PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Scheuermann kór

A Scheuermann kór egy több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar, amely a csigolyák másodlagos csontosodási magját érinti, leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik és gyakoribb fiúknál. Általában a néhány háti csigolya érintett, de előfordulhat az ágyéki szakaszon és a thoracholumbális átmenetben.

Az érintett csigolya elülső harmadának növekedési magassága elmarad, ezért ékcsigolyák alakulhatnak ki. Az érintett gerincszakasz mozgástartománya csökken, a mellkas merevebbé válik, a légzés beszűkülhet, a vállak előre eshetnek szűkítve ezzel a felsővégtag mozgástartományát, az izmok merevvé, ugyanakkor gyengévé válnak, fájdalom alakulhat ki.  A rossz tartás és a fájdalom gyakran fokozhatja az egyébként is szorongó serdülők lelkiállapotát, ezért is fontos ezeket a tüneteket komolyan venni. Későbbiekben a statikai eltérések miatt a degeneratív folyamatok felgyorsulnak.

Fontos szerepe van az időben felismert és kezelt betegségnek, hiszen a cél a rossz növekedési irány korrigálása és megállítása.

 A Scheuermann kór kezelése:

Célzott gyógytorna, Schroth terápia, amely korrigálja a kóros görbületet és megérezteti a helyes tartást.  Súlyos esetben a gyógytornát ki kell egészíteni megfelelő korzett (fűző) viselésével.

A betegség kiváltó oka ismeretlen, ezért a betegségnek gyógyszeres kezelése nincs.

A Scheuermann kór egy több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar, amely a csigolyák másodlagos csontosodási magját érinti, leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik és gyakoribb fiúknál.

Kezelés menete:

  • zsugorodott, görcsös izmok és lágyrészek kezelése manuális technikákkal
  • Schroth terápia

Sywa Ágnes
Gyógytornász, manuálterapeuta

 

A Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel várjuk […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya, klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább