PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Praktikák pollenallergiásoknak

A szezonális allergiáról már a nevéből is kiderül, hogy az évnek csak bizonyos időszakában tapasztalható: leginkább akkor, amikor a tüneteket kiváltó fák, bokrok vagy fűfélék virágozni kezdenek. Leggyakrabban a parlagfű, a pázsitfű és a fekete üröm pollenjei okoznak allergia problémákat, de ezekkel nem ér véget a sor: az arra érzékenyeknél egyéb növények is kiválthatnak allergiás panaszokat a pollenszezonban.

Az érintettek heteken, sőt akár hónapokon át is rosszul érezhetik magukat, ezért számukra egyáltalán nem tűnik rövidnek a szezonális allergia. Ahhoz, hogy az allergiás panaszok csökkenjenek, a legalapvetőbb – és sajnos az egyik legnehezebben betartható – tanács az adott allergén kerülése. Valamivel egyszerűbb a dolga azoknak, akik például állatszőrre vagy poratkára allergiások, a pollenekkel azonban nehezebb kerülni az érintkezést. Fontos tudni, hogy a rendkívül korszerű és igen hatékony immunterápia pollenallergia esetén is segítségül hívható, a szokásos gyógyszerek szedésén kívül.

Biztos, hogy szezonális?

A pollenallergiás betegek közül többen is beszámolnak az allergológus szakorvosoknak arról, hogy a kellemetlen tüneteket egész évben érzik, olyankor is, amikor az allergént termelő növények még nem szórják a levegőbe a pollenjeiket. Ennek oka általában az, hogy a pollenallergia mellett fennállhat az érzékenység valamilyen más allergénnel szemben is – ez lehet például penészgomba- vagy porallergia. Nem kizárt az sem, hogy az allergiás otthonában vagy munkahelyén (gyerekek esetében az osztályteremben) olyan szobanövény díszeleg, amely keresztreakciót eredményezhet.

A pollenallergiás betegek közül többen is beszámolnak az allergológus szakorvosoknak arról, hogy a kellemetlen tüneteket egész évben érzik,

Tanácsok a pollenallergia enyhítésére

Mivel a növények a reggeli órákban bocsátják ki a polleneket, a reggeli-délelőtti órákban jobb kerülni a sétát. Erre inkább a délutáni-esti időszak alkalmasabb, ekkorra ugyanis leülepszenek a pollenek, főleg akkor, ha nem tombol erős szél, ami felkavarja a levegőt.

Amikor dúl a pollenszezon, az allergológus által javasolt gyógyszerek szedése lényeges, a tünetek enyhítése miatt.  Az allergiában érintett gyerekeknek számára különösen fontos, hogy a megelőző gyógyszereket, valamint a tüneteket karbantartó, allergológus által felírt kezelést megkapják.

A nagyvárosokban egész nap magasabb a pollenkoncentráció, mint vidéken, egyrészt a nagyobb légszennyezés miatt (a poros, savas levegő folyamatosan irritálhatja a légutak nyálkahártyáját, fokozva az allergia kialakulásának esélyét), másrészt azért, mert az épületek között “beszorulhat” a meleg levegő.

A séta mellett a szellőztetés is közelebb hozhatja a polleneket az allergiásokhoz, jó hír azonban, hogy az ablakokra szerelhető úgynevezett pollenháló és légszűrőt is be lehet szereltetni.

Hazaérkezés után fontos mielőbb levenni a cipőt és gyorsan kezet-arcot mosni, súlyosabb allergia esetén pedig az utcai ruhából kibújni és azt otthoni öltözékre cserélni. Amikor tombol a pollenszezon, segíthet a tünetek enyhítésében a mindennapos hajmosás és az orröblítés.

A ruhákat, törölközőket, ágyneműket nem szerencsés a szabadban szárítani mosás után, mert a pollenek megtapadhatnak rajtuk és fokozhatják a kellemetlen allergiás tüneteket.

Pollenszűrőt ma már az autókba is szerelnek, ahhoz azonban, hogy feladatukat maximálisan elláthassák, elengedhetetlen, hogy megfelelő időközönként cseréljék, karban tartsák azokat!

Miért kell az étrendre figyelni?

A válasz erre a kérdésre igen egyszerű: a fent már említett keresztallergia miatt! Bizonyos gyümölcsök, gyógynövények, virágpor-készítmények váratlan és erőteljes tüneteket okozhatnak, ezért jobb kiiktatni az étrendből a következőket pollenallergia esetén:

  • Méz, propolisz, méhpempő és virágpor
  • Szárított növényekből készült gyógyteák (csalán, kamilla, hársfa stb.)
  • Bizonyos gyümölcsök és zöldségek (a nyírfapollenre érzékenyeknél az alma és a körte, a parlagfűre érzékenyeknél a dinnye, míg az ürömre allergiásoknál a zeller kerülendő)

Ha az allergiatesztek igazolták a pollenallergia fennállását, mindenképp érdemes átbeszélni az orvossal, hogy mely élelmiszerek fokozhatják a panaszokat!

Gyermekallergológusaink:

Budán, A Derkovits utcai rendelőnkben: Dr. Pászka Dóra – időpont foglalása online:

https://elojegyzes.dokirex.hu/embed/aa6c96aa6d748fc000f2af7503c3012d/?rf=54

Telefon: 06/70/775 0288

Pesten, zuglói rendelőnkben: Dr. Csáki Csilla

Felnőtteket ellátó allergológusunk budai rendelőnkben rendel szintén a Derkovits utcában: Dr. Tóth Helga allergológus-immunológus, tüdőgyógyász szakorvos.

 

 

Pszichoszomatika: amikor a lélek a test nyelvén szól

A pszichoszomatika, mint tudományterület, a testi és lelki egészség közötti kapcsolatot vizsgálja. A pszichoszomatika a testi betegségek és tünetek hátterében rejlő pszichés tényezők szerepére világít rá, szemlélete szerint azok is közrejátszanak egy-egy betegség megjelenésében. Ilyen lehet például a migrén, az irritábilis bél szindróma, a krónikus fáradtság szindróma vagy a fibromyalgia (izomrost fájdalom). A pszichoszomatika szerint […]

Tovább

Miért pont én?

A különböző daganatos betegségek különböző életkorban jelennek meg a betegpopulációkban, például a Magyarországon a nők körében leggyakoribbnak számító emlőtumor jellemzően 50-65 éves kor között alakul ki, azonban fiatalabb nőknél is megjelenhet, akár 40 éves kor alatt is. A heretumoros férfi betegek életkora leginkább 15-35 éves korra tehető. Így a cél nemcsak a gyógyulás/gyógyítás, de a […]

Tovább

Autogén Tréning csoport folyamatosan indul a Panoráma Poliklinikán

Jelentkezés folyamatosan a csoport@panoramaklinika.hu e-mail címen. A legközelebbi csoport kezdési időpontja 2023. február 24. Stresszkezelés, problémamegoldási stratégiák, az immun- és az endokrin rendszer működésének helyreállítása Számos olyan stresszfaktort ismerünk, melyeket sajnos nincs lehetőségünk kiiktatni a mindennapjainkból. Gondolhatunk itt a munkahelyünk vagy a magánéletünk kihívásaira, különböző szerepeink, feladataink ellátására, a feszes napirendekre vagy éppen a világjárvány okozta […]

Tovább