PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Scheuermann kór

A Scheuermann kór egy több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar, amely a csigolyák másodlagos csontosodási magját érinti, leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik és gyakoribb fiúknál. Általában a néhány háti csigolya érintett, de előfordulhat az ágyéki szakaszon és a thoracholumbális átmenetben.

Az érintett csigolya elülső harmadának növekedési magassága elmarad, ezért ékcsigolyák alakulhatnak ki. Az érintett gerincszakasz mozgástartománya csökken, a mellkas merevebbé válik, a légzés beszűkülhet, a vállak előre eshetnek szűkítve ezzel a felsővégtag mozgástartományát, az izmok merevvé, ugyanakkor gyengévé válnak, fájdalom alakulhat ki.  A rossz tartás és a fájdalom gyakran fokozhatja az egyébként is szorongó serdülők lelkiállapotát, ezért is fontos ezeket a tüneteket komolyan venni. Későbbiekben a statikai eltérések miatt a degeneratív folyamatok felgyorsulnak.

Fontos szerepe van az időben felismert és kezelt betegségnek, hiszen a cél a rossz növekedési irány korrigálása és megállítása.

 A Scheuermann kór kezelése:

Célzott gyógytorna, Schroth terápia, amely korrigálja a kóros görbületet és megérezteti a helyes tartást.  Súlyos esetben a gyógytornát ki kell egészíteni megfelelő korzett (fűző) viselésével.

A betegség kiváltó oka ismeretlen, ezért a betegségnek gyógyszeres kezelése nincs.

A Scheuermann kór egy több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar, amely a csigolyák másodlagos csontosodási magját érinti, leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik és gyakoribb fiúknál.

Kezelés menete:

  • zsugorodott, görcsös izmok és lágyrészek kezelése manuális technikákkal
  • Schroth terápia

Sywa Ágnes
Gyógytornász, manuálterapeuta

 

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább