Intervenciós zárt kiscsoport irritábilisbél-szindrómával élők számára

Gajdos Panna

alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus

Pszichológusi munkám fókuszába a testi és a lelki folyamatok közötti összefüggéseket állítom. Egyéni egészségpszichológiai konzultáció és csoportos foglalkozás keretében is foglalkozom olyan betegekkel, akiknek a pszichés egészségére valamilyen hosszan fennálló testi tünet vagy krónikus megbetegedés gyakorol hatást. Különböző pszichológiai módszerek és megfelelő relaxációs technikák alkalmazásával támogatást nyújtok a tünetekkel való megküzdéshez, a betegség kezelésére előírt vagy tanácsolt életmódbeli változtatások megvalósításához, illetve a stressz és a feszültség csökkentéséhez. Kiemelten foglalkoztat az irritábilisbél-szindróma (IBS) és a bizonytalan gyomor-bél rendszeri problémák kérdésköre; a területen kutatásokat is folytatok, amelyek eredményeit, tapasztalatát gyakorlati munkámban hasznosítom.

Kinek ajánlom?

Az IBS-szel élő betegek gyakran tapasztalják a megértés, az információk és a specifikus segítség hiányát. Gyakorta élik meg, hogy egyedül maradtak problémájukkal, tanácstalanok a kezeléssel kapcsolatban, esetleg életmódjukra vonatkozóan egymásnak ellentmondó ajánlásokkal találkoznak. Bizonytalanságuk hatással van a mentális egészségükre.

A másik lehetséges tapasztalat, amikor a beteg úgy érzi, nem kapott „rendes” diagnózist, vagy amit kapott, azért kapta, mert orvosa nem találja a probléma valódi okát. Ez a gondolat nagyban meghatározza az állapottal való megküzdést, és a mentális egészség alakulására is hatással van. A csoport segíti a nézőpontváltást: az IBS valódi kórkép, speciális jellemzőkkel.

Céljaink

A foglalkozásokon bio-pszicho-szociális szemlélettel tárjuk fel (vagyis a testi, lelki és társas tényezőkre is figyelmet fordítunk), hogy a konkrét testi tünetek milyen lelki nehézségekkel függhetnek össze, segítve a beteget az elfogadásban, a stratégiai gondolkodásban és az életmódváltásban. A csoport tagjai ismereteket szereznek IBS-szel kapcsolatban, így tudatosabban képesek tájékozódni az állapotukhoz kapcsolódó egészségügyi ellátások rendszerében.

Kiindulópontunk az állapot valódiságának elismerése, célunk az állapot mélyebb megértése, az egyedüllét élményének csökkentése, Súlyt fektetünk a társas kapcsolatokra; a csoport tagjai egymás között megosztják tapasztalataikat, élményeiket, támogatást nyújtanak a többieknek és támogatást kapnak a többiektől.

Feltérképezzük, milyen pszichológiai eszközök segíthetnek a betegséggel való megküzdésben, támogathatják a testi és lelki jóllétet. Közösen elemezzük a táplálkozáshoz, diétákhoz való viszonyt, felrajzoljuk az életmódváltással kapcsolatos lehetőségeket. Fontos a stresszel kapcsolatos tudatosság fokozása. A hatékony megküzdési technikák részeként relaxációs technikákat sajátítunk el és gyakorolunk be.

Az IBS-sel élők számára létrehozott csoportprogram a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában kínált komplex ellátásba illeszkedik. A csoport általános célja a fenntartható, jobb életminőség kialakítása az egyén számára.

Tudnivalók

• 8 alkalmas zárt kiscsoport 6–12 fő számára
• a foglalkozások helyszíne: Panoráma Poliklinika Buda
• heti egyszer 1,5 óra
• a csatlakozni kívánókkal előzetes interjún (egyéni konzultáción) találkozom
• díjak (a Panoráma Poliklinika aktuális díjszabása): 20.000 Ft (első interjú); 72.000 Ft (8 alkalmas kurzus díja – előre fizetendő, részletfizetés lehetséges);
• a csoport tervezett indulása: 2024. április

Ha érdeklődik a csoport iránt, csatlakozna, írjon:

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email