Pszichoszomatika: a test és a lélek kapcsolata

…mert a testi tüneteinket erősen befolyásolják a lelki problémáink….

Ha lelki működésünkben bekövetkező zavarok miatt a működési egyensúly megbomlik, akkor testi szinten is tünetek jelentkezhetnek. A pszichoszomatikus orvosi szemlélet szerint a betegségre fókuszálás helyett a beteg, mint ember megértése lényeges a gyógyítás, gyógyulás folyamatában.

Az érzelmeink, a gondolataink és a mentális állapotunk hatással van a testünkre, és mindez fordítva is igaz, a testi állapotok befolyásolhatják az érzelmi és mentális állapotokat. A pszichoszomatikus szemléletnek megfelelően fontos annak az összefüggésnek a megfejtése, hogy adott betegség esetén, ha az orvosi vizsgálatok szervi, organikus eltérést nem mutatnak, akkor a tünetek milyen pszichológiai, érzelmi vagy mentális okokra vezethetők vissza.

A hosszú távú, folyamatos stressz például hatással lehet az immunrendszerre és az egész szervezetre. A stressz gyakran összefüggésben áll olyan testi tünetekkel, mint fejfájás, gyomorproblémák, alvászavarok vagy izomfeszültség. A tartós stressz alatt a szervezetben a stresszhormonok (például kortizol) szintje emelkedik, és ez hosszú távon gyengítheti az immunrendszert, ami növelheti a betegségek kockázatát.

Ha betegek vagyunk, az befolyásolja a hangulatunkat, de fordítva is igaz, ha a pszichológiai/érzelmi állapotunk érezhetően kibillent az egyensúlyból – lehet az például depresszió, szorongás – az hosszú távon negatívan befolyásolhatja az immunrendszerünket. A nem megfelelően kezelt stressz vagy kezeletlen trauma – egyéni meghatározottság szerint – hosszú távon fokozott kockázatot jelenthet szív- és érrendszeri problémák, emésztési rendellenességek vagy más krónikus betegségek kialakulására.

Az alábbi videóban a Panoráma Poliklinika alapító- orvosigazgatója, aki maga is pszichoterapeuta, Dr. Spányik András, valamint a pszichológiai szakmai team vezetője, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, Bálint – csoport vezető, Kovács Györgyi beszél a pszichoszomatikus szemléletű rendelőnk működéséről.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.