PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Pszichoszomatika: a test és a lélek kapcsolata

…mert a testi tüneteinket erősen befolyásolják a lelki problémáink….

Ha lelki működésünkben bekövetkező zavarok miatt a működési egyensúly megbomlik, akkor testi szinten is tünetek jelentkezhetnek. A pszichoszomatikus orvosi szemlélet szerint a betegségre fókuszálás helyett a beteg, mint ember megértése lényeges a gyógyítás, gyógyulás folyamatában.

Az érzelmeink, a gondolataink és a mentális állapotunk hatással van a testünkre, és mindez fordítva is igaz, a testi állapotok befolyásolhatják az érzelmi és mentális állapotokat. A pszichoszomatikus szemléletnek megfelelően fontos annak az összefüggésnek a megfejtése, hogy adott betegség esetén, ha az orvosi vizsgálatok szervi, organikus eltérést nem mutatnak, akkor a tünetek milyen pszichológiai, érzelmi vagy mentális okokra vezethetők vissza.

A hosszú távú, folyamatos stressz például hatással lehet az immunrendszerre és az egész szervezetre. A stressz gyakran összefüggésben áll olyan testi tünetekkel, mint fejfájás, gyomorproblémák, alvászavarok vagy izomfeszültség. A tartós stressz alatt a szervezetben a stresszhormonok (például kortizol) szintje emelkedik, és ez hosszú távon gyengítheti az immunrendszert, ami növelheti a betegségek kockázatát.

Ha betegek vagyunk, az befolyásolja a hangulatunkat, de fordítva is igaz, ha a pszichológiai/érzelmi állapotunk érezhetően kibillent az egyensúlyból – lehet az például depresszió, szorongás – az hosszú távon negatívan befolyásolhatja az immunrendszerünket. A nem megfelelően kezelt stressz vagy kezeletlen trauma – egyéni meghatározottság szerint – hosszú távon fokozott kockázatot jelenthet szív- és érrendszeri problémák, emésztési rendellenességek vagy más krónikus betegségek kialakulására.

Az alábbi videóban a Panoráma Poliklinika alapító- orvosigazgatója, aki maga is pszichoterapeuta, Dr. Spányik András, valamint a pszichológiai szakmai team vezetője, klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, Bálint – csoport vezető, Kovács Györgyi beszél a pszichoszomatikus szemléletű rendelőnk működéséről.

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább