PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Schroth terápia- Három dimenziós scoliosis terápia

A Schroth terápia kifejlesztése 1900-as évek elején kezdődött Németországban, Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki először saját maga gyógyításával fejlesztette módszerét. A gerincferdülés kezelésében napjainkban is több módszert alkalmaznak, de a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A strukturális gerincferdülés során a gerinc nemcsak oldalirányban görbül, hanem a csigolyák csavarodnak, ék alakúvá válnak, a hozzájuk kapcsolódó bordákat „viszik magukkal”, a mellkas mozgékonysága mellett a légzés kapacitása is csökken. A csontos eltérések mellett az izmokban és a lágyrészekben is felborul az egyensúly, bizonyos részek túlerősödnek, görcsössé válhatnak, mások elgyengülnek, funkciójukat vesztik. Az elcsavarodott csigolyák és mellkas következtében bordapúp és völgy, illetve az ágyéki szakaszon az izmokból ágyéki púp és völgy alakulhat ki. Az esztétikai problémák mellett kialakulhat fájdalom, légzéskapacitás csökkenés, degeneratív folyamatok felgyorsulása, súlyos esetben cardialis problémák. A páciens fájdalmának mértéke nem egyenesen arányos a gerincferdülés súlyosságának mértékével.  A fájdalom és az esztétikai eltérések nemcsak testi, hanem lelki tüneteket is okozhatnak sok esetben.  A folyamat megállítása illetve az esetleges javulás érdekében nagyon fontos szerepet játszik a korai diagnózis és kezelés mielőbbi megkezdése.

A gerincferdülés kezelésében a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A terápia célja, hogy az eltolt, elcsavarodott irányokat aktívan korrigálja a gerincben, a mellkasban és a medencében, megéreztesse és megtanítsa a helyes tartást, illetve a mindennapi életben is alkalmazható trükkökre tanít, amellyel folyamatosan korrigálhatjuk a deformitást.

Kezelés menete a gyógytornán:

  • lágyrészek lazítása és mobilizálása manuális technikákkal
  • tartáskorrekció, a görbület felegyenesedésének korrekciója
  • korrekciós légzés
  • aszimmetrikus helyzetekben végzett aszimmetrikus izomerősítés
  • korrekciós helyzetek és tartás beépítése a mindennapi életbe

A gyógyulásban nagyon fontos szerepe van az otthon önállóan végzett tornának, ezért is lényeges, hogy a páciens személyre szabott pontos gyakorlatsort kapjon a gyógytornásztól, így azokat egyedül is végezheti.

Milyen esetekben alkalmazható a Schroth terápia:

  • Scoliosis
  • Scheuermann kór
  • Operáció előtti és utáni mobilizáció
  • Tartáshibák, csigolya rendellenességek

Sywa Ágnes
Gyógytornász, manuálterapeuta

 

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább