Szolgáltatások

Addiktológia

Addiktológiai szakrendelésünk átmenetileg szünetel!
Kérjük szíves türelmüket.

Panoráma Klinika

 

 

Komplex addiktológiai ellátás formái:

A Panoráma Poliklinika kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a szenvedélybetegségben érintett páciensek és hozzátartozóik teljeskörű ellátásban részesüljenek , ezért az addiktológia szakterületén dolgozó szakemberek – pszichiáter, addiktológusklinikai szakpszichológus, és addiktológiai konzultáns együttműködésén alapuló ellátási formát hozott létre.

Komplex ellátási csomag részeként az érintett találkozik orvossal (addiktológus) az állapotfelmérés, esetleges stabilizálás tekintetében, majd konzultánssal (céltól függően 5-10 alkalom) a leszokási motiváció megszilárdítása, józanság stabilizálása érdekében, valamint igény szerint ezt követően kezdődhet meg a pszichoterápiás folyamat klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta segítségével.

A team orvosi ellátását biztosító addiktológus szakorvoshoz akkor érdemes bejelentkeznie, ha először igényli komplex ellátásunkat. Az első találkozás keretében állapotfelmérés és a gyógyszeres kezelés felülvizsgálása történik. Az orvosi konzultációt akkor is javasoljuk, amennyiben az absztinencia tartása nehézségbe ütközik.

Addiktológiai pszichoterápiára abban az esetben van szüksége, ha a józanság megtartását egyéb pszichés tényezők nehezítik meg (pl. szorongás vagy depresszió). Gyakran tapasztaltjuk, hogy a szerhasználat vagy a problémás viselkedés a pszichés probléma „kezeléseként” jön létre az érintett életében. A pszichoterápia során a mögöttes lélektani elakadásokon dolgozunk, melyek mozgatják a szerhasználatot, azonban erre csak tartós józanság mellett kerülhet sor.

Az addiktológiai teamből az addiktológiai konzultánshoz akkor érdemes fordulnia, ha még a felépülés elején jár, a józanság megtartása nehézségekbe ütközik, vagy ha a tartósabb absztinenciát követően felépülésében megakadt vagy visszaesett. A konzultáns a felépülés lépéseit a klienssel közösen tervezi meg, a folyamatot igény esetén kíséri. Motivációs interjú alapján segíti a pácienst, hogy az aktuális szenvedélyállapotának megfelelő legjobb döntést tudja hozni. Rendszerszemléletben gondolkodik, segít a pácienssel, közös megállapodáson alapuló, személyre szabott kezelési terv véghezvitelében, a különböző társszakmákkal, társintézményekkel, kapcsolatot tart. A páciens józanságmunkáját konkrét, megcselekedhető lépések felé irányítja a célok közös meghatározásával, a felelősségvállalás, megoldásközpontú döntések elősegítésével. A felépülési folyamatot figyelemmel kíséri, segítséget nyújt a visszaesés megelőzésben vagy a józanság újraépítésében, igény esetén a hozzátartozói és családi konzultációkat vezet.

Fentiekből kitűnik, hogy az addiktológiai konzultáció működési területe „itt és most” hangsúlyú, a megcselekedhető tartományba mutat. Célja a józanságmunka melletti tartós elköteleződés segítése, ami lehetővé teszi a folyamat során esetlegesen felmerülő veszteségek, traumák, személyiség működésbeli elakadások klinikai szakpszichológus segítségével történő feldolgozását is.

Komplex ellátás lehetséges elemei:

Fontos: bármilyen szolgáltatást az érintett legalább 24 órás absztinenciája kell megelőzze! Akut intoxikált állapotban nem tudjuk fogadni. Erős megvonási tünetek, delírium jelentkezése esetén kérjük keresse fel a területileg illetékes pszichiátriát!

Első interjú, állapotfelmérés:

Az első interjú keretében állapotfelmérés történik, ahol a szerhasználati zavar vagy viselkedéses függőség mellett a mögöttes pszichés elakadások is feltérképezésre kerülnek. Az első állapotfelmérő interjút pszichiáter/addiktológus szakorvos végzi, akkor is ha a paciens első sorban pszichoterápiára jelentkezett. Az állapotfelmérésre józan állapotban, legalább 24 órája szermentesen szükséges megjelenni ahhoz, hogy a vizsgálat létre tudjon jönni. A pszichiáter/addiktológus kolléga az állapotfelmérést követően javasolhat

  • medikális terápiát,
  • orvos kontroll vizsgálatot,
  • addiktológiai konzultánssal zajló folyamatot
  • szakpszichoterápiát,
  • szükség esetén az addiktológiai probléma hátterében meghúzódó pszichés elakadások feltérképezését pszichodiagnosztikai vizsgálat segíthetik.

Egyéb orvosi vizsgálatok és kezelések:

A szerhasználat következtében felmerülő szomatikus problémák kivizsgálására és kezelésére az első interjút követően kerülhet sor a szakterületnek megfelelő szakorvosi konzultáció keretében.

Addiktológiai konzultáció:

Amennyiben a tartós absztinencia elérése még nehéz vagy folyamatos visszaesések tapasztalhatók, az addiktológiai konzultánssal zajló rövid, fókuszált és gyakorlatorientált intervenció segíthet a józanság iránti elköteleződésben, motiváció elmélyítésében. A konzultációs alkalmak általában a relapszusprevenciót és a józanságot megtartó eszközök kifejlődésést segítik. A folyamat minimum 5 ülésből áll, de a konzultáns az első találkozást követően ettől eltérőt is javasolhat.

Pszichodiagnosztikai kivizsgálás:

Gyakori tapasztalat, hogy a függő viselkedést valamilyen pszichés elakadás mozgatja. Előfordulhat, hogy pl.: az érintett azért iszik alkoholt, hogy oldja a feszültségét, vagy azért játszik számítógépes játékokkal, mert szeretne elmenekülni a fájdalmas valóságtól. Mindezek mögött meghúzódó pszichés zavarok kivizsgálása fontos lehet a későbbi alternatívák megtalálásához, a célzott kezelés megtervezéséhez. Pszichodiagnoszitkiai kivizsgálást az addiktológus/pszichiáter javasolhat az első interjút követően. A pszichodiagnosztikai kivizsgálás 2 alkalmat vesz igénybe.

Addiktológiai pszichoterápia:

Bizonyos esetekben a pszichés nehézségek és a szerhasználat kéz a kézben járnak. A szerhasználat vagy viselkedéses függőség ilyenkor egyfajta önmegnyugtatási, öngyógyítási kísérlet lehet egyéb megküzdési eszközök hiányában. A pszichoterápiás folyamat segítheti az érintetteket abban, hogy az esetleges olyan pszichés problémákkal kapcsolatban segítséget kapjanak, amelyek megnehezítik a józanság megtartását. A pszichoterápiás folyamatot minimum 1 hónapos stabil absztinenciával lehet megkezdeni, mivel a függőség éppen azokat az érzéseket, állapotokat igyekszik elfedni, amelyekhez egy terápia során hozzáférni próbálkozunk. Amennyiben a stabil absztinencia elérése nehéz, addiktológus/pszichiáter szakorvos és addiktológiai konzultáns segítségét lehet kérni intézményünkben. A pszichoterápia hossza a választott módszertől, probléma súlyosságától és kitűzött céloktól is függhet, melyet a pszichoterápiás szerződéskötéskor átbeszélnek terapeutájával.

Hozzátartozói konzultáció:

A függőség egy a családi rendszert érintő probléma is, melynek keretében szükség lehet a hozzátartozó számára is segítséget kérni elakadásai kapcsán. Egy függőségben szenvedő családtag hozzátartozóiban számtalan kérdés felmerülhet: hogyan tudja segíteni a pácienst? hogyan húzza meg a saját határait? hogyan kommunikálja saját érzéseit? A hozzátartozói konzultáció keretében kevéssé a függő családtag, sokkal inkább maga a hozzátartozó van középpontban. Sok esetben az ő kapcsolata a függőséggel és a saját felépülési útja, mint érintett családtag nem elhanyagolható. Hozzátartozói konzultáció addiktológiai konzultánssal zajlik, vele egyeztetett ülésszámban. Ezeken az üléseken a függőségben közvetlenül szenvedő érintett nem vesz részt. Hozzátartozói konzultáción való részvételnek nem felétele, hogy a szenvedélybeteg családtag az intézményük kezelése alatt álljon, tehát a konzultáció ettől függetlenül is igénybe vehető.

Családi konzultáció addiktológiai problémák esetében:

A családi elakadások átbeszélése a függő hozzátartozó jelenlétében is meg tudnak történni, amennyiben az érintett is nyitott rá, hogy eljöjjön segítséget kérni. Egy ilyen helyzetben arra törekszünk, hogy mindenki szóhoz tudjon jutni, akut konfliktusok tudjanak enyhülni, erőforrások feltérképezése meg tudjon történni, a hozzátartozók bizalma meg tudjon szilárdulni és az érintett józanság felé vezető útja meg tudjon indulni. A családkonzultáció 3-5 alkalmas, két terapeuta által vezetett folyamat. A konzultációs alkalmakon az érintett minimum 24 órás józansága fontos kitétel.

Bejelentkezés, időpont egyeztetése e-mailen: addiktologia@panoramaklinika.hu


PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább

Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya