dr. Bodor Zsuzsa

pszichiáter, pszichoterapeuta, perinatális szaktanácsadó

A pszichiátriai és pszichoterápiás kérdések széles körével foglalkozom. A gyermekvállalás időszakában megjelenő, úgynevezett perinatális (szülés időszaka körüli vagy azzal összefüggő) mentális nehézségek kezelését szívügyemnek tekintem, saját életemben is megtapasztaltam a perinatális időszak szeizmikus erejét és személyiségformáló voltát. Perinatális szaktanácsadói tudásomat szakorvosi munkámmal ötvözve segítem a hozzám forduló nőket, családokat.

Kinek ajánlom?

A fogamzási nehézségek nagyon megterhelőek testi-lelki szinten egyaránt. A sikertelen várakozást követő vizsgálatok, az eredményekre várás, majd az esetleges beavatkozások során a pároknak krónikus stresszel kell megküzdeniük.

A nők számára sokszor kellemetlen, fájdalmas, testileg is embert próbáló időszak ez. A kutatások mára igazolták, hogy a meddősséggel diagnosztizált nők sokkal jobb általános egészségi állapotba kerülnek, ha nemcsak testi-hormonális kezeléseket kapnak, hanem mentális egészségükre is odafigyelnek. Hiszen a testi és lelki folyamatok állandó kölcsönhatásban vannak egymással, nem választhatóak szét élesen.

A lelki jóllét, kiegyensúlyozottság, hatékony stresszkezelés kiváló, bár sajnos Magyarországon még mindig elvétve elérhető eszköze a stresszkezelő támogató csoportban való részvétel. A csoportfoglalkozások során az érintettek biztonságot adó közegben tapasztalhatják meg a hasonló problémával küzdők támogató erejét, enyhül bennük az elszigeteltség érzése, ami általánosan megélt élménye a nőknek, pároknak.

A 8, egymásra épülő csoportfoglalkozás során a meddősség útján felbukkanó legfontosabb témákat fogjuk érinteni. Az ezekkel kapcsolatos érzések felszínre kerülhetnek, kimondhatóvá válhatnak. A találkozásoknak minden esetben részét képezi egy-egy relaxációs, stresszkezelő vagy stabilizáló gyakorlat elsajátítása is.

Támogató csoportunkat azoknak a nőknek ajánlom, akik huzamos időn át nem tudnak teherbe esni, és akik reprodukciós eljárásban vesznek részt – a folyamat pszichés támogatására.

Céljaink

A csoporthoz csatlakozók megértésre és kölcsönös érzelmi támogatásra számíthatnak a hasonló utat bejáró sorstársak részéről. Zárt formátumban működik, a 8 alkalommal ugyanazon résztvevők járják végig együtt ezt az utat, izoláltságuk oldódik a megtartó, támogató közegben. Önbecsülésük helyreáll, megszabadulnak a gyakori önhibáztatástól, bűntudattól, elfogadják önmagukat. Képessé válnak arra, hogy érzéseikről, gondjaikról kommunikáljanak környezetükkel. Megérthetik a kérdéskör párkapcsolati vonatkozásait, segítséget kapnak a kialakuló problémák értelmezéséhez, kezeléséhez. Megtanulhatják elfogadni és feldolgozni az esetleges veszteségeket is.

Emellett stresszkezelési és relaxációs technikákat sajátíthatnak el a stressz-szint és a szorongás csökkentésére.

Tudnivalók

  • 8 alkalmas zárt kiscsoport 6–8 fő számára
  • kéthetente 1×1,5 óra (összesen 4 hónap), kedden 8.30-10.00
  • a foglalkozások helyszíne: Panoráma Poliklinika Buda (1126 Budapest, Derkovits utca 10.)
  • belépési feltétel: legalább egy év nem önkéntes gyermektelenség, meddősség diagnózisa vagy asszisztált reprodukciós eljárásban való részvétel
  • a csatlakozni kívánókkal előzetes interjún (egyéni konzultáción) találkozom
  • díjak (a Panoráma Poliklinika aktuális díjszabása): 20.000 Ft (első interjú) + 72.000 Ft (8 alkalmas kurzus díja – előre fizetendő, részletfizetés lehetséges);
  • a csoport tervezett indulása: 2024. ősz

Ha érdeklődik a csoport iránt, csatlakozna, írjon:

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email