Dr. Baracskai Mónika

Dr. Baracskai Mónika

gyermek- és ifjúságpszichiáter, komplex integratív gyermekpszichoterapeuta-jelölt

A gyermek-ADHD-team munkájában való részvétel mellett a neurodevelopmentális zavarokhoz társuló gyermekpszichiátriai problémák (pl. OCD, indulatkezelési zavar, alvászavar, tik, szorongás) kezelésével foglalkozik szakrendelésén dr. Baracskai Mónika.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végzett summa cum laude minősítéssel 2002-ben. Csecsemő- és gyermekgyógyászati gyakorlatot a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban szerzett, ahol 2002 és 2007 között dolgozott. Ez idő alatt fordult érdeklődése a gyermekpszichiátria irányába. Gyermek- és ifjúságpszichiátriai szakképzését Svédországban teljesítette. 2013-tól a NU-sjukvården Gyermekpszichiátriai Klinika vänersborgi szakrendelőjének főorvosa, ahol sokrétű szakmai tapasztalatot szerzett a különböző gyermekpszichiátriai kórképek diagnosztizálásában és multimodális szemléletű kezelésében. Érdeklődésének fókuszába itt egyre inkább a neurodevelopmentális (az idegrendszer eltérő fejlődéséből adódó) zavarok kerültek. 2016-ban lehetőséget kapott a boråsi Gyermekpszichiátriai Klinika neuropszichiátriai rendelőjében dolgozni, ahol hat évig az autizmus-spektrumzavar kivizsgálásával és az ahhoz társuló pszichiátriai kórképek kezelésével foglalkozó team, majd 2024-ig az ADHD-team főorvosa volt.

Svédországi tevékenysége mellett folyamatosan részt vett a hazai és külföldi szakmai továbbképzéseken, gyermekpszichiátriai kongresszusokon. 2021-től a Magyar Komplex Pszichoterápiás Egyesület (MAKOMP) komplex integratív gyermekpszichoterapeuta-képzését végzi.

IDŐPONTFOGLALÁS

A Panoráma Poliklinika rendelőjében részt vesz a gyermek-ADHD-team munkájában. A már diagnosztizált autizmus spektrumzavarral élő gyermekek esetében a gyermekpszichiátriai vizsgálat részeként javaslatot tud tenni terápiákra, autizmusspecifikus módszertanon alapuló fejlesztésekre, amelyek erre szakosodott ellátóhelyeken vehetők igénybe. (Autizmus spektrumzavar diagnosztikájának végzésére az intézménynek jelenleg nincsen lehetősége!)

Fő szakterületei

  • neurodevelopmentális zavarokhoz (pl. autizmus spektrumzavar, ADHD, ADD) társuló gyermekpszichiátriai kórképek, problémák (pl. obszesszív-kompulzív zavar, indulatkezelési zavarok, alvászavar, tik, szorongás, Tourette-szindróma, oppozíciós zavar) kezelése
  • az ADHD-kivizsgálás részeként gyermekpszichiátriai szakvizsgálat, illetve multimodális szemléletű kezelés terv kialakítása

„A holisztikus megközelítés értelmében törekszem a tünetek hátterében zajló komplex folyamatok összefüggéseinek megértésére, az életminőség javítása érdekében szükséges változások előmozdítására, szoros együttműködésben a családdal.”


Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya