Szolgáltatások

ADHD (gyermekek részére)

Novembertől elérhető rendelőnkben az ADHD szakrendelés, melyre Dr. Garas Péter és Dr. Mészáros Gergely gyermekpszichiáterek valamint Posta Sára gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus – jelölt és Kuncz Eszter gyógypedagógus-pszichológus várják a bejelentkezőket.

A gyermekszichiáterek korábbi kórházi munkájuk során nagy gyakorlatot szereztek ezen a szakterületen, és PhD értekezésük témájául is ezt, illetve ehhez szorosan kapcsolódó területet választottak. Gyógypedagógus-pszichológus, tanácsadó szakpszichológus kollégánk a kognitív képességek mérése, részképességzavarok, tanulási nehézség diagnosztizálása terén rendelkezik jelentős szakmai tapasztalattal. Szükség esetén gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus is bevonható a vizsgálatba.

A Panoráma Poliklinika gyermekpszichiátriai rendelésének ADHD szakrendelésére ITT is lehet időpontot egyeztetni.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Mi jellemzi az ADHD-s gyermeket?

Az angol nyelvű Attention Deficit and Hyperactivity Disorder megnevezés rövidített változata az ADHD, ami figyelemhiányt és hiperaktivitás zavart jelent.

Az ADHD jellemzői a nagymértékű figyelmetlenség (figyelemzavar), folyamatosan fennálló impulzivitás és nyugtalan magatartás (hiperaktivitás), illetve a kognitív fejlődés terén megmutatkozó egyenetlenségek, amelyek a magasabb szintű mentális folyamatokban (az alkalmazkodás rugalmassága, cselekvésgátlás, tervezés és végrehajtás) okozhatnak sajátos eltéréseket.

Az ADHD tünetegyüttes a kora gyermekkorban kezdődik. Már kétéves kor körül is észlelhetők lehetnek jellegzetes tünetek, amelyek többnyire a serdülőkor végéig okoznak jelentős nehézségeket, de az esetek egy részében a felnőttkorban is fennmaradnak.

Ezekhez hasonló tüneteket más problémák is előidézhetnek (pl.: iskolaéretlenség, specifikus tanulási zavar, értelmi fejlődés késése, depresszió, érzékszervi problémák, vagy negatív életesemények illetve családi-környezeti hatások következtében kialakuló viselkedésproblémák), ezért nagyon fontos a szakorvossal folytatott interjú, a gyermek megfigyelése, pszichológiai vizsgálata és ajánlott még a gyermekkel folyamatos kapcsolatban álló pedagógus által írt óvodai vagy iskolai pedagógiai vélemény rendelkezésünkre bocsátása a pontos diagnózis felállításához. A komplex vizsgálattal a kezelés iránya kijelölhető, és így remélhetjük azt, hogy az kielégítő eredménnyel fog járni.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Melyek az ADHD tünetcsoporthoz tartozó viselkedési jellegzetességek?

A gyermek impulzív, nyugtalan, viselkedését nem tudja kontrollálni, figyelmét nem képes fenntartani, fókuszálni. Ezek a tünetek különböző helyzetekben (iskola, óvoda, család stb.) egyaránt megjelennek.

A gyerek lehet izgő-mozgó, rohangáló, szertelen, sokszor balesetező, rendetlen, szétszórt, türelmetlen, figyelmetlen, elbámészkodó, közbeszólásaival másokat zavaró, harsány, fáradékony vagy látszólag kimeríthetetlen energiájú, feladatait el nem végző, feledékeny és alulteljesítő.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Szülőként hogyan vehetjük észre, hogy a gyermekünk az ADHD jeleit mutatja?

Gyanakodhatunk, ha a gyermek teljesítménye szélsőséges, egyenetlen, tanulási és viselkedési nehézségekkel küzd, időnként kifejezetten jó, máskor nagyon gyenge eredményt produkál. Ha szétszórt, hullámzó érzelmeket mutat, szertelen a viselkedése, meggondolatlanul cselekszik, féktelen, esetleg dühkitörések jellemzik. Az iskolában is panaszkodhatnak a gyermekre, mert a jegyei rosszabbak, mint képességei, nem tartja be a szabályokat, zavarja az órát, vagy egyszerűen csak elkalandozik a figyelme, amit tud, abban is hibát ejt, nem képes a feladatait befejezni és fontossági sorrendet felállítani.

A jellemzők egyéniek, a nehézségeik és élettörténetük azonban jellegzetes mintázatot mutat, aminek feltérképezése és az információk mérlegelése a szakember feladata.

Lényeges az IDŐ

Az idő lényeges faktor a diagnózis és a későbbi életszakaszokra gyakorolt hatás szempontjából. Az idő teltével ugyanis a gondok súlyosbodhatnak, másodlagosan negatív önértékelés, motiválatlanság, reménytelenség, hangulati és szorongásos zavarok alakulhatnak ki. Megjelenhetnek szomatikus (testi) tünetek is, mint például a fejfájás, hasfájás stb., felnőtt korban jellemzővé válhatnak az életvezetési nehézségek, illetve egyéb, társuló pszichiátriai kórképek hívhatják fel a figyelmet a problémára.

Kulcsfontosságú szakemberhez vinni a gyermeket

Rendkívül fontos, hogy a gyermek szakemberhez, gyermekpszichiáterhez kerüljön a diagnózis felállítása céljából, illetve elkészüljön a szükséges állapotfelmérés. Utóbbi azért is lényeges, mert egyes fejlesztési módszerek bizonyos életkori határok között sikeresebben alkalmazhatóak, és az együttműködési készség az életkor függvényében változhat.

Az időben megszülető diagnózis, és a hozzá illeszkedő további kezelések (pl.: viselkedés-terápia, gyógyszeres kezelés, szülőkonzultáció, különböző fejlesztések, pszichoterápia stb.) segítségével a cél az, hogy a pszichés fejlődés zavara mérsékelhető, a személyiségfejlődés harmoniája megőrizhető legyen.

Bejelentkezés ADHD rendelésre

Panoráma Poliklinika


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Pszichoszomatika: amikor a lélek a test nyelvén szól

A pszichoszomatika, mint tudományterület, a testi és lelki egészség közötti kapcsolatot vizsgálja. A pszichoszomatika a testi betegségek és tünetek hátterében rejlő pszichés tényezők szerepére világít rá, szemlélete szerint azok is közrejátszanak egy-egy betegség megjelenésében. Ilyen lehet például a migrén, az irritábilis bél szindróma, a krónikus fáradtság szindróma vagy a fibromyalgia (izomrost fájdalom). A pszichoszomatika szerint […]

Tovább

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya