Precíziós idegblokád

A Fájdalomambulancia járóbeteg rendelés keretein belül, a közvetlen az idegre ható, ezáltal a fájdalmat csillapító egyik eljárás a precíziós idegblokád-injekció.

Két fontos kitétel, amelyek miatt a poliklinikánkon elérhető invazív beavatkozások különböznek a máshol elérhető rendelésektől:

 • poliklinikánkon ezeket az invazív beavatkozásokat idegsebészek végzik,
 • az idegblokád- injekció beadása röntgen képerősítő kontroll alatt történik, így az orvos valós idejű képet kap az injekciós területről, amely így lehetővé teszi a kiemelkedően precíz célzást és az eljárás biztonságos elvégzését, a hatékony kezelést.

Idegsebészeink: dr. Nagy Máté profilvezető, dr. Amirinejad  Meyssam  és dr. IIyés Levente.

Az idegblokád-injekcióról

Az idegi blokád injekció egy hatékony fájdalomcsillapító eljárás, amely során egy speciális gyógyszert injektál az idegsebész szakorvos, fájdalomterapeuta az adott ízületet ellátó ideghez, vagy ideggyökhöz. Az injekció célja a fájdalmat közvetítő idegek ideiglenes, vagy hosszabb távú blokkolása, vagyis az adott ideg ingerületátvitelének és ezáltal a fájdalomnak és a gyulladásnak a csökkentése vagy megszüntetése.

Az idegsebész-fájdalomterapeuta szakorvos gyógyszer (legtöbbször szteroid és lidokain, vagy annak származékait tartalmazó injekció) segítségével blokkolja az érintett ideg fájdalomérzékelését. A fájdalomérzet, mint tünet, sok esetben azonnal az injekció után megszűnik és a beadott gyógyszerkomponenstől és a célponttól függően akár több hónapos fájdalommentesség vagy csökkent fájdalom érhető el.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot fájdalomambulancia szakrendelésünkre online!
Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

A blokád injekció segít enyhíteni/megszüntetni a fájdalmat

A különböző testtáji fájdalmak enyhítésére szolgáló eljárás segíthet a derék, a lábak és a lábfejek fájdalmának csökkentésében, amelyet isiász, sérv vagy más, gerinc melletti idegekkel kapcsolatos problémák okoznak. Poliklinikánkon kiemelt kezelőben, megfelelően steril körülmények között tudjuk végezni beavatkozásainkat. Az injekció beadása röntgen képerősítő kontroll alatt történikígy az orvos valós idejű képet kap az injekciós területről, amely lehetővé teszi a kiemelkedően precíz célzást és az eljárás biztonságos elvégzését, a hatékony kezelést. Magát a beavatkozást a lehető legkevesebb fájdalom mellett végezzük, helyi érzéstelenítésben.

Az alábbiakban néhány példa található a leggyakrabban kezelt területekre:

 1. Gerincfájdalom: ide tartozik a nyak-, hát- és derékfájdalom. Az injekciókat általában a gerinc melletti kisízületeket beidegző idegek (medial branch) környékére, deréktájékon az előbbi célpont mellett a keresztcsont és medence közötti (sacroiliacalis) ízületbe adják, hogy csökkentsék a gyulladást és a fájdalmat. Az előbb említett két leggyakrabban érintett terület mellett van, hogy a csigolyák tövis nyúlványa, esetleg a gerinc melletti izomzat, vagy egyes szalagok tapadási pontja a célpont.
 2. Isiász vagyis az ülőideg (nervus ischiadicus) fájdalma: a nervus ischiadicust valójában több ideggyök alkotja (L4-S3) és irritációja esetén az alsóvégtag oldalsó és hátsó részén, a láb (köznyelv: lábfej) teljes területén érezhetünk idegi fájdalmat, olykor ezeken a területeken bizonyos izomcsoportok gyengülése is kialakulhat. Az ideggyök irritációjának oka többféle lehet, októl függően a gerinc mellé beadott ideggyöki blokád szüntetheti vagy csökkentheti a fájdalmat.
 3. Piriformis szindróma (pyriformis sindrome): a láb hátsó felén, az isiászhoz hasonló fájdalmat okoz, általában hosszas üléskor romlanak a tünetek. Oka a piriformis nevű izom kóros megfeszülése mélyen a fenék területén, és ezzel az ülőcsonti ideg, a nervus ischiadicus becsípése. Az injekciót ilyenkor a fenékbe, a piriformis izomba adjuk és az izom ellazításával szüntetjük meg az ideg becsípődését és ezzel a fájdalmat.
 4. Csípő- és térdfájdalom: amennyiben a csípőfájdalom oka ideggyöki becsípődés, akkor ideggyöki blokáddal ez megszüntethető/csökkenthető.

Az eljárás segítségével enyhíthetőek az idegfájdalmak, például a gerincsérv okozta ideggyök-kompresszió (radikulopátia) vagy az idegkárosodás (neuropátia) által okozott fájdalmak.

Az injekció hatása általában azonnal érezhető, mivel – a legtöbb helyen elérhető kezeléstől eltérően – a gyógyszer közvetlenül az érintett ideghez vagy ideggyökhöz jut. Az érzéstelenítő hatás akár több hónapig is tarthat, attól függően, hogy milyen típusú gyógyszert alkalmaznak, illetve függhet az egyéni reakcióktól is. A blokád hatásának időtartama tehát változó lehet.

Milyen orvos végzi az ideggyöki blokád injekciót?

Az ideggyöki blokádot rendelőnkben kivételesen felkészült idegsebész-fájdalomspecialista vagy aneszteziológus végzi. Ők rendelkeznek a megfelelő anatómiai tudással és tapasztalattal a precíziós eljárás elvégzéséhez.

Milyen eszközzel végzi az orvos az injekciós blokádot?

Az úgynevezett fluoroszkópos képerősítő eszköz (kisebb röntgen) segítségével az orvos valós idejű képet kap az injekciós területről, amely lehetővé teszi a pontosabb célzást és az eljárás biztonságos elvégzését.

Ez az eszköz segíti az orvost a tű és az injekció pontos irányításában az adott ízület vagy ideggyök felé, minimalizálva ezzel a környező szövetek és idegek sérülésének kockázatát és a hatóanyagok pontos célba juttatását.

Az idegblokád-injekció elvégzéséhez steril környezet és megfelelő eszközök állnak rendelkezésre poliklinikánkon.

 

 

Az idegi blokád injekció – mint minimál invazív beavatkozás lépései: 

 1. Előkészületek: a beteg kényelmesen elhelyezkedik a steril körülményeket biztosító műtőasztalon.
 2. Helyi érzéstelenítés: az injekció beadásának helyén helyi érzéstelenítőt alkalmazunk, hogy minimalizáljuk a precíziós injekció okozta kellemetlenséget.
 3. Beavatkozás irányítása: az orvos fluoroszkópos (röntgen) képalkotó eszközt használ, hogy megfelelően vizualizálja az adott anatómiai helyzetet és az injekció helyét. Ez segíti az orvost abban, hogy pontosan célozhassa az injekciót.
 4. Injekció beadása: az orvos egy vékony tűt helyez a bőrön keresztül az adott ízülethez, vagy az azt beidegző ideghez, vagy az ideggyök közvetlen közelébe. A tű segítségével a gyógyszert (amely általában helyi érzéstelenítő és esetleg gyulladáscsökkentő szerek kombinációja) a megfelelő helyre juttatja a szakember. A beavatkozás általában 20 percet vesz igénybe.
 5. Követés és utókezelés: Az orvos figyelemmel kíséri a beteget az eljárás után. Az injekció beadását követően az érintett végtag melegsége, zsibbadása, akár elgyengülése jelentkezhet, amely az alkalmazott helyi érzéstelenítő hatása és természetes jelenség. Maximálisan egy napig, de általában csak néhány óráig tart. A beavatkozást követően általában legfeljebb egy óra megfigyelés szükséges. Javasolt a pihenés és gerinckímélet a beavatkozás utáni 24 órában. A páciens a beavatkozás után azonnal folytathatja a szokásos étrendjét és szedheti gyógyszereit, de vezetni és erőteljes fizikai tevékenységeket végezni nem ajánlott a beavatkozás napján.

Javasoljuk, hogy a beavatkozás után kísérővel távozzon intézményünkből.

A gerinc melletti ideggyökökről és idegekről

A gerincet alkotó csigolyák között, a gerinccsatornából kétoldalt egy-egy idegpár lép ki. A nyaki szakaszon található csigolyáknál ezek a felső végtagok felé, az ágyéki szakasz csigolyáinál az alsó végtagok felé futnak. Ezen idegek irritációja – például gerincsérv, piriformis szindróma– ideggyulladással (radikulopátia) járhat, és az adott végtagba kisugárzó fájdalomérzettel párosulhat.

A lumbágó, vagyis az akut derékfájdalom háttéreben a derék magasságában a gerinc körüli kisízületek, a csípő – keresztcsonti (sacroiliacalis) ízület akut gyulladása, a derék körüli izmok kóros kontrakciója és mindezek okán a szalagokra és csonthártyára gyakorolt irritációja áll. Izolált lumbágó hátterében ritkán áll gerincsérv mint oki tényező, ugyanakkor isiász és lumbágó gyakran jelentkezik együtt.

Hogyan kezeljük a panaszokat?

A panaszok a legtöbb esetben gyógyszerekkel, gyógytornával, fizioterápiás (összességében konzervatív) kezelésekkel orvosolhatóak. Azonban, ha a fájdalom nem, vagy nem kellően szűnik, akkor a fájdalom forrását érdemes lokalizálni és egyszeri, úgynevezett minimál invazív ellátással beavatkozni. Ilyen invazív beavatkozás a fent említett idegi vagy ideggyöki blokád.

A beavatkozás hatásai

A hirtelen fájdalomcsökkenést – akár megszűnést – a beadott gyógyszerkombináció lidokain komponense adja, a hosszabb távú fájdalomcsökkenésben pedig a beavatkozást követő negyedik napra felépülő szteroid hatása biztosítja. Bizonyos esetekben akár a lidokain idegre gyakorolt idegvezetési rekalibrációs (felszabadító) hatása is okozhat hosszútávú fájdalom-enyhülést. Hogy milyen hosszan tart a fájdalomcsillapítás, az minden páciensnél eltérő lehet, a fájdalommentesség több hónapig is tarthat. Időnkénti ismétlő injekciókkal hosszú távon fenntartható a kívánt állapot.

Mikor nem végezhető el az eljárás?

Az idegi blokád injekciót nem lehet minden esetben alkalmazni. Ellenjavallatok lehetnek, ha valaki allergiás a használt gyógyszerre, súlyos fertőzés áll fenn, vagy véralvadási zavarai vannak, esetleg olyan gyógyszert szed, amely befolyásolja a véralvadást. Ezenkívül előzetes konzultációra van szükség az orvossal, ha valaki terhes, vagy bizonyos krónikus betegségei vannak. Különös körültekintést igényel a beavatkozás, ha a beteg magas vérnyomással vagy diabétesszel áll kezelés alatt.

Fontos megjegyezni, hogy az eljárás előtt az orvos részletes vizsgálatot végez és a fájdalom okától függően dönt a blokád alkalmazásáról. Az eljárás hatékonysága és alkalmazhatósága egyénenként változhat, ezért fontos az orvossal konzultálni a legmegfelelőbb kezelési lehetőség kiválasztása érdekében.

A cikk szakértője: dr. Rácz Adrien idegsebész

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Kapcsolódó szolgáltatások

Blog - PszichoLogic

Cikkek, podcastok

A PszichoLogic oldalon podcastokat hallgathatnak és cikkeket, blogokat olvashatnak olyan témákról, amelyek reményeink szerint Önöket is érdekelni fogják.

Comments are disabled.