Segítség, magas a vérnyomásom! Biztos, hogy beteg vagyok?

A magas vérnyomás diagnózisa az érintettek többségét letaglózza, pedig ez a betegség sokkal komolyabb kockázatokat rejt magában, ha nem ismerik fel és kezeletlenül “garázdálkodhat” a szervezetben.

Ahogy a magas vérnyomás kezelését, úgy azt a statisztikai adatot sem lenne szabad félvállról venni, hogy ebben a kezdetben tünetmentes betegségben hazánkban csaknem minden harmadik ember érintett, ám körülbelül 40 százalékuk nem is tud róla, hogy magas a vérnyomása

Ez azért nagyon veszélyes, mert a kezeletlen magas vérnyomás idővel komoly szövődményeket is előidézhet, ezért kiemelten fontos a rendszeres ellenőrzés (például kardiológiai szakrendelésen), a felismert betegség kezelése és a páciensek nyomonkövetése.

Rendelőnk kardiológus – belgyógyász szakorvosa dr. Pap Csaba.

A magas vérnyomás tünetei

Elsőre talán furcsán hangzik, mégis azt mondhatjuk, hogy szerencsésebb helyzetben van az, akinél fejfájással (többnyire a tarkó tájékán), általános rossz közérzettel, fáradékonysággal, szapora szívveréssel, szabálytalan szívveréssel, szédüléssel, vissza-visszatérő látászavarral vagy bizonytalan eredetű mellkasi fájdalommal jelez a szervezete, hogy valami nincs rendben. Ezeknek a panaszoknak mindenképp érdemes felderíteni az okát és magas vérnyomásra, azaz hipertóniára is gondolni kell, ami ma már egyáltalán nem csak az idősebb korosztály betegsége.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Biztos, hogy magas a vérnyomásom?

Teljesen egészséges emberekkel is megesik, hogy például stressz vagy fokozott fizikai terhelés hatására magasba szökik a vérnyomásuk, ami azután rendeződik. Magas vérnyomás betegségről akkor beszélhetünk, ha a nyugalomban mért vérnyomás egy héten belül három különböző alkalommal magasabb 140/90 higanymilliméternél. Létezik az úgynevezett fehér köpeny szindróma is, amikor az orvos jelenlétében magasabb vérnyomásértékek születnek, ez azonban önmagában nem jelent betegséget – ezért fontos, hogy otthon, nyugodt környezetben is sor kerüljön a vérnyomás ellenőrzésére.

A magas vérnyomás típusai

Ha beigazolódott a magas vérnyomás gyanúja, nagyon fontos kideríteni, hogy a magas vérnyomás betegség melyik típusa áll fenn. Az esetek kb.80 %-a úgynevezett esszenciális, vagy elsődleges hipertónia, amely multifaktoriális eredetű, kialakulásában genetikai tényezők, valamint környezeti hajlamosító tényezők is szerepet játszanak. A fennmaradó eseteket a másodlagos magas vérnyomás betegség teszi ki. Ebben az esetben az emelkedett vérnyomásértékek valamely szerv betegségével függenek össze, így ennek utána kell járni.

Ha szervi eredetű a magas vérnyomás, állhat a háttérben:

  • vesebetegség
  • hormonzavar pajzsmirigy túlműködés, mellékvesekéreg túlműködés stb.
  • cukorbetegség
  • autoimmun betegségek.

A részletes orvosi kivizsgálásra elsődleges, azaz öröklött magas vérnyomás esetén is tanácsos sort keríteni, egyrészt azért, hogy a szakember mindenképp kizárhassa, hogy nem állnak a háttérben szervi okok, másrészt azért, hogy kiderüljön, okozott-e bármilyen szövődményt a kezeletlen magas vérnyomás a diagnózis felállítása előtt. (Ezen diagnózis felállításában segít a nyaki erek állapotát vizsgáló ultrahang diagnosztika is, amely vizsgálatot rendelőnkben két radiológus szakorvos is végez!)

Az életmód és a magas vérnyomás szorosan összefügg!

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, milyen fontos szerepe van az egészséges életmódnak a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében egyaránt. Sajnálatos tény, hogy Magyarországon is egyre több kamasznál diagnosztizálnak magas vérnyomást, amelyben több tényező is kulcsszerepet játszik, pl. a gyermekkori elhízás. A túlsúly négyszeresére emeli a hipertónia kialakulásának kockázatát, ami – főleg családi halmozódás esetén! – egyáltalán nem elhanyagolható. Ezért is javasolt a rendszeres gyermekorvosi, szakorvosi kontroll! Az elhízás mellett a mozgásszegény életmód is növeli a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, pedig rendszeres mozgással is sokat lehet tenni a szív- és érrendszerünk egészségéért. Akár a rendszeresen és kitartóan végzett séta is elegendő lehet!

A magas vérnyomás szempontjából a sóbevitelre is oda kell figyelni, az ugyanis megemelheti a vérnyomásértéket. Annak, akinek családjában gyakori probléma a magas vérnyomás, vagy már fel is állították a hipertónia diagnózisát, szerencsésebb kerülnie a rendkívül sok sót tartalmazó ételeket pl. félkész élelmiszerek, gyorséttermi, illetve tartósítószert tartalmazó élelmiszerek. Ezenkívül érdemes kerülni a magas cukortartalmú élelmiszereket, a zsíros húsokat, valamint javasolt a mérsékelt alkoholfogyasztás.

A stresszes életmód szintén nagy kockázati tényező a magas vérnyomás kialakulásában, így a megfelelő stresszkezelési technikák megtanulása életbevágóan fontos lehet. Ebben pszichológus szakavatott segítségét is érdemes igénybe venni! Hosszútávon azonban a legfontosabb a stressz forrásának a kiiktatása.

Rendelőnk egészségpszichológia Gajdos Panna.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.