Szolgáltatások

Addiktológia

Komplex addiktológiai ellátás formái:

A Panoráma Poliklinika kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a szenvedélybetegségben érintett páciensek és hozzátartozóik teljeskörű ellátásban részesüljenek , ezért az addiktológia szakterületén dolgozó szakemberek – pszichiáter, addiktológusklinikai szakpszichológus, és addiktológiai konzultáns együttműködésén alapuló ellátási formát hozott létre.

Komplex ellátási csomag részeként az érintett találkozik orvossal (addiktológus) az állapotfelmérés, esetleges stabilizálás tekintetében, majd konzultánssal (céltól függően 5-10 alkalom) a leszokási motiváció megszilárdítása, józanság stabilizálása érdekében, valamint igény szerint ezt követően kezdődhet meg a pszichoterápiás folyamat klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta segítségével.

A team orvosi ellátását biztosító addiktológus szakorvoshoz akkor érdemes bejelentkeznie, ha először igényli komplex ellátásunkat. Az első találkozás keretében állapotfelmérés és a gyógyszeres kezelés felülvizsgálása történik. Az orvosi konzultációt akkor is javasoljuk, amennyiben az absztinencia tartása nehézségbe ütközik.

Addiktológiai pszichoterápiára abban az esetben van szüksége, ha a józanság megtartását egyéb pszichés tényezők nehezítik meg (pl. szorongás vagy depresszió). Gyakran tapasztaltjuk, hogy a szerhasználat vagy a problémás viselkedés a pszichés probléma „kezeléseként” jön létre az érintett életében. A pszichoterápia során a mögöttes lélektani elakadásokon dolgozunk, melyek mozgatják a szerhasználatot, azonban erre csak tartós józanság mellett kerülhet sor.

Az addiktológiai teamből az addiktológiai konzultánshoz akkor érdemes fordulnia, ha még a felépülés elején jár, a józanság megtartása nehézségekbe ütközik, vagy ha a tartósabb absztinenciát követően felépülésében megakadt vagy visszaesett. A konzultáns a felépülés lépéseit a klienssel közösen tervezi meg, a folyamatot igény esetén kíséri. Motivációs interjú alapján segíti a pácienst, hogy az aktuális szenvedélyállapotának megfelelő legjobb döntést tudja hozni. Rendszerszemléletben gondolkodik, segít a pácienssel, közös megállapodáson alapuló, személyre szabott kezelési terv véghezvitelében, a különböző társszakmákkal, társintézményekkel, kapcsolatot tart. A páciens józanságmunkáját konkrét, megcselekedhető lépések felé irányítja a célok közös meghatározásával, a felelősségvállalás, megoldásközpontú döntések elősegítésével. A felépülési folyamatot figyelemmel kíséri, segítséget nyújt a visszaesés megelőzésben vagy a józanság újraépítésében, igény esetén a hozzátartozói és családi konzultációkat vezet.

Fentiekből kitűnik, hogy az addiktológiai konzultáció működési területe „itt és most” hangsúlyú, a megcselekedhető tartományba mutat. Célja a józanságmunka melletti tartós elköteleződés segítése, ami lehetővé teszi a folyamat során esetlegesen felmerülő veszteségek, traumák, személyiség működésbeli elakadások klinikai szakpszichológus segítségével történő feldolgozását is.

Komplex ellátás lehetséges elemei:

Fontos: bármilyen szolgáltatást az érintett legalább 24 órás absztinenciája kell megelőzze! Akut intoxikált állapotban nem tudjuk fogadni. Erős megvonási tünetek, delírium jelentkezése esetén kérjük keresse fel a területileg illetékes pszichiátriát!

Első interjú, állapotfelmérés:

Az első interjú keretében állapotfelmérés történik, ahol a szerhasználati zavar vagy viselkedéses függőség mellett a mögöttes pszichés elakadások is feltérképezésre kerülnek. Az első állapotfelmérő interjút pszichiáter/addiktológus szakorvos végzi, akkor is ha a paciens első sorban pszichoterápiára jelentkezett. Az állapotfelmérésre józan állapotban, legalább 24 órája szermentesen szükséges megjelenni ahhoz, hogy a vizsgálat létre tudjon jönni. A pszichiáter/addiktológus kolléga az állapotfelmérést követően javasolhat

  • medikális terápiát,
  • orvos kontroll vizsgálatot,
  • addiktológiai konzultánssal zajló folyamatot
  • szakpszichoterápiát,
  • szükség esetén az addiktológiai probléma hátterében meghúzódó pszichés elakadások feltérképezését pszichodiagnosztikai vizsgálat segíthetik.

Egyéb orvosi vizsgálatok és kezelések:

A szerhasználat következtében felmerülő szomatikus problémák kivizsgálására és kezelésére az első interjút követően kerülhet sor a szakterületnek megfelelő szakorvosi konzultáció keretében.

Addiktológiai konzultáció:

Amennyiben a tartós absztinencia elérése még nehéz vagy folyamatos visszaesések tapasztalhatók, az addiktológiai konzultánssal zajló rövid, fókuszált és gyakorlatorientált intervenció segíthet a józanság iránti elköteleződésben, motiváció elmélyítésében. A konzultációs alkalmak általában a relapszusprevenciót és a józanságot megtartó eszközök kifejlődésést segítik. A folyamat minimum 5 ülésből áll, de a konzultáns az első találkozást követően ettől eltérőt is javasolhat.

Pszichodiagnosztikai kivizsgálás:

Gyakori tapasztalat, hogy a függő viselkedést valamilyen pszichés elakadás mozgatja. Előfordulhat, hogy pl.: az érintett azért iszik alkoholt, hogy oldja a feszültségét, vagy azért játszik számítógépes játékokkal, mert szeretne elmenekülni a fájdalmas valóságtól. Mindezek mögött meghúzódó pszichés zavarok kivizsgálása fontos lehet a későbbi alternatívák megtalálásához, a célzott kezelés megtervezéséhez. Pszichodiagnoszitkiai kivizsgálást az addiktológus/pszichiáter javasolhat az első interjút követően. A pszichodiagnosztikai kivizsgálás 2 alkalmat vesz igénybe.

Addiktológiai pszichoterápia:

Bizonyos esetekben a pszichés nehézségek és a szerhasználat kéz a kézben járnak. A szerhasználat vagy viselkedéses függőség ilyenkor egyfajta önmegnyugtatási, öngyógyítási kísérlet lehet egyéb megküzdési eszközök hiányában. A pszichoterápiás folyamat segítheti az érintetteket abban, hogy az esetleges olyan pszichés problémákkal kapcsolatban segítséget kapjanak, amelyek megnehezítik a józanság megtartását. A pszichoterápiás folyamatot minimum 1 hónapos stabil absztinenciával lehet megkezdeni, mivel a függőség éppen azokat az érzéseket, állapotokat igyekszik elfedni, amelyekhez egy terápia során hozzáférni próbálkozunk. Amennyiben a stabil absztinencia elérése nehéz, addiktológus/pszichiáter szakorvos és addiktológiai konzultáns segítségét lehet kérni intézményünkben. A pszichoterápia hossza a választott módszertől, probléma súlyosságától és kitűzött céloktól is függhet, melyet a pszichoterápiás szerződéskötéskor átbeszélnek terapeutájával.

Hozzátartozói konzultáció:

A függőség egy a családi rendszert érintő probléma is, melynek keretében szükség lehet a hozzátartozó számára is segítséget kérni elakadásai kapcsán. Egy függőségben szenvedő családtag hozzátartozóiban számtalan kérdés felmerülhet: hogyan tudja segíteni a pácienst? hogyan húzza meg a saját határait? hogyan kommunikálja saját érzéseit? A hozzátartozói konzultáció keretében kevéssé a függő családtag, sokkal inkább maga a hozzátartozó van középpontban. Sok esetben az ő kapcsolata a függőséggel és a saját felépülési útja, mint érintett családtag nem elhanyagolható. Hozzátartozói konzultáció addiktológiai konzultánssal zajlik, vele egyeztetett ülésszámban. Ezeken az üléseken a függőségben közvetlenül szenvedő érintett nem vesz részt. Hozzátartozói konzultáción való részvételnek nem felétele, hogy a szenvedélybeteg családtag az intézményük kezelése alatt álljon, tehát a konzultáció ettől függetlenül is igénybe vehető.

Családi konzultáció addiktológiai problémák esetében:

A családi elakadások átbeszélése a függő hozzátartozó jelenlétében is meg tudnak történni, amennyiben az érintett is nyitott rá, hogy eljöjjön segítséget kérni. Egy ilyen helyzetben arra törekszünk, hogy mindenki szóhoz tudjon jutni, akut konfliktusok tudjanak enyhülni, erőforrások feltérképezése meg tudjon történni, a hozzátartozók bizalma meg tudjon szilárdulni és az érintett józanság felé vezető útja meg tudjon indulni. A családkonzultáció 3-5 alkalmas, két terapeuta által vezetett folyamat. A konzultációs alkalmakon az érintett minimum 24 órás józansága fontos kitétel.

Bejelentkezés, időpont egyeztetése e-mailen: addiktologia@panoramaklinika.hu


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Az onkológiai fizioterápiáról részletesen

Csatári-Varga Zsuzsa gyógytornász, onkológiai fizioterapeuta az onkorehabilitációs csapat tagjaként csatlakozott intézetünk munkájához. Miben, hogyan segít a speciális tudással rendelkező, onkológiai betegeket is ellátó gyógytornász? Az alábbi cikkünkben foglaljuk össze a legfontosabb részleteket. Az onkorehabilitációs team része a gyógytornász Nagyon szerencsés helyzet az, ha a beteg hamar találkozik gyógytornásszal.  „A legjobb, leghatékonyabb, ha a diagnózis megállapításakor […]

Tovább

„A betegnek nemcsak a teste, de a lelke is segítséget vár”

Onkológiai rehabilitáció: ahogy az orvos/szakértő csapat látja a gyógyulás folyamatát Bár lényeges, hogy halljunk az új onkológiai műtéti eljárásokról, új megoldásokról, gyógyszerekről vagy statisztikákról, a betegrehabilitációról azonban egyelőre igen keveset tudunk szélesebb körben, vagy szinte egyáltalán nem értesültünk még ennek lehetőségéről. Onkológusaink Dr. Szőnyi Márta és Dr. Martin Tamás, valamint Csatári-Varga Zsuzsa gyógytornász, onkológiai fizioterapeuta, […]

Tovább

ADHD rendelés felnőtt páciensek számára

A Panoráma Poliklinika komplex ADHD diagnosztika rendelést indít felnőttek számára. A kivizsgálást végző team pszichiáter (Dr. Oczella Péter), szomatikus szakorvosok(Dr. Máté -Horváth Nóra és Dr. Spányik András) és pszichológus végzettségű szakemberekből áll (Kovács Erika), a kivizsgálást a szakmai protokollok figyelembevételével (nemzetközi standardok alapján) alakítottuk ki. A diagnosztikai eljárás során a pszichiátriai vizsgálat mellett szomatikus orvosi […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya