PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Schroth terápia- Három dimenziós scoliosis terápia

A Schroth terápia kifejlesztése 1900-as évek elején kezdődött Németországban, Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki először saját maga gyógyításával fejlesztette módszerét. A gerincferdülés kezelésében napjainkban is több módszert alkalmaznak, de a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A strukturális gerincferdülés során a gerinc nemcsak oldalirányban görbül, hanem a csigolyák csavarodnak, ék alakúvá válnak, a hozzájuk kapcsolódó bordákat „viszik magukkal”, a mellkas mozgékonysága mellett a légzés kapacitása is csökken. A csontos eltérések mellett az izmokban és a lágyrészekben is felborul az egyensúly, bizonyos részek túlerősödnek, görcsössé válhatnak, mások elgyengülnek, funkciójukat vesztik. Az elcsavarodott csigolyák és mellkas következtében bordapúp és völgy, illetve az ágyéki szakaszon az izmokból ágyéki púp és völgy alakulhat ki. Az esztétikai problémák mellett kialakulhat fájdalom, légzéskapacitás csökkenés, degeneratív folyamatok felgyorsulása, súlyos esetben cardialis problémák. A páciens fájdalmának mértéke nem egyenesen arányos a gerincferdülés súlyosságának mértékével.  A fájdalom és az esztétikai eltérések nemcsak testi, hanem lelki tüneteket is okozhatnak sok esetben.  A folyamat megállítása illetve az esetleges javulás érdekében nagyon fontos szerepet játszik a korai diagnózis és kezelés mielőbbi megkezdése.

A gerincferdülés kezelésében a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A terápia célja, hogy az eltolt, elcsavarodott irányokat aktívan korrigálja a gerincben, a mellkasban és a medencében, megéreztesse és megtanítsa a helyes tartást, illetve a mindennapi életben is alkalmazható trükkökre tanít, amellyel folyamatosan korrigálhatjuk a deformitást.

Kezelés menete a gyógytornán:

  • lágyrészek lazítása és mobilizálása manuális technikákkal
  • tartáskorrekció, a görbület felegyenesedésének korrekciója
  • korrekciós légzés
  • aszimmetrikus helyzetekben végzett aszimmetrikus izomerősítés
  • korrekciós helyzetek és tartás beépítése a mindennapi életbe

A gyógyulásban nagyon fontos szerepe van az otthon önállóan végzett tornának, ezért is lényeges, hogy a páciens személyre szabott pontos gyakorlatsort kapjon a gyógytornásztól, így azokat egyedül is végezheti.

Milyen esetekben alkalmazható a Schroth terápia:

  • Scoliosis
  • Scheuermann kór
  • Operáció előtti és utáni mobilizáció
  • Tartáshibák, csigolya rendellenességek

Sywa Ágnes
Gyógytornász, manuálterapeuta

 

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább