PILLANTÁS A HÍDRA – ÚJRATERMELT ÉRTÉKEK, ÖRÖKÖLT TRAUMÁK

Panoráma Szalon – 2024. február 2.

– nyilvános szakmai estet tartottunk a Panoráma Poliklinika pszichoterápiás műhelye szervezésében –

Meghívott beszélgetőtársak

  • Bokor László
    pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző csoportanalitikus
  • Csepeli György
    szociálpszichológus, az ELTE TáTK professor emeritusa

Moderátor

  • Együd Péter
    pszichoterapeuta, csoportanalitikus, a Panoráma Csoportterápiás Team szakmai vezetője

A trauma üvöltő csöndje elnémítja mind az egyént, mind a közösséget. Akár az egyént, akár a társadalmat sújtja, a trauma a szabadsághiány betegsége, melynek tünetei az egyéni és kollektív önzés, az igazságtalanság, a kasztosodás, a szomorúság és a lelki rútság. A trauma bezár a transzcendentális hajléktalanságba, ahonnan csak a Másik vezethet ki.
Csepeli György

A klinikai filozófia látótérbe hozza a szociálpszichológia és a pszichoanalízis számára nyitott kérdést: Létezik-e egyén? A pszichoanalízis az egyéneket összetartó civilizáció erejét a közös értékekhez és a hozzájuk történő kötődéshez kapcsolja. A szociálpszichológia a társadalmi folyamatok csoportszintű reprezentálódásáról tud gondolkodni. Kérdéses, hogy megérthetjük-e az egyént a szociálpszichológián keresztül, és az is, hogy megérthetjük-e a társadalom lélektani folyamatait a pszichoanalízisen keresztül.
Bokor László

A Panoráma Poliklinika létrehozásakor az egyik központi gondolat az volt, hogy a testet és a lelket külön-külön és egységként is vizsgálni kell. Elképzelésünk szerint az egyén és a csoport viszonylatában hasonló a helyzet: fontos, hogy kíváncsiak legyünk a páciens belső történéseire, ugyanakkor nem lehet átsiklani afelett, hogy az egyént szűkebb és tágabb környezetében rengeteg hatás éri, sokszor olyan, amit nem is tudatosít. Keressük a terápiás csoportok helyét rendszerünkben, sőt, a rendelő mint rendszer helyét is vizsgáljuk, formáljuk a nagyobb egészben. Többet szeretnénk tudni arról, milyen társadalmi jellegzetességek, értékek, sodrások között élünk. Jó lehetőség erre a két neves szakemberrel való beszélgetés – könyveik a közelmúltban jelentek meg.
Együd Péter

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Időpont-egyeztetés

Egyes ellátásainkhoz – pszichológusainkhoz, pszichoterapeutáink és pszichiátereink egy részéhez, addiktológusainkhoz, valamint gyógypedagógusunkhoz – előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Ezt követően telefonon vagy e-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Online konzultáció

Amennyiben online konzultációra szeretne bejelentkezni, kérjük kattintson ide.