PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Segítség, magas a vérnyomásom! Biztos, hogy beteg vagyok?

A magas vérnyomás diagnózisa az érintettek többségét letaglózza, pedig ez a betegség sokkal komolyabb kockázatokat rejt magában, ha nem ismerik fel és kezeletlenül “garázdálkodhat” a szervezetben.

Ahogy a magas vérnyomás kezelését, úgy azt a statisztikai adatot sem lenne szabad félvállról venni, hogy ebben a kezdetben tünetmentes betegségben hazánkban csaknem minden harmadik ember érintett, ám körülbelül 40 százalékuk nem is tud róla, hogy magas a vérnyomása. Ez azért nagyon veszélyes, mert a kezeletlen magas vérnyomás idővel komoly szövődményeket is előidézhet, ezért kiemelten fontos a rendszeres ellenőrzés (például kardiológiai szakrendelésen), a felismert betegség kezelése és a páciensek nyomonkövetése.

Rendelőnk kardiológus – belgyógyász szakorvosa Dr. Pap Csaba.

A magas vérnyomás tünetei

Elsőre talán furcsán hangzik, mégis azt mondhatjuk, hogy szerencsésebb helyzetben van az, akinél fejfájással (többnyire a tarkó tájékán), általános rossz közérzettel, fáradékonysággal, szapora szívveréssel, szabálytalan szívveréssel, szédüléssel, vissza-visszatérő látászavarral vagy bizonytalan eredetű mellkasi fájdalommal jelez a szervezete, hogy valami nincs rendben. Ezeknek a panaszoknak mindenképp érdemes felderíteni az okát és magas vérnyomásra, azaz hipertóniára is gondolni kell, ami ma már egyáltalán nem csak az idősebb korosztály betegsége.

magas vérnyomás

Biztos, hogy magas a vérnyomásom?

Teljesen egészséges emberekkel is megesik, hogy például stressz vagy fokozott fizikai terhelés hatására magasba szökik a vérnyomásuk, ami azután rendeződik. Magas vérnyomás betegségről akkor beszélhetünk, ha a nyugalomban mért vérnyomás egy héten belül három különböző alkalommal magasabb 140/90 higanymilliméternél. Létezik az úgynevezett fehér köpeny szindróma is, amikor az orvos jelenlétében magasabb vérnyomásértékek születnek, ez azonban önmagában nem jelent betegséget – ezért fontos, hogy otthon, nyugodt környezetben is sor kerüljön a vérnyomás ellenőrzésére.

A magas vérnyomás típusai

Ha beigazolódott a magas vérnyomás gyanúja, nagyon fontos kideríteni, hogy a magas vérnyomás betegség melyik típusa áll fenn. Az esetek kb.80 %-a úgynevezett esszenciális, vagy elsődleges hipertónia, amely multifaktoriális eredetű, kialakulásában genetikai tényezők, valamint környezeti hajlamosító tényezők is szerepet játszanak. A fennmaradó eseteket a másodlagos magas vérnyomás betegség teszi ki. Ebben az esetben az emelkedett vérnyomásértékek valamely szerv betegségével függenek össze, így ennek utána kell járni.

Ha szervi eredetű a magas vérnyomás, állhat a háttérben:

A részletes orvosi kivizsgálásra elsődleges, azaz öröklött magas vérnyomás esetén is tanácsos sort keríteni, egyrészt azért, hogy a szakember mindenképp kizárhassa, hogy nem állnak a háttérben szervi okok, másrészt azért, hogy kiderüljön, okozott-e bármilyen szövődményt a kezeletlen magas vérnyomás a diagnózis felállítása előtt. (Ezen diagnózis felállításában segít a nyaki erek állapotát vizsgáló ultrahang diagnosztika is, amely vizsgálatot rendelőnkben két radiológus szakorvos is végez!)

Az életmód és a magas vérnyomás szorosan összefügg!

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, milyen fontos szerepe van az egészséges életmódnak a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében egyaránt. Sajnálatos tény, hogy Magyarországon is egyre több kamasznál diagnosztizálnak magas vérnyomást, amelyben több tényező is kulcsszerepet játszik, pl. a gyermekkori elhízás. A túlsúly négyszeresére emeli a hipertónia kialakulásának kockázatát, ami – főleg családi halmozódás esetén! – egyáltalán nem elhanyagolható. Ezért is javasolt a rendszeres gyermekorvosi, szakorvosi kontroll! Az elhízás mellett a mozgásszegény életmód is növeli a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, pedig rendszeres mozgással is sokat lehet tenni a szív- és érrendszerünk egészségéért. Akár a rendszeresen és kitartóan végzett séta is elegendő lehet!

A magas vérnyomás szempontjából a sóbevitelre is oda kell figyelni, az ugyanis megemelheti a vérnyomásértéket. Annak, akinek családjában gyakori probléma a magas vérnyomás, vagy már fel is állították a hipertónia diagnózisát, szerencsésebb kerülnie a rendkívül sok sót tartalmazó ételeket pl. félkész élelmiszerek, gyorséttermi, illetve tartósítószert tartalmazó élelmiszerek. Ezenkívül érdemes kerülni a magas cukortartalmú élelmiszereket, a zsíros húsokat, valamint javasolt a mérsékelt alkoholfogyasztás.

A stresszes életmód szintén nagy kockázati tényező a magas vérnyomás kialakulásában, így a megfelelő stresszkezelési technikák megtanulása életbevágóan fontos lehet. Ebben pszichológus szakavatott segítségét is érdemes igénybe venni! Hosszútávon azonban a legfontosabb a stressz forrásának a kiiktatása.

Pszichoszomatika: amikor a lélek a test nyelvén szól

A pszichoszomatika, mint tudományterület, a testi és lelki egészség közötti kapcsolatot vizsgálja. A pszichoszomatika a testi betegségek és tünetek hátterében rejlő pszichés tényezők szerepére világít rá, szemlélete szerint azok is közrejátszanak egy-egy betegség megjelenésében. Ilyen lehet például a migrén, az irritábilis bél szindróma, a krónikus fáradtság szindróma vagy a fibromyalgia (izomrost fájdalom). A pszichoszomatika szerint […]

Tovább

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább