PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Pszichoszomatika: a test és a lélek kapcsolata

…mert a testi tüneteinket erősen befolyásolják a lelki problémáink….

Ha lelki működésünkben bekövetkező zavarok miatt a működési egyensúly megbomlik, akkor testi szinten is tünetek jelentkezhetnek. A pszichoszomatikus orvosi szemlélet szerint a betegségre fókuszálás helyett a beteg, mint ember megértése lényeges a gyógyítás, gyógyulás folyamatában.

Az érzelmeink, a gondolataink és a mentális állapotunk hatással van a testünkre, és mindez fordítva is igaz, a testi állapotok befolyásolhatják az érzelmi és mentális állapotokat. A pszichoszomatikus szemléletnek megfelelően fontos annak az összefüggésnek a megfejtése, hogy adott betegség esetén, ha az orvosi vizsgálatok szervi, organikus eltérést nem mutatnak, akkor a tünetek milyen pszichológiai, érzelmi vagy mentális okokra vezethetők vissza.

A hosszú távú, folyamatos stressz például hatással lehet az immunrendszerre és az egész szervezetre. A stressz gyakran összefüggésben áll olyan testi tünetekkel, mint fejfájás, gyomorproblémák, alvászavarok vagy izomfeszültség. A tartós stressz alatt a szervezetben a stresszhormonok (például kortizol) szintje emelkedik, és ez hosszú távon gyengítheti az immunrendszert, ami növelheti a betegségek kockázatát.

Ha betegek vagyunk, az befolyásolja a hangulatunkat, de fordítva is igaz, ha a pszichológiai/érzelmi állapotunk érezhetően kibillent az egyensúlyból – lehet az például depresszió, szorongás – az hosszú távon negatívan befolyásolhatja az immunrendszerünket. A nem megfelelően kezelt stressz vagy kezeletlen trauma – egyéni meghatározottság szerint – hosszú távon fokozott kockázatot jelenthet szív- és érrendszeri problémák, emésztési rendellenességek vagy más krónikus betegségek kialakulására.

Az alábbi videóban a Panoráma Poliklinika alapító- orvosigazgatója, aki maga is pszichoterapeuta, Dr. Spányik András, valamint a pszichológiai szakmai team vezetője, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, Bálint – csoport vezető, Kovács Györgyi beszél a pszichoszomatikus szemléletű rendelőnk működéséről.

Pszichoszomatika: a test és a lélek kapcsolata

…mert a testi tüneteinket erősen befolyásolják a lelki problémáink…. Ha lelki működésünkben bekövetkező zavarok miatt a működési egyensúly megbomlik, akkor testi szinten is tünetek jelentkezhetnek. A pszichoszomatikus orvosi szemlélet szerint a betegségre fókuszálás helyett a beteg, mint ember megértése lényeges a gyógyítás, gyógyulás folyamatában. Az érzelmeink, a gondolataink és a mentális állapotunk hatással van a […]

Tovább

Merjünk segítséget kérni!

Ha fájdalommal élünk, amely időnként visszatér, legyen az testi fájdalom, vagy akár lelkileg megviselő érzés, amely krónikusan testi tünetekben jelentkezik, fontos, hogy birtokában legyünk az információnak: van segítség! Ha a gyermekkel kapcsolatban látszanak problémák a családban, akár viselkedésbeli, akár más jellegű, fontos látnunk, hogy “nem kizárólag a szülő tehet arról, ha a gyermekkel gond van” […]

Tovább

ADHD-s gyermek a családban

„Az ADHD, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar a mai tudás szerint döntően biológiailag meghatározott pszichés nehézség, és elsősorban öröklődik az erre való hajlam, temperamentum. Sok esetben derül ki az, hogy ha egy családban ADHD-s gyermeket diagnosztizálnak, akkor ott a szülők is elkezdik magukon felfedezni ezeket a tüneteket” – hangsúlyozza Dr. Mészáros Gergely felnőtt- és gyermekpszichiáter, akivel a […]

Tovább