Dr. Mikes Bálint

Dr. Mikes Bálint

Egyetemi adjunktus, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermeknefrológus

Gyermeknefrológus, aki a veséket, belső húgyutakat érintő megbetegedések (húgyúti fertőzések, éjszakai és nappali bevizelés, a gyermekkori magas vérnyomásban szenvedő gyermekek) kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik.

IDŐPONTFOGLALÁS

Betegségek, amelyeket jelentős tapasztalatával vizsgál és kezel:

 • Húgyúti fertőzések
 • Éjszakai bepisilés (enuresis nocturna)
 • Újszülött kortól észlelt vese-, illetve húgyúti fejlődési rendellenességek: vesemedence tágulat, kettős üregrendszerű vese, patkóvese, egyéb belső húgyrendszeri anatómiai eltérések, vesicoureterális reflux (VUR)
 • Vizelet fehérje és/vagy vérvizelés kivizsgálása
 • Vesefunkcióban tapasztalt eltérés (emelkedett szérum kreatinin)
 • Gyermekkori magas vérnyomás
 • Vesekövesség kivizsgálása
 • Nefrózis szindróma

Az idült betegségek esetén munkájának része a diagnózis felállítása, a hosszú távú kezelés megtervezése, a gyermekek gondozása, a gyermekek, illetve a szülők ellátása tanácsokkal.


Időpontfoglalás


„Orvosi hivatásomat sürgősségi osztályon kezdtem meg, emellett kutatómunkát végeztem immunológiai alapkutatásban. A PhD megszerzése óta a SOTE I. Sz. Gyermekklinikáján dolgozom, ahol először gyermekgyógyászatból, majd nefrológiából szakvizsgáztam.

A naprakész orvosi tudás mellett fontosnak tartom, hogy megtaláljuk a gyermekekkel a közös hangnemet és az esetleges szorongást egy kis humorral oldjuk. Azt gondolom, hogy testi tünetek, panaszok gyógyítása mellett a lelket is ápolni kell, erre igyekszem odafigyelni. Édesapaként többször álltam már a másik oldalon, így a szülők aggodalmával is együtt tudok érezni, partnerként tekintek rájuk.

A gyermekgyógyászaton belül leginkább a gyermekkori vesebetegségekkel foglalkozom.

Az egyik leggyakoribb panasz, amivel szülők gyermek-nefrológust keresnek az az éjszakai bepisilés (enuresis nocturna). Legtöbbször teljesen ártalmatlan jelenség, magától is spontán szűnik, azonban néhány vizsgálattal igyekszünk kiszűrni a szervi eredetű bajokat, amik hasonló panaszokkal járhatnak. Általánosságban elmondható, hogy lányoknál 5, fiúknál 6 éves életkor fölött foglalkozunk a problémával.

A szülők gyermeknefrológushoz fordulhatnak, akkor is, ha hasi ultrahang vizsgálaton veseüregrendszeri tágulatot, vagy egyéb húgyrendszeri anatómiai eltérést találnak, ha a vizeletvizsgálat fehérje ürítést (proteinuria) vagy vérvizelést (hematuria) mutat, esetleg a vesefunkcióra utaló laborleletekben (szérum kreatinin szint) észleltek magasabb értékeket.

Gyermeknefrológusként a gyermekkori hypertoniával (magasvérnyomás) is foglalkozom (diagnosztika, kivizsgálás, gondozás).

A fenti eltérések kivizsgálásához hozzátartozhat laboratóriumi vizsgálat, hasi ultrahang diagnosztika és urodinámiás vizsgálat (uroflow) is, mely segít pontosítani a kórismét.”

Végzettség, szakmai tapasztalat

 • 2014
  Általános orvosi diploma (Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, 214/SE-ÁOK-ORVOS/2014)
 • 2018
  PhD cím, doktori disszertáció „A trombotikus trombocitopéniás purpura patogenezisének vizsgálata” (Semmelweis Egyetem, Elméleti- és Transzlációs orvostudományok Doktori Iskola, 2361/SE-DI-ELMORV/2018)
 • 2021
  Csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsga (Nemzeti Vizsgabizottság, 234/2021)
 • 2023
  Nefrológia szakvizsga (Nemzeti Vizsgabizottság, 115/2023)
 • 2023
  Egyetemi adjunktusi cím (Semmelweis Egyetem, Gyermekgyógyászati Klinika)

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online Dr. Mikes Bálint magánrendelésére!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

IDŐPONTFOGLALÁS

egyelőre telefonon: 06 70 775 0288, illetve e-mailen a recepcio@panoramaklinika.hu címen.Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya