dr. Bodor Zsuzsa

pszichiáter, pszichoterapeuta, perinatális szaktanácsadó

A pszichiátriai és pszichoterápiás kérdések széles körével foglalkozom. A gyermekvállalás időszakában megjelenő, úgynevezett perinatális (szülés időszaka körüli vagy azzal összefüggő) mentális nehézségek kezelését szívügyemnek tekintem, saját életemben is megtapasztaltam a perinatális időszak szeizmikus erejét és személyiségformáló voltát. Perinatális szaktanácsadói tudásomat szakorvosi munkámmal ötvözve segítem a hozzám forduló nőket, családokat.

Kinek ajánlom?

A szülés utáni 4–6 hétben a változó hangulat, aggodalmaskodás, a fokozott érzékenység, sírósság teljesen természetes – az anyák háromnegyede valamilyen szinten megtapasztalja ezt az állapotot. Tíz anyából egy-kettő azonban sajnos azt tapasztalja, hogy később sem lesz könnyebb. Kialvatlanság gyötri, búskomor, legszívesebben otthagyna mindent és kifutna a világból – vagyis a szülés utáni hangulatzavar tünetei hosszabb távon fennmaradnak. Sokszor az anyának a gyermekkel kapcsolatban sincsenek jó érzései. Csak rosszak, vagy éppen „semmilyenek”. És úgy egyáltalán: az anyaság egészen más, mint ahogy valaha is felmerült benne, és emiatt magát hibáztatja, bűntudat, szégyen, szorongás vagy mély lehangoltság, kilátástalanságérzet kínozza…

Csoportunk azoknak az anyáknak igyekszik segíteni, akik szorongásos vagy depressziós tüneteket tapasztalnak a gyermek hathetes és egyéves kora között, illetve azoknak, akiknek a gyermekágyi periódus után sem jelenik meg a kompetenciaérzése, a „fog ez menni” biztonsága, illetve nehezen tudnak kapcsolódni gyermekükhöz.

Heti rendszerességű nyílt csoportunk kognitív terápiás szemléletben zajlik, ami a szülés utáni depresszió (post partum depresszió – PPD) kezelésének egyik leghatékonyabb módszere. A csoporthoz való csatlakozás a szabad helyek függvényében folyamatos, a bekerülést egyéni konzultáció előzi meg, amelynek során a páciens és a csoportvezető eldönti, alkalmas-e a csoport a kívánt célra.

Céljaink

A résztvevők sorstársakkal találkozhatnak, a támogató közegben segítséget nyújthatnak egymásnak, megjelenítve ezzel azt a társas támogató hálót, ami ebben az időszakban evolúciós alapszükségletünk. Az új életszíntér megnyitása önmagában is csökkenti az izolációt, azt az érzést, hogy problémáinkkal magunkra maradtunk. Támogatjuk egymást új szerepünkben, a megváltozott életmódhoz való alkalmazkodásban.

Csoporton belül megoszthatjuk tapasztalatainkat, közben lehetőség nyílik megérteni és kifejezni érzelmeinket. Újraértékelhetjük elvárásainkat, a bennünk felbukkanó automatikus negatív gondolati mintázatokat. Megküzdhetünk a külső nyomással, önértékelésünket helyreállíthatjuk, megszabadulhatunk a szégyenkezéstől, a bűntudattól. Adaptívabb megküzdési megoldásokat dolgozhatunk ki és erősíthetünk meg alapjaiban megváltozott élethelyzetünkben.

A csoport hozzásegít a nehéz időszak problémáival való megküzdéshez, a saját megoldások megtalálásához, az anyaság pozitív megéléséhez, az anya és gyermeke között létrejövő, máshoz nem hasonlítható kötelék létrejöttéhez és fejlődéséhez.

Tudnivalók

  • folyamatos, nyílt kiscsoport, 6–10 fő számára,
  • a foglalkozások (lehetőség szerint) gyermekek nélkül zajlanak
  • ajánlott minimális csatlakozási időtartam: 3 hónap
  • heti 1×1,5 óra, hétfőnként 9.00 – 10.30
  • a foglalkozások helyszíne: Panoráma Poliklinika Buda (1126 Budapest, Derkovits utca 10.)
  • a csatlakozni kívánókkal előzetes interjún (egyéni konzultáción) találkozom
  • díjak (a Panoráma Poliklinika aktuális díjszabása): 20.000 Ft (első interjú) + 9000 Ft/alkalom (5 alkalmanként előre fizetendő);
  • a csoport tervezett indulása: 2024. március

Ha érdeklődik a csoport iránt, csatlakozna, írjon:

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email