PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Schroth terápia- Három dimenziós scoliosis terápia

A Schroth terápia kifejlesztése 1900-as évek elején kezdődött Németországban, Katharina Schroth nevéhez fűződik, aki először saját maga gyógyításával fejlesztette módszerét. A gerincferdülés kezelésében napjainkban is több módszert alkalmaznak, de a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A strukturális gerincferdülés során a gerinc nemcsak oldalirányban görbül, hanem a csigolyák csavarodnak, ék alakúvá válnak, a hozzájuk kapcsolódó bordákat „viszik magukkal”, a mellkas mozgékonysága mellett a légzés kapacitása is csökken. A csontos eltérések mellett az izmokban és a lágyrészekben is felborul az egyensúly, bizonyos részek túlerősödnek, görcsössé válhatnak, mások elgyengülnek, funkciójukat vesztik. Az elcsavarodott csigolyák és mellkas következtében bordapúp és völgy, illetve az ágyéki szakaszon az izmokból ágyéki púp és völgy alakulhat ki. Az esztétikai problémák mellett kialakulhat fájdalom, légzéskapacitás csökkenés, degeneratív folyamatok felgyorsulása, súlyos esetben cardialis problémák. A páciens fájdalmának mértéke nem egyenesen arányos a gerincferdülés súlyosságának mértékével.  A fájdalom és az esztétikai eltérések nemcsak testi, hanem lelki tüneteket is okozhatnak sok esetben.  A folyamat megállítása illetve az esetleges javulás érdekében nagyon fontos szerepet játszik a korai diagnózis és kezelés mielőbbi megkezdése.

A gerincferdülés kezelésében a Schroth módszer az egyetlen mellyel tudományosan bizonyítottan tényleges javulási eredményeket érhetünk el.

A terápia célja, hogy az eltolt, elcsavarodott irányokat aktívan korrigálja a gerincben, a mellkasban és a medencében, megéreztesse és megtanítsa a helyes tartást, illetve a mindennapi életben is alkalmazható trükkökre tanít, amellyel folyamatosan korrigálhatjuk a deformitást.

Kezelés menete a gyógytornán:

  • lágyrészek lazítása és mobilizálása manuális technikákkal
  • tartáskorrekció, a görbület felegyenesedésének korrekciója
  • korrekciós légzés
  • aszimmetrikus helyzetekben végzett aszimmetrikus izomerősítés
  • korrekciós helyzetek és tartás beépítése a mindennapi életbe

A gyógyulásban nagyon fontos szerepe van az otthon önállóan végzett tornának, ezért is lényeges, hogy a páciens személyre szabott pontos gyakorlatsort kapjon a gyógytornásztól, így azokat egyedül is végezheti.

Milyen esetekben alkalmazható a Schroth terápia:

  • Scoliosis
  • Scheuermann kór
  • Operáció előtti és utáni mobilizáció
  • Tartáshibák, csigolya rendellenességek

Sywa Ágnes
Gyógytornász, manuálterapeuta

 

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább