PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Pollenallergia: kisgyermekkori vírusfertőzéstől az asztmáig

Csecsemőkortól kisdedkorig leggyakrabban vírusfertőzések állnak az elhúzódó köhögés, nehézlégzés hátterében. A közösségbe kerüléskor természetesen megnő a hurutos betegségek száma, ami elérheti akár az évi 8-10 megbetegedést is. Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus cikkében ír arról is: milyen összefüggés mutatható ki a kisdedkori ekcéma és a későbbi életkorban kialakuló asztma között, illetve hogyan kezelhető a pollenallergia kisgyemekkorban?

Az asztmáról

Asztma gyanúját felveti, ha terhelésre nehézlégzés jelentkezik, illetve, ha nevetés, sírás köhögést provokál. Légúti allergiák általában 4-5 éves kor körül indulnak, de elvétve korábban is már lehetnek szénanáthás tüneteik. Szezonális allergiák esetén a tünetek könnyen felismerhetők, pollenszezonhoz kötötten jelentkező vizes orrfolyás, tüsszögés, szem- és torokviszketés gyorsan allergiára tereli a gyanút. Nehezebb felismerni és sokáig rejtve marad a penészgomba és háziporatka allergia, mely sokszor csak éjszakai orrdugulást okoz. Súlyos esetben a fel nem ismert háziporatka allergia tartósan gátolt orrlégzéssel jár, ami miatt a gyermekek szájlégzőkké válnak, arcvonásaik megváltoznak, a szájpad és fogívük nem megfelelően fejlődik, később fogszabályzásra és logopédiai fejlesztésre szorulhatnak. A kisiskolás kórtól jellemző a klasszikus allergiás asztma kialakulása, mely sípoló légzéssel, nehézlégzéssel jár.  Prick teszt és vérvétel segít az allergia megállapításában, 5 éves kortól végezhető légzésfunkciós vizsgálat, ami nagymértékben megkönnyíti az asztma diagnózisának felállítását.

Légúti allergiát Magyarországon leggyakrabban a parlagfű és a fekete üröm okoz. Időrendben haladva az év második, harmadik hónapjától már a korán virágzó fák okoznak problémát a pollenallergiásoknak.

Mi az összefüggés az ekcéma és az asztma között?

Atópiás betegségeknek nevezzük az ekcémát, táplálékallergiát, allergiás náthát és asztmát. Ahogy a gyermek növekszik ezen betegségek gyakran időben követik egymást, elsőként az ekcéma szokott megjelenni, majd óvodáskor végére kialakulhat a légutak érintettsége. Ezt a jelenséget nevezzük atópiás menetelésnek. Az atópiás hajlam örökölhető, ha csak az egyik szülő szenved ezen kórképektől 30-40%, ha mindkét szülő érintett, akkor 60-70% az esély, hogy gyermekük allergiás, asztmás legyen.

A pollenallergia megfelelő kezelése kisgyermekkorban

Légúti allergiát Magyarországon leggyakrabban a parlagfű és a fekete üröm okoz. Időrendben haladva az év második, harmadik hónapjától már a korán virágzó fák okoznak problémát a pollenallergiásoknak. Ilyenek a barkások, szil- és mogyorófélék, majd a kőris, a nyír- és nyárfa, valamint a pázsitfű virágzik. Augusztusban jelenik meg az említett parlagfű és a fekete üröm, mely egyre több allergiás mindennapjait keseríti meg a nyár vége felé közeledve, egészen ősz közepéig.  A pollenekre érzékenyek tehát, Magyarországon akár februártól októberig mutathatnak allergiás tüneteket.

Gyermekek esetében 4-5 éves kortól lehet kimutatni, hogy a tüneteket valóban allergia okozza-e. Amennyiben a bőr- vagy vérteszt alapján megbizonyosodtunk, hogy allergia áll a panaszok hátterében, úgy fontos mihamarabb megkezdeni nemcsak a tünetek, hanem a gyulladás kezelését is. A gyulladás kezelése a felső és az alsó légutakat is érinti. Kisgyermekek esetén különösen ügyelünk arra, hogy minél kisebb mennyiségű gyógyszerrel érjük el a megfelelő hatékonyságot. Szintén elsődleges szempont a gyógyszer kiválasztásakor, hogy az a kis páciens számára könnyen tolerálható legyen.

Hat éves kor felett lehetőség van az allergén immunterápiára, mely a ma ismert egyetlen olyan módszer, ami az allergia oki kezeléseként szolgál és hosszútávon tünetmentességet biztosít.  Az allergént nyelv alá juttatva, könnyen alkalmazhatjuk otthoni környezetben is.

Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus

Budára költözik az UH-diagnosztika és a kardiológiai szakrendelés

2024 márciusától a XII. kerület Derkovits utca 10. szám alatt található kiemelt kezelőnk ad otthont az ultrahang-diagnosztikai vizsgálatoknak. Vizsgálatra érkezéskor minden esetben a szemközti épületben található recepción (Derkovits utca 7.) kell bejelentkezni. A változás a felnőttek és gyermekek (csecsemők) ultrahang-diagnosztikája mellett kardiológiai szakrendelésünket is érinti. UH felnőtteknek Dr. Szendi Péter radiológus szakrendelése szerda délelőttönkét lesz […]

Tovább

Pillantás a hídra – külsősöknek is megnyitjuk a Panoráma Szalont!

Bokor László és Csepeli György lesz a soron következő Panoráma Szalon vendége 2024. február 2-án. Az „egyén – csoport – társadalom; egyéni és csoportterápiák” gondolatkörben mozgó szakmai esthez jelképes díj fejében külsős kollégák is csatlakozhatnak személyesen és online formában is. A klinikai tevékenységet folytató orvosok és pszichológusok a beszélgetést és büfévacsorát követő Bálint-csoportra is jelentkezhetnek. […]

Tovább

KARÁCSONYI SZÜNET

Kedves Pácienseink! Szakrendeléseink a karácsonyi ünnepek alatt szünetelnek, 2023. december 23-a és 2024. január 1-je között rendelőnk zárva tart. Első munkanapunk az új évben január 2-a, kedd. Szakorvosi rendeléseinkre és pszichiátereink egy részének rendeléseire az online bejelentkezés az ünnepi szünet alatt zavartalan, online időpontfoglalónk segítségével januári gyermek- és felnőtt szakrendeléseinkre helyet lehet foglalni. Pszichiátereink és […]

Tovább