PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus.

Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük számba ezek közül a leggyakrabban felmerülőket!

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást

  1. Családi előzmények

Ha egyenes ági felmenőid között többször – vagy különösen fiatal korban (50 éves kor alatt) – fordult elő emlő-, illetve petefészekdaganat, te is azok között lehetsz, akiknél a betegség kialakulásának kockázata nagyobb az átlagosnál.

  1. Genetikai fogékonyság

A BRCA1 és BRCA2 tumorszupresszor gének mutációinak jelenléte jelentősen növeli az emlődaganat (és a petefészekrák) kialakulásának kockázatát, illetve kialakult megbetegedés esetén befolyásolja a prognózist. Itt is igaz, hogy nagyobb az esély a génvariáció jelenlétére benned is, ha rokonaid között előfordultak, akik hibás BRCA-kromoszómaszakaszt hordoztak vagy hordoznak. A genetikai fogékonyság vérvételes labordiagnosztikai vizsgálattal mutatható ki.

  1. Életkor

Az emlőrák kockázata az életkor előrehaladtával nő. Menopauza után, különösen ha elmúltál 50 éves, nagyobb eséllyel alakulhat ki benned emlődaganat, mint fiatalabb korban.

  1. Hormonális tényezők

Ha huzamosan használtál fogamzásgátlókat, de főként ha hormonpótló terápiában részesültél, ugyancsak nőhet az emlődaganat kialakulásának kockázata. Ugyanígy hathat a menstruáció korai életkorban való megjelenése vagy késői elmaradása. A hormonális tényezők közé sorolhatunk bizonyos fertilitást elősegítő beavatkozásokat is.

  1. Sugárkezelés

Nőkben és férfiakban is növelheti az emlőrák kockázatát, ha valaki – például más daganatok kezelése során – korábban sugárkezelést kapott az emlők (vagy a mellkas) területén.

Tudományos eredmények laikus értelmezése?

A felsoroltakkal kapcsolatban kis kereséssel riasztó százalékokra bukkan az ember, például hogy mennyivel nagyobb az esélye a daganatos megbetegedésnek a BRCA1 vagy BRCA2 patogén változatainak hordozói esetében. Ezek azonban statisztikai valószínűségek, a kockázati tényezők egyénenként eltérőek – hívja fel a figyelmet Mühl Dorottya.

A rendszeres fizikai önvizsgálat, a részvétel a mammográfiás szűrővizsgálatokon mindenkinek ajánlható, tulajdonképpen kötelező. Annak megítélése, hogy szükség van-e drága genetikai vizsgálatra, már indokolttá teheti az onkológiai vagy genetikai szakrendelés felkeresését, ha pedig valaki már elvégeztette a labortesztet, ne induljon tovább semerre egyedül!

„Az eredmények értékelése, a döntések meghozatala ne divatok alapján, hanem szakmailag megalapozottan, szakorvosi konzultációt követően történjen meg” – utal Mühl Dorottya Angelina Jolie masztektómiájára, aki sokat tett azért, hogy a probléma reflektorfénybe kerüljön (ami jó), de azért is, hogy számos megkérdőjelezhető beavatkozás történjen a világban, annak is a műveltebb, módosabb, mégsem kellően tájékozott felében.

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább