PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Schroth terápia- Három dimenziós scoliosis terápia

A Schroth terápia kifejlesztése 1900-as évek elején kezdődött Németországban, Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki először saját maga gyógyításával fejlesztette módszerét. A gerincferdülés kezelésében napjainkban is több módszert alkalmaznak, de a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A strukturális gerincferdülés során a gerinc nemcsak oldalirányban görbül, hanem a csigolyák csavarodnak, ék alakúvá válnak, a hozzájuk kapcsolódó bordákat „viszik magukkal”, a mellkas mozgékonysága mellett a légzés kapacitása is csökken. A csontos eltérések mellett az izmokban és a lágyrészekben is felborul az egyensúly, bizonyos részek túlerősödnek, görcsössé válhatnak, mások elgyengülnek, funkciójukat vesztik. Az elcsavarodott csigolyák és mellkas következtében bordapúp és völgy, illetve az ágyéki szakaszon az izmokból ágyéki púp és völgy alakulhat ki. Az esztétikai problémák mellett kialakulhat fájdalom, légzéskapacitás csökkenés, degeneratív folyamatok felgyorsulása, súlyos esetben cardialis problémák. A páciens fájdalmának mértéke nem egyenesen arányos a gerincferdülés súlyosságának mértékével.  A fájdalom és az esztétikai eltérések nemcsak testi, hanem lelki tüneteket is okozhatnak sok esetben.  A folyamat megállítása illetve az esetleges javulás érdekében nagyon fontos szerepet játszik a korai diagnózis és kezelés mielőbbi megkezdése.

A gerincferdülés kezelésében a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A terápia célja, hogy az eltolt, elcsavarodott irányokat aktívan korrigálja a gerincben, a mellkasban és a medencében, megéreztesse és megtanítsa a helyes tartást, illetve a mindennapi életben is alkalmazható trükkökre tanít, amellyel folyamatosan korrigálhatjuk a deformitást.

Kezelés menete a gyógytornán:

  • lágyrészek lazítása és mobilizálása manuális technikákkal
  • tartáskorrekció, a görbület felegyenesedésének korrekciója
  • korrekciós légzés
  • aszimmetrikus helyzetekben végzett aszimmetrikus izomerősítés
  • korrekciós helyzetek és tartás beépítése a mindennapi életbe

A gyógyulásban nagyon fontos szerepe van az otthon önállóan végzett tornának, ezért is lényeges, hogy a páciens személyre szabott pontos gyakorlatsort kapjon a gyógytornásztól, így azokat egyedül is végezheti.

Milyen esetekben alkalmazható a Schroth terápia:

  • Scoliosis
  • Scheuermann kór
  • Operáció előtti és utáni mobilizáció
  • Tartáshibák, csigolya rendellenességek

Sywa Ágnes
Gyógytornász, manuálterapeuta

 

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább