Arany Hajnalka

Arany Hajnalka

gyermek és felnőtt dietetikus

Klinikai dietetikusként foglalkozik felnőttekkel: gasztroenterológiai kórképek (IBD, IBS, májbetegek), vesebetegség, allergiák, coeliakia, táplálkozási zavarok esetén. Valamint gyermekekkel: speciális táplálási igényű csecsemők személyre szabott diétájával.

Rendeléseit online (Zoom) konzultáció keretében végzi.

Dietetikai konzultáció javasolt bárkinek, aki egészséges étrendre törekszik, aki egy picit is bizonytalan az információk tengerében, hogy mit hogyan egyen az egészsége megőrzése érdekében. Különösen javasolt azoknak a személyeknek akik  különböző betegségekben (lisztérzékenység, tejcukor intolerancia, élelmiszer allergia, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, zsírmáj, primer biliaris cirrózis, primer sclerotisáló cholangitis, hasnyálmirigy gyulladás, cukorbetegség, daganatos betegségek, vesebetegségek stb…) szenvednek.

Időpontfoglalás


Dietetikus szakember segítségével olyan étrendi szabályokat ismerhetünk meg, amelyek illeszkednek az adott betegséghez ezáltal csökkenhetnek a tünetek, esetenként akár javulhat az állapot. Így ezzel az úgynevezett „szelíd módszerrel” kiegészülhet a javasolt orvosi terápia. Étrendi tanácsadás ajánlott a súlyfeleslegüktől megszabadulni szándékozó túlsúlyosoknak és elhízottaknak.

A konzultáció során felmérjük a kórelőzményt és a fennálló panaszokat, tüneteket,  feltérképezzük a táplálkozási szokásokat azaz úgynevezett táplálkozási anamnézist készítünk. A pácienssel közösen kialakítjuk a táplálkozási tervet, ismertetjük a fő irányokat/szabályokat, átbeszéljük a lehetséges kedvelt és az adott betegség diétájába illeszthető élelmiszerek és ételek körét.

A dietetikusnak szüksége van az orvosi kórdokumentációra, leletekre, vizsgálati eredményekre, ahhoz, hogy a lehető legpontosabban javasolhassa a megfelelő diétát. A kezelőorvos szintén előírhat speciális diétát, vagy a kórállapothoz illeszkedő tápanyagbeviteli értéket (pl.: krónikus vesebetegség esetén a kezelőorvos leírhatja hogy mérsékelt fehérjebevitelő, alacsony foszfát és kálium tartalmú étrendet ír elő), amely esetben a dietetikusnak ennek megfelelően kell igazítani a páciens étrendjét és megtanítani a pácienst arra, hogy ezt miként valósíthatja meg a mindennapjaiban.  A legtöbb esetben étkezési napló vezetését is kérjük, hogy minél jobban követni tudjuk a beteg állapotában bekövetkezett változásokat, illetve az megismerkedéskor felmérhessük a páciens táplálkozását.

Az étkezési naplónak nagyobb jelentősége van, mint azt gondolnák. Minél precízebb, a dietetikus annál pontosabban látja át az étkezési problémákat, és annál személyre szabottabban, pontosabban lehet elmerülni a fontos részletekben, amiken sokszor az adott diéta sikere áll vagy bukik.

Munkahelyek:

2019. szeptember –
dietetikus, SE – I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

2015 -2017.
ügyvezető igazgató, Telki Kórház Kft. (Róbert Rendelőintézet), a vállalat vezetése, teljes körű irányítása

2011-2015.
projektmenedzser, Róbert Károly Magánkórház Zrt. (Futurmed Vagyonkezelő Kft.)

Tanulmányok:

2015-2019
Semmelweis Orvostudományi Egyetem – Egészségtudományi Kar, Dietetikus szakirány

2004-2008:
Szent István Egyetem, MKK, környezet és Tájgazdálkodási Intézet, Okleveles Agrármérnök

1997-2002
Szent István Egyetem, Gyöngyösi Főiskolai Kar, Környezetgazdálkodási Agrármérnök

Nyelvismeret

magyar, angol

A dietetikáról mindenkinek

 


Vélemények

„Hirtelen volt szükségem ANTIGÉN gyorstesztre, egy másnapi repülőúthoz. Készségesen, rugalmasan fogadtak, biztonságos mintavétel után 15 perc múlva megvolt az eredmény, néhány perc múlva pedig a hivatalos dokumentumot is kiállították. Azóta is hálás vagyok, hogy elutazhattam a lányomhoz, akit már hónapok óta nem láthattam a járvány miatt. Köszönettel,”

Katalin

„Időpontra érkeztem, kedves, szakszerű és türelmes ellátásban részesültem. Mindenkinek ajánlom. Köszönettel,"

Zsolt

„Gyors bejelentkezés, várakozás nélküli ellátás és határidőre érkező, gyors eredmény. Köszönöm,”

Orsolya