Arany Hajnalka

gyermek és felnőtt dietetikus

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1147 Budapest,
Ilosvai Selymes u. 81.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Klinikai dietetikusként foglalkozik felnőttekkel: gasztroenterológiai kórképek (IBD, IBS, májbetegek), vesebetegség, allergiák, coeliakia, táplálkozási zavarok esetén. Valamint gyermekekkel: speciális táplálási igényű csecsemők személyre szabott diétájával.Rendeléseit online (Zoom) konzultáció keretében végzi.

Dietetikai konzultáció javasolt bárkinek, aki egészséges étrendre törekszik, aki egy picit is bizonytalan az információk tengerében, hogy mit hogyan egyen az egészsége megőrzése érdekében. Különösen javasolt azoknak a személyeknek akik különböző betegségekben (lisztérzékenység, tejcukor intolerancia, élelmiszer allergia, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, zsírmáj, primer biliaris cirrózis, primer sclerotisáló cholangitis, hasnyálmirigy gyulladás, cukorbetegség, daganatos (onkológiai) betegségek, vesebetegségek stb…) szenvednek.

Dietetikus szakember segítségével olyan étrendi szabályokat ismerhetünk meg, amelyek illeszkednek az adott betegséghez ezáltal csökkenhetnek a tünetek, esetenként akár javulhat az állapot. Így ezzel az úgynevezett „szelíd módszerrel” kiegészülhet a javasolt orvosi terápia. Étrendi tanácsadás ajánlott a súlyfeleslegüktől megszabadulni szándékozó túlsúlyosoknak és elhízottaknak.

A konzultáció során felmérjük a kórelőzményt és a fennálló panaszokat, tüneteket,  feltérképezzük a táplálkozási szokásokat azaz úgynevezett táplálkozási anamnézist készítünk. A pácienssel közösen kialakítjuk a táplálkozási tervet, ismertetjük a fő irányokat/szabályokat, átbeszéljük a lehetséges kedvelt és az adott betegség diétájába illeszthető élelmiszerek és ételek körét.

A dietetikusnak szüksége van az orvosi kórdokumentációra, leletekre, vizsgálati eredményekre, ahhoz, hogy a lehető legpontosabban javasolhassa a megfelelő diétát. A kezelőorvos szintén előírhat speciális diétát, vagy a kórállapothoz illeszkedő tápanyagbeviteli értéket (pl.: krónikus vesebetegség esetén a kezelőorvos leírhatja hogy mérsékelt fehérjebevitelő, alacsony foszfát és kálium tartalmú étrendet ír elő), amely esetben a dietetikusnak ennek megfelelően kell igazítani a páciens étrendjét és megtanítani a pácienst arra, hogy ezt miként valósíthatja meg a mindennapjaiban.  A legtöbb esetben étkezési napló vezetését is kérjük, hogy minél jobban követni tudjuk a beteg állapotában bekövetkezett változásokat, illetve az megismerkedéskor felmérhessük a páciens táplálkozását.

Az étkezési naplónak nagyobb jelentősége van, mint azt gondolnák. Minél precízebb, a dietetikus annál pontosabban látja át az étkezési problémákat, és annál személyre szabottabban, pontosabban lehet elmerülni a fontos részletekben, amiken sokszor az adott diéta sikere áll vagy bukik.

Kapcsolódó szolgáltatások

Tanulmányok
 • 2015-2019
  Semmelweis Orvostudományi Egyetem – Egészségtudományi Kar, Dietetikus szakirány
 • 2004-2008:
  Szent István Egyetem, MKK, környezet és Tájgazdálkodási Intézet, Okleveles Agrármérnök
 • 1997-2002
  Szent István Egyetem, Gyöngyösi Főiskolai Kar, Környezetgazdálkodási Agrármérnök
Munkahelyek
 • 2019. szeptember –
  dietetikus, SE – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika
 • 2015 -2017.
  ügyvezető igazgató, Telki Kórház Kft. (Róbert Rendelőintézet), a vállalat vezetése, teljes körű irányítása
 • 2011-2015.
  projektmenedzser, Róbert Károly Magánkórház Zrt. (Futurmed Vagyonkezelő Kft.)
Nyelvtudás
 • magyar
 • angol

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email