PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Scheuermann kór

A Scheuermann kór egy több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar, amely a csigolyák másodlagos csontosodási magját érinti, leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik és gyakoribb fiúknál. Általában a néhány háti csigolya érintett, de előfordulhat az ágyéki szakaszon és a thoracholumbális átmenetben.

Az érintett csigolya elülső harmadának növekedési magassága elmarad, ezért ékcsigolyák alakulhatnak ki. Az érintett gerincszakasz mozgástartománya csökken, a mellkas merevebbé válik, a légzés beszűkülhet, a vállak előre eshetnek szűkítve ezzel a felsővégtag mozgástartományát, az izmok merevvé, ugyanakkor gyengévé válnak, fájdalom alakulhat ki.  A rossz tartás és a fájdalom gyakran fokozhatja az egyébként is szorongó serdülők lelkiállapotát, ezért is fontos ezeket a tüneteket komolyan venni. Későbbiekben a statikai eltérések miatt a degeneratív folyamatok felgyorsulnak.

Fontos szerepe van az időben felismert és kezelt betegségnek, hiszen a cél a rossz növekedési irány korrigálása és megállítása.

 A Scheuermann kór kezelése:

Célzott gyógytorna, Schroth terápia, amely korrigálja a kóros görbületet és megérezteti a helyes tartást.  Súlyos esetben a gyógytornát ki kell egészíteni megfelelő korzett (fűző) viselésével.

A betegség kiváltó oka ismeretlen, ezért a betegségnek gyógyszeres kezelése nincs.

A Scheuermann kór egy több csigolyára kiterjedő csontosodási zavar, amely a csigolyák másodlagos csontosodási magját érinti, leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik és gyakoribb fiúknál.

Kezelés menete:

  • zsugorodott, görcsös izmok és lágyrészek kezelése manuális technikákkal
  • Schroth terápia

Sywa Ágnes
Gyógytornász, manuálterapeuta

 

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább