Egészségpszichológia

Az egészségpszichológia a pszichológia egyik ágaként a testi egészséget és az ahhoz kapcsolódó problémákat állítja fókuszba. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a testi és a lelki folyamatok elválaszthatatlanok, egészségünk alakulását biológiai, pszichológiai és társas tényezők egyaránt befolyásolják, és ezek a tényezők hatnak egymásra.

Az egészségpszichológusok elsődleges feladata a Panoráma Poliklinikán az orvos–beteg-kapcsolatok támogatása és a krónikus testi betegséggel élő páciensek pszichológiai segítése, a betegséggel összefüggésben fellépő stressz kezelése. Egészségpszichológusunk Gasztroenterológiai Centrumunk és Fájdalomambulanciánk csapatában is részt vesz a krónikus gasztroenterológiai kórképekkel (pl. irritábilisbél-szindrómával) küzdő, illetve a krónikus fájdalommal élő páciensek támogatásában.

Egészségpszichológusaink Gajdos Panna PhD pszichológus, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus és Baráth Emire pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt.

Foglaljon időpontot online!

Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Az egészségpszichológusok munkája számos területre kiterjed. Fontos szerepük lehet többek között az egészséggel kapcsolatos információátadásban, az egészségmegőrzésben, például az életmódváltás vagy az egészségkárosító szokások elhagyásának támogatásában, illetve a különböző szűrővizsgálatok népszerűsítésében.

Ha már kialakult egy testi megbetegedés, az fizikai és lelki szempontból is rendkívüli megterhelést jelenthet. A diagnosztikai folyamatban meg kell küzdenünk a bizonytalansággal, a diagnózis pedig sokként érheti az embert, és krízist okozhat. A betegség negatív hatást gyakorolhat a legfontosabb életterületekre, például a társas kapcsolatokra, a munkavégzésre, a szabadidő eltöltésére, vagy akár a mindennapi teendők elvégzésére. A szenvedést okozó tünetekkel való együttélés, az egészségügyi ellátóhelyek folyamatos látogatása vagy a kellemetlen, fájdalmas beavatkozások és gyógyszermellékhatások negatív hatással vannak a lelki egészségre. Természetes, hogy ilyenkor hangulatromlást, fokozódó szorongást, félelmet, nehéz érzéseket tapasztalhatunk. A betegséggel való megküzdésben ezért a lelki támogatás is elengedhetetlen.

Funkcionális zavarok, komplex ellátás

Néhány esetben azzal találkozunk, hogy a krónikusan fennálló, szenvedést okozó testi tünetek hátterében nincs azonosítható szervi ok, az orvosi kivizsgálások negatív eredménnyel zárulnak. A legújabb kutatási eredmények rámutatnak, hogy ezeknek a panaszoknak a kezelésében az úgynevezett komplex ellátás bizonyul a leghatékonyabbnak, amelynek során aktívan együttműködnek a különböző szakemberek. Ezekben az esetekben az orvosi kezelés mellett eredményes lehet különböző egészségpszichológiai beavatkozások, például relaxációs módszerek vagy viselkedéses technikák alkalmazása.

Egészségpszichológus szakembereink emellett rendszeresen szerepet vállalnak a betegségek megelőzését és az egészség megőrzését célzó kezdeményezéseinkben, például a szűrővizsgálatok népszerűsítésében, az egészséges életmód propagálásában, a dohányzásról való leszokás támogatásában.

Milyen esetben ajánlott felkeresni az egészségpszichológust?

Az egészségpszichológus felkeresése hathatós segítség lehet az alábbi esetekben:

  • krónikus megbetegedések esetén a betegséggel való megküzdés támogatására;
  • megterhelő orvosi beavatkozások előtt;
  • orvosi utasításra vagy egyéni elhatározás nyomán megkezdett életmódváltás támogatására;
  • stresszel való megküzdési nehézségek esetén;
  • stresszel összefüggő fizikai tünetek (például krónikus fáradtság, alvásproblémák, krónikus fájdalom, koncentrációs nehézségek) esetén;
  • testi egészséggel kapcsolatos fokozott aggodalom, szorongás esetén;
  • különböző funkcionális zavarok, bizonytalan eredetű testi tünetek (pl.: irritábilisbél-szindróma) esetén.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Panoráma Poliklinika (Pest)
1147 Budapest, Ilosvai Selymes u. 81.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Bejelentkezés

Egyes ellátásainkhoz – pszichológusainkhoz, pszichoterapeutáinkhoz és pszichiátereink egy részéhez, valamint gyógypedagógusunkhoz – előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Ezt követően telefonon vagy e-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Rendelő szakemberek

Baráth Emire

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt

Gajdos Panna

pszichológus, alkalmazott egészségpszichológia szakpszichológus