A Panoráma Poliklinikán a komplex ADHD-diagnosztikai folyamat fő lépései a következők:

  • Klinikai szakpszichológus által vezetett interjú (50 perc) + szükség esetén második vizsgálat (csomagáron felül, 50 perc)
  • Gyermekpszichiátriai vizsgálat (50 perc)
  • Gyógypedagógiai–pszichológiai vizsgálat (90 perc) + szükség esetén második vizsgálat (csomagáron felül, 50 perc)
  • Gyermekpszichiátriai vizsgálat (25 perc)

Felkészülés

Az első konzultáció előtt kérjük, hogy a gyermekről készült pedagógiai véleményt (amelyhez a szempontrendszert itt lehet letölteni) küldjék el klinikánknak a pszi@panoramaklinika.hu címre. Ha a gyermeket korábban már más intézményben vizsgálták, a vizsgálati eredményeket – kórházi zárójelentések, esetleg korábban készült pszichológiai vizsgálatok eredményei, szakvélemények – kérjük szkennelve beküldeni vagy az első alkalomra elhozni. Ezek a dokumentumok jelentős segítséget jelentenek a további vizsgálatok megtervezésében.

Lépésről lépésre

1. Klinikai pszichológiai interjú

Az exploratív (feltáró jellegű) első beszélgetés az élettörténetre, annak kiemelkedő állomásaira, a tünetek megjelenésére és a születési, fejlődési adatok megbeszélésére koncentrál.

Erre az egyeztetett alkalomra, ha a gyermek még nem töltötte be a 14. életévét, gyermek nélkül érkezzenek a szülők. 14 év felett közös interjú készül a gyerekkel és a szülőkkel.

Az első alkalom végén a szülők kérdőívet töltenek ki.

A vizsgálat tervezett ideje 50 perc.

 Figyelem! Előfordulhat, hogy a pszichológus a gyerek projektív tesztvizsgálatát látja szükségesnek, amihez második konzultációs alkalomra is szükség van. A második konzultációt a csomagár nem tartalmazza, kedvezményes áron vehető igénybe.

2. Gyermekpszichiátriai vizsgálat

A gyermekpszichiáter a gyermekkel és a szülőkkel egyszerre találkozik: megfigyeli a gyermeket, és az ADHD pszichiátriai diagnosztikájában kidolgozott vizsgáló eljárás szerint beszélget a szülőkkel.

A vizsgálat tervezett ideje 50 perc.

3. Gyógypedagógiai–pszichológiai vizsgálat

A vizsgálatot megelőzően a gyógypedagógus-pszichológus egyeztet a vizsgálatsor első fázisában részt vevő klinikai szakpszichológussal.

A vizsgálat alkalmával a gyermek tünetspecifikus kivizsgálása történik meg, figyelembe véve az életkort és az exploratív beszélgetés során megismert egyéni fejlődési sajátosságokat. A vizsgálat során a kognitív működésre és a végrehajtó funkciókra összpontosítunk. Ha indokolt, más gyógypedagógiai–pszichológiai vizsgálat is történik.

A vizsgálat tervezett ideje 90 perc.

Figyelem! Amennyiben a tervezett idő a gyermek együttműködési készsége, munkatempója vagy a feltáruló szélesebb problémakör miatt nem elegendő, szakemberünk úgy ítélheti meg, hogy további 50 perces alkalom szükséges a vizsgálat lezárásához. Az esetleges második vizsgálatot a csomagár nem tartalmazza, kedvezményes áron vehető igénybe.

4. Gyermekpszichiátriai vizsgálat

A találkozót megelőzően a pszichiáter egyeztet a vizsgálatsor korábbi fázisaiban részt vevő klinikai szakpszichológussal és gyógypedagógus-pszichológussal.

A kivizsgálás folyamatát találkozó zárja a gyermekpszichiáterrel, aminek a célja a korábbi vizsgálatok során felmerült kérdések tisztázása, továbbá – amennyiben szükséges – a gyógyszeres kezelés átbeszélése is. Gyógyszeres kezelés esetén a gyermekpszichiáter a szülő véleményét meghallgatva ismerteti a javasolt kezelést, részletesen elmagyarázva a teljes folyamatot.

A kivizsgálást záró gyermekpszichiátriai vizsgálaton (értékelő megbeszélésen) általában kívánatos a kivizsgált gyermek jelenléte is. Amennyiben a gyermek állapota igényli, további kísérő is érkezhet, hogy a szakember és a szülő nyugodtan tudjon beszélgetni.

A szakvélemény elkészítése és kiadása ez után a találkozó után lehetséges.

A vizsgálat tervezett ideje 25 perc.

Figyelem! A gyógyszer beállítása – ha szükség van rá – az előírt protokoll szerint, kontrollvizsgálatok közbeiktatásával történhet meg, aminek a menetét az orvosnak és a szülőnek egyeztetnie szükséges. A későbbi pszichiátriai kontrollvizsgálatok árát az ADHD-kivizsgálási csomag ára nem tartalmazza.

5. Szakvélemény

A kivizsgálási folyamat során kapott eredményekből a gyermekpszichiáter szakorvos – a klinikai szakpszichológus és gyógypedagógus-pszichológus szakvéleményének figyelembevételével –  diagnózist állít fel, és javaslatot tesz a kezelésre.

A komplex, valamennyi vizsgálat összefoglalását tartalmazó szakvéleményt a szülő e-mail útján kapja meg tizenöt napon belül.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpont-egyeztetés

Egyes ellátásainkhoz – pszichológusainkhoz, pszichoterapeutáink és pszichiátereink egy részéhez, addiktológusainkhoz,
valamint gyógypedagógusunkhoz – előzetes időpont-egyeztetés szükséges. Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot. Ezt
követően telefonon vagy e-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot.