Csatári-Varga Zsuzsa

Csatári-Varga Zsuzsa

Onkológiai fizioterapeuta, gyógytornász

Derékfájás (lumbágó/lumbago), gerincprobléma, tartáshiba, sportsérülés, baleset és műtét utáni gyógytorna, gerincsérv, isiász (ischias) fájdalmainak szakképzett gyógytornász által végzett kezelése.

Gyógytornászunk: Csatári-Varga Zsuzsa.

Sportsérüléseket követő mozgásszervi rehabilitációban rendelőnkben,  a kötőszöveti elemek rugalmasságának helyreállítása, illetve a sérülések hátterében gyakran tapasztalható kedvezőtlen terheléshez vezető mozgásminta leépítése a cél.

Az onkológiai fizioterápia a gyógytorna speciális ellátási formája, amelyet az aktív onkológiai kezelés alatt kiegészítő terápiaként, illetve a kezelések lezárultát követően az esetlegesen fennmaradó mozgásszervi, keringési, illetve idegrendszeri elváltozások helyreállítása érdekben önállóan is végzünk.

Onkorehabilitációs  rendelésünk keretein beül a gyógytorna ellátást mozgásvizsgálattal kezdjük, amely kiegészül az esetlegesen fennálló társbetegségek mellett az onkológiai kezelés következtében kialakult járulékos tünetek felmérésével. A vizsgálat eredményei alapján egyéni terápiás tervet készítünk, megállapítjuk a kezelési célokat és személyre szabott mozgástervet készítünk.

A gyógytorna ellátás során alapvető terápiás cél mozgásszervi funkciók helyreállításán keresztül a vénás és nyirok keringési viszonyok optimalizálása.

Átlagos kezelési idő 45 perc.

Időpontfoglalás


Terápia menete:

  • anamnézis felvétel
  • mozgásvizsgálat, keringési viszonyok felmérése, koordináció – idegrendszeri állapot vizsgálata
  • fizioterápiás kezelési cél egyeztetés
  • egyéni kezelés terv illesztése

Az onkológiai fizioterápia a gyógytorna speciális ellátási formája, amely az aktív onkológiai kezelést kiegészítő terápia

Az onkológiai fizioterápia holisztikus szemléletű – a fizikai funkciók helyreállításán keresztül segítjük hozzá a páciensünket a teljes értékű és minőségi életvitelhez.

Onkológus szakorvosok, onko- és egészségpszichológusok és dietetikus team támogatással a lehető legkorszerűbb és legszélesebb körű támogatást tudjuk nyújtani a hozzánk fordulók részére.

Nyirokterápia

A daganatos megbetegedések kezelése gyakran érinti a nyirokkeringést – nyirokcsomó eltávolítás, sugárterápia – így a mozgásterápiás ellátás során a nyirokkeringés támogatása kiemelt szempont.

A nyirokkeringés terheltsége – ödémás tünetek nélkül is – mozgásszervi tünetként, mozgásos nehezítettségként jelenhet meg. A mozgásvizsgálat fényt deríthet a panaszok eredetére és ennek megfelelően segítséget nyújthat a szükséges terápiás lépések meghatározásához.

„25 éve dolgozom gyógytornászként és nagyon szeretem a szakmámat.

Az onkológiai betegellátás minden szegmensében láttam el gyógytornászi feladatokat, így gyakorlatilag ez a szakterületem. Volt kollégáimmal onkológiai továbbképzést szervezünk tekintettel a daganatos betegek magas arányára, illetve szeretnénk felhívni a figyelmet ezen betegcsoport fizioterápiás ellátásának specialitásaira.”

Végzettségek, tanulmányok

2019 – fizioterápia MSc (Master of Science), Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar

2007 – Szuggesztiók alkalmazása a szomatikus orvoslásban – Magyar Hipnózis Egyesület

1997 – gyógytornász-fizioterapeuta, BSc (Bachelor of Science, alapszak)

1997 – Földi féle nyiroködéma terápia, Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, Egészségügyi Főiskolai Kar

Szakmai tapasztalat

2019-től           Házi ápolás Budapest területén

1997-2016      Országos Onkológiai Intézet gyógytornász – 2005-től 2013-ig vezető gyógytornász

Főbb tudományos tevékenységek.

  1. október: az MGYFT kongresszusán „A limfödéma korszerű kezelése” című workshopon társ előadó
  2. márciusában megalapított Magyar Nyirokterapeuta Társaság alelnök 2019-ig, azóta rendes tag
  3. október – Gyógytornász – beteg terápiás kapcsolat az onkológiai betegellátásban – tanulmány – Fizioterápia 2016. XXV. évf/3
  4. június – Multidisciplináris palliatív ellátás – esetleírás – Fizioterápia 2016, XXV. évf /2

2012.09.23 – Az onkológiai sebészet kihívásai a XXI. században – OOI-ben szervezett pontszerző továbbképzésen előadása tartása – Mellkasműtétek utáni mozgásrehabilitáció

2012.03.08– MAGYOT konferencia – előadás: Hónalji nyirokcsomólánc kiirtást követő vállízületi mozgáspálya beszűkülés kezelése mozgásterápiás módszerekkel.

2011.11.10 – MOT XXIX kongresszus, előadás- Fizioterápiás lehetőségek az onkológiai betegellátásban

 


Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya