Rövid dinamikus terápia

Mit jelent és miért alkalmazzuk a pszichoterápiában?

Amikor a barátok már nem bírják tovább hallgatni a problémát, amikor úgy érezzük, hogy nem megoldódnak, hanem elhatalmasodnak a bajok, akkor érett lehet a helyzet a pszichológiai segítség kérésére. Aki segítséget keres, és pl. az internetet választja tájékozódási eszközként, könnyen érezheti magát egy dzsungelben a sokféle szakember által kínált sokféle irányzat és módszer láttán.

A Panoráma Poliklinika pszichoterapeuta jelöltjét Dr. Garas Pétert kértük meg arra, hogy meséljen kicsit egy módszerről, szakmai nevén a rövid dinamikus terápiáról, amely terápiákat szupervízió mellett vezet és amelyben épp most képződik.

Mi is az a rövid dinamikus terápia?

Ez a terápiás forma a klasszikus pszichodinamikus (freudi) irányzatok közül nőtt ki, ahol a páciens és a terapeuta a terápiás kapcsolatban igyekszik megérteni a páciens problematikája mögött álló tudatos és nem tudatos, azaz tudattalan folyamatokat. Az időhatár nélküli terápiákkal szemben ez egy időhatáros terápiás forma – talán kevesen gondolják, tudják, hogy ilyen is létezik, és több vonatkozásban eltér a klasszikus pszichoanalízistől, amiről viszont sokkal többen tudják, hogy a páciens fekszik egy díványon és szabadon beszél, vagyis szabadon asszociál.

Eltérően azonban a klasszikus dinamikus terápiától, ez a terápiás forma kevesebb, és előre meghatározott számú ülésből álló, úgynevezett időhatáros terápia, mely általában 12-20 alkalmat jelent. A találkozás a klienssel heti egy alkalommal történik, amelynek hossza 45-50 perc, a kliens és a terapeuta kényelmes széken vagy fotelban helyet foglalva beszélgetnek. További fontos jellegzetessége, hogy a terápia során a kötött számú alkalmak mellett a pácienssel egy adott problémakörben, egy úgynevezett fókusszal dolgozunk, melyet szem előtt tartunk a terápia során.

Bejelentkezés pszichológusokhoz

Amennyiben pszichológus, pszichoterapeuta kollégánkhoz szeretne bejelentkezni, kérjük kattintson ide.

Milyen esetekben javasolható rövid dinamikus terápia?

A rövid dinamikus terápia fókuszált, illetve időhatáros jellegéből adódóan intenzívebben veszi igénybe a pácienst, ebből adódóan olyan esetekben indikálható a rövid dinamikus terápia, ahol a tünetek rövidebb ideje állnak fenn, a tünetek elsősorban szorongás hoz (pl. pánikrohamok) vagy hangulati állapotokhoz kötődnek.

Így a hosszabb, pl. több éve fennálló tüneteknél, illetve a személyiségéből eredő nehézségeknél, ahol a páciens az élete legtöbb területén, illetve kapcsolataiban szerteágazó nehézségeket él meg, inkább a nem időhatáros terápia javasolható.

Mi történik az első találkozáskor?

Annak a felmérése történik meg ilyenkor, hogy a páciens által hozott problémára, nehézségeire a rövid dinamikus terápia-e a megfelelő ellátási forma. Ez az első interjú alapján történik, mely a pácienssel való egyszeri és első találkozást jelenti. Ha a terapeuta és a páciens is megfelelőnek ítéli a terápiás munkának ezt a formáját, akkor megtörténik a terápiás szerződéskötés, azaz a terapeuta és a páciens kölcsönös elköteleződése a terápia mellett, valamint a terápiás keretek részletes megbeszélése.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Bejelentkezés

Egyes ellátásainkhoz – pszichológusainkhoz, pszichoterapeutáinkhoz és pszichiátereink egy részéhez, valamint gyógypedagógusunkhoz – előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Ezt követően telefonon vagy e-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.