézségek; illetve
 • egyéb, társuló pszichiátriai kórképek hívhatják fel a figyelmet a problémára.

Diagnózis és lehetséges kezelések

Az időben megszülető diagnózis, és a hozzá illeszkedő további kezelések, pl.

 • viselkedésterápia,
 • gyógyszeres kezelés,
 • szülőkonzultáció,
 • különböző fejlesztések,
 • pszichoterápia
 • stb.

segítségével elérhető a cél, ami a pszichés fejlődés zavarának mérséklése, a személyiségfejlődés harmóniájának megőrzése.

Bejelentkezés ADHD-kivizsgálásra


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya