Csoport-pszichoterápiák, támogató csoportok

  • Hogyan szerveződnek a csoportok?
  • Mit nyújthat a csoport?
  • Biztonságos tér

A csoportos pszichoterápia – és általában a csoport – számos esetben jobb terápiás élményt és eredményeket ad, mint az egyéni ülések. Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy takarékos ellátási forma, a költségek a csoportban megoszlanak.

Páciensei egészségét és jóllétét szem előtt tartva a Panoráma Poliklinika képzett szakemberei a csoportfoglalkozások széles körét kínálják a csoportanalízistől a pszichodrámán keresztül a speciális támogató csoportokig.

Csoport-pszichoterápiák, támogató csoportok

Amennyiben érdekli valamelyik csoportunk, vegye fel velünk a kapcsolatot:

Hogyan szerveződnek a csoportok?

A terápiás kiscsoportok egy része úgynevezett nyílt csoport; számos terápia ebben a formában működik. A nyílt csoportnak nincs tervezett életciklusa, időről időre új tagok kapcsolódnak be a közös munkába, majd az eredmények birtokában távoznak. Ahhoz, hogy az ilyen típusú csoport hatóereje érvényesüljön, általában egy-két évnek kell eltelnie: a csoporttagok ennyi vagy ennél hosszabb időt töltenek el a közös munkával, mielőtt továbblépnek.

A zárt csoportnak eleje és vége van, ami lehetőséget ad olyan kötött program megtervezésére, aminek során a részt vevő tagok valamilyen közös cél érdekében egymást támogatva bejárják a csoportvezető által megtervezett utat. Külön kategóriát alkotnak az úgynevezett rövid terápiák, amelyekben koncentrált munkával, akár 10-12 foglalkozás keretében érdemi haladást lehetséges elérni meghatározott területeken.

A csoportfoglalkozások gyakorisága a célok függvényében heti egy-két alkalom, esetleg kéthetente egy alkalom. A foglalkozások hossza jellemzően egy vagy másfél óra. Léteznek olyan csoportok is – a pszichodráma ilyen lehet –, amelyek „blokkosan” működnek, például két hetente egy alkalommal négy-öt vagy akár havonta egyszer tíz terápiás órában.

A csoporthoz történő csatlakozást – az egyén és a csoport biztonságérzetének fenntartása érdekében – mindig egyéni interjú előzi meg, illetve számos alkalommal maga a terapeuta tesz javaslatot arra páciensének, hogy az eredményes egyéni munkát csoportban folytassa.

Csoportmunkában való részvétel egyéni terápia mellett is előfordul, ezt adjuváns csoportnak hívjuk. Ilyenkor az egyéni terapeuta és a csoportvezető konzultál egymással, miként látják az egyes csoporttagokat. Az adjuváns csoport azért hasznos, mert a csoportban átélt élmények inspirálják az egyéni terápiát, anyagot szolgáltatnak számára. Az adjuváns csoportok rendszerint zártak, időhatárosak, és módot adnak arra, hogy a verbális egyéni terápia nonverbális önkifejezést lehetővé tevő módszerrel (mozgásterápia, pszichodráma) egészüljön ki.

Csoport-pszichoterápiák, támogató csoportok

Amennyiben érdekli valamelyik csoportunk, vegye fel velünk a kapcsolatot:

Mit nyújthat a csoport?

  • Ha valaki magára marad problémáival, érzéseivel, magányához szégyenkezés és önvád társulhat. A csoport segít normalizálni ezeket az érzéseket, lehetőséget ad felismerni: mások is hasonló nehézségekkel küzdenek, olyanok is, akikről elsőre nem is gondolnánk.
  • A csoporthelyzet fejleszti interperszonális készségeket, a csoporton belül kialakuló viszonyok, a csoport dinamikája hozzájárulhat a terápiás folyamathoz. A csoporttagok megértik, bátorítják és támogatják egymást.
  • A csoportban megjelenő különböző szempontok, élettörténetek és megközelítések lehetőséget teremtenek a kölcsönös tanulásra. A csoport tagjai figyelnek egymásra, tanulhatnak egymás tapasztalataiból, ami segít az egyén helyzetének megértésében és kezelésében. A csoportban lehetőség van a horizontális (csoporttagokkal fenntartott) és a vertikális (a csoportvezetővel kialakított) kapcsolatok megfigyelésére is.
  • A csoport lehetőséget teremt a dolgok megkérdőjelezésére, a konstruktív konfrontációra. A csoporttagok és a csoportvezető segíthet abban, hogy meglássunk olyan mintákat, amiket egyébként nem ismernénk fel. Visszajelzéseket kapunk a többiektől és a csoportvezetőtől, ami önbizalmat ad, és hozzájárul az önismeret bővítéséhez, a személyes építkezéshez. A csoport szembesít és támogat.

Csoport-pszichoterápiák, támogató csoportok

Amennyiben érdekli valamelyik csoportunk, vegye fel velünk a kapcsolatot:

Biztonságos tér

A csoportban a páciens biztonságban van: a terápiás és egyéb csoportok kereteit és menetét szakmai szabályok jelölik ki, amiket minden résztvevő elfogad és betart. A csoport többi tagja előtt mindenki szabadon beszélhet és őszintén viselkedhet, velük más keretek között nem találkozik. A csoportban elhangzottakkal kapcsolatban a tagok titoktartást vállalnak.

A csoportmunka során keletkező egészségügyi adatokra az adatvédelmi törvényben, az egészségügyi törvényben és a Panoráma Poliklinika adatvédelmi szabályzatában foglaltak az irányadók.

A Panoráma Poliklinika súlyt fektet arra, hogy terápiás helyszínei otthonosak, barátságosak legyenek. Igaz ez a Derkovits utcai rendelő nagy csoportszobájára is, ami a többi rendelőtől szeparáltan, az épület legfelső szintjén helyezkedik el.

Csoport-pszichoterápiák, támogató csoportok

Amennyiben érdekli valamelyik csoportunk, vegye fel velünk a kapcsolatot:

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 10.

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Dolgos u. 2. 1/A

Bejelentkezés

Egyes ellátásainkhoz – pszichológusainkhoz, pszichoterapeutáinkhoz és pszichiátereink egy részéhez, valamint gyógypedagógusunkhoz – előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Ezt követően telefonon vagy e-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Rendelő szakemberek