PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Rövid dinamikus terápia

Mit jelent és miért alkalmazzuk a pszichoterápiában?

Amikor a barátok már nem bírják tovább hallgatni a problémát, amikor úgy érezzük, hogy nem megoldódnak, hanem elhatalmasodnak a bajok, akkor érett lehet a helyzet a pszichológiai segítség kérésére. Aki segítséget keres, és pl. az internetet választja tájékozódási eszközként, könnyen érezheti magát egy dzsungelben a sokféle szakember által kínált sokféle irányzat és módszer láttán.

A Panoráma Poliklinika pszichoterapeuta jelöltjét Dr. Garas Pétert kértük meg arra, hogy meséljen kicsit egy módszerről, szakmai nevén a rövid dinamikus terápiáról, amely terápiákat szupervízió mellett vezet és amelyben épp most képződik.

Eltérően azonban a klasszikus dinamikus terápiától, ez a terápiás forma kevesebb, és előre meghatározott számú ülésből álló, úgynevezett időhatáros terápia, mely általában 12-20 alkalmat jelent

Mi is az a rövid dinamikus terápia?

Ez a terápiás forma a klasszikus pszichodinamikus (freudi) irányzatok közül nőtt ki, ahol a páciens és a terapeuta a terápiás kapcsolatban igyekszik megérteni a páciens problematikája mögött álló tudatos és nem tudatos, azaz tudattalan folyamatokat. Az időhatár nélküli terápiákkal szemben ez egy időhatáros terápiás forma – talán kevesen gondolják, tudják, hogy ilyen is létezik, és több vonatkozásban eltér a klasszikus pszichoanalízistől, amiről viszont sokkal többen tudják, hogy a páciens fekszik egy díványon és szabadon beszél, vagyis szabadon asszociál.

Eltérően azonban a klasszikus dinamikus terápiától, ez a terápiás forma kevesebb, és előre meghatározott számú ülésből álló, úgynevezett időhatáros terápia, mely általában 12-20 alkalmat jelent. A találkozás a klienssel heti egy alkalommal történik, amelynek hossza 45-50 perc, a kliens és a terapeuta kényelmes széken vagy fotelban helyet foglalva beszélgetnek. További fontos jellegzetessége, hogy a terápia során a kötött számú alkalmak mellett a pácienssel egy adott problémakörben, egy úgynevezett fókusszal dolgozunk, melyet szem előtt tartunk a terápia során.

Milyen esetekben javasolható rövid dinamikus terápia?

A rövid dinamikus terápia fókuszált, illetve időhatáros jellegéből adódóan intenzívebben veszi igénybe a pácienst, ebből adódóan olyan esetekben indikálható a rövid dinamikus terápia, ahol a tünetek rövidebb ideje állnak fenn, a tünetek elsősorban szorongás hoz (pl. pánikrohamok) vagy hangulati állapotokhoz kötődnek.

Így a hosszabb, pl. több éve fennálló tüneteknél, illetve a személyiségéből eredő nehézségeknél, ahol a páciens az élete legtöbb területén, illetve kapcsolataiban szerteágazó nehézségeket él meg, inkább a nem időhatáros terápia javasolható.

Mi történik az első találkozáskor?

Annak a felmérése történik meg ilyenkor, hogy a páciens által hozott problémára, nehézségeire a rövid dinamikus terápia-e a megfelelő ellátási forma. Ez az első interjú alapján történik, mely a pácienssel való egyszeri és első találkozást jelenti. Ha a terapeuta és a páciens is megfelelőnek ítéli a terápiás munkának ezt a formáját, akkor megtörténik a terápiás szerződéskötés, azaz a terapeuta és a páciens kölcsönös elköteleződése a terápia mellett, valamint a terápiás keretek részletes megbeszélése.

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább