PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Scheuermann kór

A Scheuermann kór egy több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar, amely a csigolyák másodlagos csontosodási magját érinti, leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik és gyakoribb fiúknál. Általában a néhány háti csigolya érintett, de előfordulhat az ágyéki szakaszon és a thoracholumbális átmenetben.

Az érintett csigolya elülső harmadának növekedési magassága elmarad, ezért ékcsigolyák alakulhatnak ki. Az érintett gerincszakasz mozgástartománya csökken, a mellkas merevebbé válik, a légzés beszűkülhet, a vállak előre eshetnek szűkítve ezzel a felsővégtag mozgástartományát, az izmok merevvé, ugyanakkor gyengévé válnak, fájdalom alakulhat ki.  A rossz tartás és a fájdalom gyakran fokozhatja az egyébként is szorongó serdülők lelkiállapotát, ezért is fontos ezeket a tüneteket komolyan venni. Későbbiekben a statikai eltérések miatt a degeneratív folyamatok felgyorsulnak.

Fontos szerepe van az időben felismert és kezelt betegségnek, hiszen a cél a rossz növekedési irány korrigálása és megállítása.

 A Scheuermann kór kezelése:

Célzott gyógytorna, Schroth terápia, amely korrigálja a kóros görbületet és megérezteti a helyes tartást.  Súlyos esetben a gyógytornát ki kell egészíteni megfelelő korzett (fűző) viselésével.

A betegség kiváltó oka ismeretlen, ezért a betegségnek gyógyszeres kezelése nincs.

A Scheuermann kór egy több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar, amely a csigolyák másodlagos csontosodási magját érinti, leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik és gyakoribb fiúknál.

Kezelés menete:

  • zsugorodott, görcsös izmok és lágyrészek kezelése manuális technikákkal
  • Schroth terápia

Sywa Ágnes
Gyógytornász, manuálterapeuta

 

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább

Pszichodráma csoport indul februárban a Panoráma Poliklinikán

A pszichodráma csoportot javasoljuk azoknak, akik: számára nehézséget okoz az érzelmeik megfogalmazása – azt sokszor testi tünetekkel kommunikálják szociális szorongást élnek át nehézségeket élnek át a kapcsolatteremtésben, vagy életük egyes területein (pl.: munka, tanulás, család) segítséget szeretnének kapni konfliktuskezelés, érzelmi szabályozás kapcsán reálisabb önértékelésre, nagyobb önbizalomra vágynak A csoport két hetente kedd esténként 17:30-tól 20:45-ig […]

Tovább