Dr. Rigó Péter

neurológus, pszichiáter, addiktológus

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Pest)
1147 Budapest,
Ilosvai Selymes u. 81.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Elsősorban addiktológiai gondozást végez, emellett pszichiátriai kórképek diagnosztikáját és kezelését is vállalja a Panoráma Poliklinikán dr. Rigó Péter.

Orvosi diplomáját 1972-ben szerezte, ezt követően 1983-ig az Uzsoki Utcai Kórház Neurológiai Osztályán dolgozott. Neurológiai szakvizsgát 1976-ban, pszichiátriai szakvizsgát 1986-ban tett, közben 1977-ben klinikai pszichológus végzettséget is szerzett az ELTE-n. 1989–1993 között Richard Meyer szárnyai alatt elvégezte az École Européenne de Psychothérapie Socio et Somato-Analytique (EEPSSA) módszerspecifikus pszichodrámaképzését Strasbourgban.

1983-tól az intézmény 2007-es bezárásáig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) IX. Pszichiátriai Osztályán dolgozott, 2003-tól 2007-ig a Budai Drogambulancia vezetője volt. 2007-től a Nyírő Gyula Kórház II. Pszichiátriai Osztályán folytatta a munkát a Rehabilitációs Részleg élén. 2010-ben a Nyírő Gyula Kórház újonnan szervezett III. sz. Pszichiátriai Osztályára került osztályvezető főorvosi beosztásban. A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) Drogambulanciáját 2013 óta vezeti.

A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Addiktológiai Társaság vezetőségi tagja, az Addiktológiai Szakmai Kollégium tagja. Részt vesz a pszichiáter rezidensek és az addiktológiai szakpszichológusok oktatásában, valamint a pszichoterápiás képzésében (Tündérhegy); előadásait, cikkeit a szkizofrénia és addiktológia tárgykörében tartja, illetve publikálja.

Fő szakterületei

  • addiktológiai esetek komplex ellátása
  • pszichiátriai zavarok pszichés, neurobiológiai és szociális hátterének feltárása, diagnosztikája, pszichoterápiája és/vagy gyógyszeres kezelése

„Pályafutásomra visszatekintve a hegeli dialektikából kölcsönözött fogalmakkal azt mondhatom, hogy a neurológia volt a tézis, a pszichológia az antitézis és a pszichiátria a szintézis tevékenységeimben. Archetípusom az ős-bohóc, melynek attribútumai: játékosság, tanítás, gyógyítás. Mestereimnek tekinthettem Mérei Ferencet, Kuncz Elemért és Richard Meyert (Strasbourg).

A pszichiátriában a betegségspektrum két véglete, illetve találkozása (az »ember alatti« és »ember feletti«) érdekel leginkább, melyeknél emberi mivoltunk elvesztése a tét. Míg a pszichózisokban az ÉN szétesése, bomlása elsősorban a gondolkodás, a szellem területén nyilvánul meg, a szenvedélybetegségekben az érzelem világában jelentkezik – mindkettőnél a betegségbelátás hiányával. Ezek a kórképek jelentik számomra még ma is a legnagyobb kihívásokat, mivel a pszichiátriában (amelyben kevés az addiktológia) és az addiktológiában (amelyben sok a pszichiátria) a gyógyítás csak ezen két – természettudományos és bölcsészettudományi – paradigma alkalmazásával művelhető eredményesen.

A gyógyítást ugyanakkor művészetnek is tartom, hiszen eredendően egy tőről fakadtak. Jelenleg a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Gondozóját vezetem.”

Kapcsolódó szolgáltatások

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email