Dr. Csáki Csilla

Dr. Csáki Csilla

Csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekallergológus szakorvos

„A hozzám forduló családokkal mindig barátságos, partneri kapcsolatot próbálok kialakítani, a szülőket minden további lépésbe, vizsgálati, illetve kezelési döntésbe bevonom. Munkám során a személyes találkozókon kívül az internet adta lehetőségekkel igyekszem maximálisan élni, az online kapcsolattartás formáit is alkalmazom, e-mailes konzultációk, problémamegbeszélések, leletek elemzése kapcsán.

Szakmai érdeklődésem elsősorban a súlyos, életveszélyes táplálékallergiás gyermekek komplex gondozása (így a mogyoróallergia is, amely az anafilaxia veszélyét éppúgy magában hordozza). Az elmúlt években több száz földimogyoró-kesudió és egyéb olajos magra, valamint tejre-tojásra súlyosan allergiás gyermek gondozását sikerült összefognom, az országban egyedülálló módon. Ezen családok számára a legkorszerűbb elérhető vizsgálati és kezelési módszerekkel törekszem arra, hogy Magyarországon ugyanolyan színvonalú kezelést kaphassanak, mint a fejlett angolszász országokban. Ennek része az allergia hazánkban legpontosabb elérhető úgynevezett komponens alapú, ImmunoCAP módszerrel végzett feltérképezése (komponens alapú allergia vizsgálat), orális terheléses vizsgálatok (OFC, oral food challenge) elvégzése megfelelő kórházi háttérrel, és ételallergia orális immunterápia (OIT) lehetőség szerinti kezdeményezése. A súlyos allergiával élő családok számára szülőcsoportot hoztunk létre és hazánkban szintén egyedülálló módon, pszichológiai intervenciós támogatást indítunk számukra.

Új pácienseimet természetesen várom ekcémás, atópiás dermatitises tünetekkel is, hiszen a csecsemőkori-kisdedkori ekcéma valamilyen formában mindig kapcsolódik allergiára való hajlammal. Az olyan, légutakat érintő allergiás tünetek, mint a tüsszögés (pl. allergiás nátha), a vizes orrfolyás, az orrviszketés és az orrdugulás is szükségessé tehetik az allergológus szakorvosi vizsgálatot. A kisdedkori elhúzódó köhögések, sípoló légzések, a gyakori felsőlégúti hurutok vagy hörghurutok pedig szintén előjelei lehetnek a későbbi allergiás-asztmás állapotoknak. (Az asztma (asthma) kialakulásáról, a vizsgálatokról és a kezelésről ITT írtunk részletesen.)


Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpontfoglalás


Légúti allergiás gyermekek számára újszerű kezelési lehetőségeket alkalmazok, ilyen pl. az allergénkivonatokkal végzett tolerancián kialakuló, hozzászoktató kezelés, a hyposzenzibilizáció vagy más néven allergén immunterápia. Injekciós, nyelv alatti cseppes és tablettás kezelési formákat egyaránt alkalmazok, itt is a páciens allergiájának, tüneteinek, életmódjának megfelelően személyre szabott formában.

A gyermekek gyógyítása során felismertem, hogy az allergia olyan komplex állapot, amelyet allergológus szakorvosként úgy lehetséges megfelelően kezelni, ha egyrészt a különböző testi tüneteket (bőrtünet, ekcéma, ételallergia, légúti panaszok) egymással összefüggőnek tekintjük és a páciensek testi panaszai mellett a lelki panaszokra is figyelmet fordítunk.

A Panoráma Poliklinikán igyekszünk az allergiás-atópiás alkatú gyermekek számára komplex allergológiai-pulmonológiai-gasztroenterológiai gondozást nyújtani, hogy ne legyen szükség 5-6 különböző szakorvos felkeresésére, hanem a páciensek helyben megkaphassák az összefüggő panaszaik számára legmegfelelőbb személyre szabott kezelést.

Az elmúlt évek során – hazai és nemzetközi intézményekben – szereztem jártasságot az allergia immunterápiás kezelésében, az allergia molekuláris alapú diagnosztikájában. Folyamatosan nyomon követem az allergia új kezelési lehetőségeit és vizsgálati módszereit, amelynek köszönhetően igyekszem naprakész tudással rendelkezni.”

Névjegy:

Dr. Csáki Csilla allergológus – immunológus, csecsemő- és gyermekgyógyász

Egyetemi tanulmányaimat Budapesten, a SOTE Általános Orvosi Karán kezdtem, orvosi diplomámat 1991-ben szereztem summa cum laude minősítéssel. Frissen végzett orvosként a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának pácienseit gyógyítottam, szakmai gyakorlatomat Németországban és az Egyesült Államokban is bővítettem. 1996-ban sikerrel teljesítettem a csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát, 2000 és 2012 között a XI. kerületben gyermek háziorvosként járultam hozzá a betegek gyógyulásához, akik között szembetűnően sokan küzdöttek allergiás panaszokkal.”

 2007-ben tettem allergológia-immunológia szakvizsgát. szakmai gyakorlatára pedig a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján, a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján, az Országos Korányi Tüdőgyógyintézetben és az ORFI-ban került sor.

A molekuláris allergiavizsgálat alapjaival 2016-ban Londonban, a King’s College továbbképzésén ismerkedtem meg. 2017-ben megszereztem az Európai Allergológiai Immunológiai Társaság (EAACI) nemzetközi allergológusi szakképesítését (EAACI/UEMS Examination). 2018-ban Bécsben a Bécsi Orvosegyetem által szervezett Molekuláris Allergológia és Immunológia „INUNIMAI Training for Trainers” szakképzést végeztem el.

Hogy segít az allergiásoknak az immunterápia?


Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya