PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Schroth terápia- Három dimenziós scoliosis terápia

A Schroth terápia kifejlesztése 1900-as évek elején kezdődött Németországban, Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki először saját maga gyógyításával fejlesztette módszerét. A gerincferdülés kezelésében napjainkban is több módszert alkalmaznak, de a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A strukturális gerincferdülés során a gerinc nemcsak oldalirányban görbül, hanem a csigolyák csavarodnak, ék alakúvá válnak, a hozzájuk kapcsolódó bordákat „viszik magukkal”, a mellkas mozgékonysága mellett a légzés kapacitása is csökken. A csontos eltérések mellett az izmokban és a lágyrészekben is felborul az egyensúly, bizonyos részek túlerősödnek, görcsössé válhatnak, mások elgyengülnek, funkciójukat vesztik. Az elcsavarodott csigolyák és mellkas következtében bordapúp és völgy, illetve az ágyéki szakaszon az izmokból ágyéki púp és völgy alakulhat ki. Az esztétikai problémák mellett kialakulhat fájdalom, légzéskapacitás csökkenés, degeneratív folyamatok felgyorsulása, súlyos esetben cardialis problémák. A páciens fájdalmának mértéke nem egyenesen arányos a gerincferdülés súlyosságának mértékével.  A fájdalom és az esztétikai eltérések nemcsak testi, hanem lelki tüneteket is okozhatnak sok esetben.  A folyamat megállítása illetve az esetleges javulás érdekében nagyon fontos szerepet játszik a korai diagnózis és kezelés mielőbbi megkezdése.

A gerincferdülés kezelésében a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A terápia célja, hogy az eltolt, elcsavarodott irányokat aktívan korrigálja a gerincben, a mellkasban és a medencében, megéreztesse és megtanítsa a helyes tartást, illetve a mindennapi életben is alkalmazható trükkökre tanít, amellyel folyamatosan korrigálhatjuk a deformitást.

Kezelés menete a gyógytornán:

  • lágyrészek lazítása és mobilizálása manuális technikákkal
  • tartáskorrekció, a görbület felegyenesedésének korrekciója
  • korrekciós légzés
  • aszimmetrikus helyzetekben végzett aszimmetrikus izomerősítés
  • korrekciós helyzetek és tartás beépítése a mindennapi életbe

A gyógyulásban nagyon fontos szerepe van az otthon önállóan végzett tornának, ezért is lényeges, hogy a páciens személyre szabott pontos gyakorlatsort kapjon a gyógytornásztól, így azokat egyedül is végezheti.

Milyen esetekben alkalmazható a Schroth terápia:

  • Scoliosis
  • Scheuermann kór
  • Operáció előtti és utáni mobilizáció
  • Tartáshibák, csigolya rendellenességek

Sywa Ágnes
Gyógytornász, manuálterapeuta

 

Gluténérzékenység: nem mindegy, mikor derül ki…

Az egészségpszichológus szemével nézve nem mindegy, hogy a gluténérzékenység kisebb gyermekkorban vagy később serdülőkorban derül ki. A szülők szempontjából ugyanakkor az is lényeges, hogy a váratlan diagnózis után a család minél gyorsabban adaptálódjon a megváltozott helyzethez, amely a beteg szempontjából egy életre szól. Ebben segít az egészségpszichológus, aki a friss diagnózisra fókuszáltan, strukturáltan foglalkozik a […]

Tovább

Pollenallergia: kisgyermekkori vírusfertőzéstől az asztmáig

Csecsemőkortól kisdedkorig leggyakrabban vírusfertőzések állnak az elhúzódó köhögés, nehézlégzés hátterében. A közösségbe kerüléskor természetesen megnő a hurutos betegségek száma, ami elérheti akár az évi 8-10 megbetegedést is. Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus cikkében ír arról is: milyen összefüggés mutatható ki a kisdedkori ekcéma és a későbbi életkorban kialakuló asztma között, illetve hogyan kezelhető a pollenallergia kisgyemekkorban? […]

Tovább

Scheuermann kór

A Scheuermann kór egy több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar, amely a csigolyák másodlagos csontosodási magját érinti, leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik és gyakoribb fiúknál. Általában a néhány háti csigolya érintett, de előfordulhat az ágyéki szakaszon és a thoracholumbális átmenetben. Az érintett csigolya elülső harmadának növekedési magassága elmarad, ezért ékcsigolyák alakulhatnak ki. Az érintett gerincszakasz mozgástartománya csökken, a […]

Tovább