PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Praktikák pollenallergiásoknak

A szezonális allergiáról már a nevéből is kiderül, hogy az évnek csak bizonyos időszakában tapasztalható: leginkább akkor, amikor a tüneteket kiváltó fák, bokrok vagy fűfélék virágozni kezdenek. Leggyakrabban a parlagfű, a pázsitfű és a fekete üröm pollenjei okoznak allergia problémákat, de ezekkel nem ér véget a sor: az arra érzékenyeknél egyéb növények is kiválthatnak allergiás panaszokat a pollenszezonban.

Az érintettek heteken, sőt akár hónapokon át is rosszul érezhetik magukat, ezért számukra egyáltalán nem tűnik rövidnek a szezonális allergia. Ahhoz, hogy az allergiás panaszok csökkenjenek, a legalapvetőbb – és sajnos az egyik legnehezebben betartható – tanács az adott allergén kerülése. Valamivel egyszerűbb a dolga azoknak, akik például állatszőrre vagy poratkára allergiások, a pollenekkel azonban nehezebb kerülni az érintkezést. Fontos tudni, hogy a rendkívül korszerű és igen hatékony immunterápia pollenallergia esetén is segítségül hívható, a szokásos gyógyszerek szedésén kívül.

Biztos, hogy szezonális?

A pollenallergiás betegek közül többen is beszámolnak az allergológus szakorvosoknak arról, hogy a kellemetlen tüneteket egész évben érzik, olyankor is, amikor az allergént termelő növények még nem szórják a levegőbe a pollenjeiket. Ennek oka általában az, hogy a pollenallergia mellett fennállhat az érzékenység valamilyen más allergénnel szemben is – ez lehet például penészgomba- vagy porallergia. Nem kizárt az sem, hogy az allergiás otthonában vagy munkahelyén (gyerekek esetében az osztályteremben) olyan szobanövény díszeleg, amely keresztreakciót eredményezhet.

A pollenallergiás betegek közül többen is beszámolnak az allergológus szakorvosoknak arról, hogy a kellemetlen tüneteket egész évben érzik,

Tanácsok a pollenallergia enyhítésére

Mivel a növények a reggeli órákban bocsátják ki a polleneket, a reggeli-délelőtti órákban jobb kerülni a sétát. Erre inkább a délutáni-esti időszak alkalmasabb, ekkorra ugyanis leülepszenek a pollenek, főleg akkor, ha nem tombol erős szél, ami felkavarja a levegőt.

Amikor dúl a pollenszezon, az allergológus által javasolt gyógyszerek szedése lényeges, a tünetek enyhítése miatt.  Az allergiában érintett gyerekeknek számára különösen fontos, hogy a megelőző gyógyszereket, valamint a tüneteket karbantartó, allergológus által felírt kezelést megkapják.

A nagyvárosokban egész nap magasabb a pollenkoncentráció, mint vidéken, egyrészt a nagyobb légszennyezés miatt (a poros, savas levegő folyamatosan irritálhatja a légutak nyálkahártyáját, fokozva az allergia kialakulásának esélyét), másrészt azért, mert az épületek között “beszorulhat” a meleg levegő.

A séta mellett a szellőztetés is közelebb hozhatja a polleneket az allergiásokhoz, jó hír azonban, hogy az ablakokra szerelhető úgynevezett pollenháló és légszűrőt is be lehet szereltetni.

Hazaérkezés után fontos mielőbb levenni a cipőt és gyorsan kezet-arcot mosni, súlyosabb allergia esetén pedig az utcai ruhából kibújni és azt otthoni öltözékre cserélni. Amikor tombol a pollenszezon, segíthet a tünetek enyhítésében a mindennapos hajmosás és az orröblítés.

A ruhákat, törölközőket, ágyneműket nem szerencsés a szabadban szárítani mosás után, mert a pollenek megtapadhatnak rajtuk és fokozhatják a kellemetlen allergiás tüneteket.

Pollenszűrőt ma már az autókba is szerelnek, ahhoz azonban, hogy feladatukat maximálisan elláthassák, elengedhetetlen, hogy megfelelő időközönként cseréljék, karban tartsák azokat!

Miért kell az étrendre figyelni?

A válasz erre a kérdésre igen egyszerű: a fent már említett keresztallergia miatt! Bizonyos gyümölcsök, gyógynövények, virágpor-készítmények váratlan és erőteljes tüneteket okozhatnak, ezért jobb kiiktatni az étrendből a következőket pollenallergia esetén:

  • Méz, propolisz, méhpempő és virágpor
  • Szárított növényekből készült gyógyteák (csalán, kamilla, hársfa stb.)
  • Bizonyos gyümölcsök és zöldségek (a nyírfapollenre érzékenyeknél az alma és a körte, a parlagfűre érzékenyeknél a dinnye, míg az ürömre allergiásoknál a zeller kerülendő)

Ha az allergiatesztek igazolták a pollenallergia fennállását, mindenképp érdemes átbeszélni az orvossal, hogy mely élelmiszerek fokozhatják a panaszokat!

Budán, a Derkovits utcai rendelőben: Dr. Tóth Helga allergológus-immunológus, tüdőgyógyász szakorvosunk rendel.

 

 

ADHD-val a mindennapokban

Élő Facebook-beszélgetés május 9-én 17.30-tól. Csatlakozzon hozzánk élőben! Regisztráljon e-mailen: panorama@panoramaklinika.hu Az ADHD az egyik leggyakoribb gyermek- és serdülőkori viselkedési zavar. Dr. Baracskai Mónika gyermek- és ifjúságpszichiáter 16 évnyi svédországi tapasztalatot hozott haza Magyarországra: klinikánkon az érintett gyermekekkel és szüleikkel foglalkozik. KÉRDEZZENEK – VÁLASZOLUNK! Facebook eseményünk itt érhető el: https://www.facebook.com/events/354328100952692 Csatlakozzon hozzánk élőben!   Az élő Facebook-beszélgetésben […]

Tovább

Dolgos utcai rendelőnkkel épületen belül költözünk

Tisztelt Pácienseink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy azok a pszichoterápiák (egyéni és csoportos ülések), amelyeknek eddig a 1126 Budapest, Dolgos utca 2., 2. lépcsőház 1. emeletén található rendelőnk biztosított helyszínt, 2024. április 2-ától épületen belül a Dolgos utca 2. 1/A címre költöznek. A magasföldszinti helyiségek bejárata a Dolgos utca sarkán, a Brassai Sámuel utca csatlakozásánál található. Szeretettel […]

Tovább

Riasztó? – öt tényező, ami növeli az emlődaganat kialakulásának kockázatát

Örökletes-e az emlődaganat, a petefészekrák? Genetikai fogékonyság kétségkívül létezik, de a tudományos eredmények statisztikai jellegűek, és nem pótolják az alapos kivizsgálást és egyéni kockázatértékelést – figyelmeztet dr. Mühl Dorottya klinikai onkológus. Kétségtelen, hogy az emlődaganatok kialakulásában vannak hajlamosító tényezők, amelyekre a betegség prevenciója során érdemes odafigyelni. Vannak köztük befolyásolható és nem befolyásolható tényezők egyaránt. Vegyük […]

Tovább