PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Pollenallergia: kisgyermekkori vírusfertőzéstől az asztmáig

Csecsemőkortól kisdedkorig leggyakrabban vírusfertőzések állnak az elhúzódó köhögés, nehézlégzés hátterében. A közösségbe kerüléskor természetesen megnő a hurutos betegségek száma, ami elérheti akár az évi 8-10 megbetegedést is. Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus cikkében ír arról is: milyen összefüggés mutatható ki a kisdedkori ekcéma és a későbbi életkorban kialakuló asztma között, illetve hogyan kezelhető a pollenallergia kisgyemekkorban?

Az asztmáról

Asztma gyanúját felveti, ha terhelésre nehézlégzés jelentkezik, illetve, ha nevetés, sírás köhögést provokál. Légúti allergiák általában 4-5 éves kor körül indulnak, de elvétve korábban is már lehetnek szénanáthás tüneteik. Szezonális allergiák esetén a tünetek könnyen felismerhetők, pollenszezonhoz kötötten jelentkező vizes orrfolyás, tüsszögés, szem- és torokviszketés gyorsan allergiára tereli a gyanút. Nehezebb felismerni és sokáig rejtve marad a penészgomba és háziporatka allergia, mely sokszor csak éjszakai orrdugulást okoz. Súlyos esetben a fel nem ismert háziporatka allergia tartósan gátolt orrlégzéssel jár, ami miatt a gyermekek szájlégzőkké válnak, arcvonásaik megváltoznak, a szájpad és fogívük nem megfelelően fejlődik, később fogszabályzásra és logopédiai fejlesztésre szorulhatnak. A kisiskolás kórtól jellemző a klasszikus allergiás asztma kialakulása, mely sípoló légzéssel, nehézlégzéssel jár.  Prick teszt és vérvétel segít az allergia megállapításában, 5 éves kortól végezhető légzésfunkciós vizsgálat, ami nagymértékben megkönnyíti az asztma diagnózisának felállítását.

Légúti allergiát Magyarországon leggyakrabban a parlagfű és a fekete üröm okoz. Időrendben haladva az év második, harmadik hónapjától már a korán virágzó fák okoznak problémát a pollenallergiásoknak.

Mi az összefüggés az ekcéma és az asztma között?

Atópiás betegségeknek nevezzük az ekcémát, táplálékallergiát, allergiás náthát és asztmát. Ahogy a gyermek növekszik ezen betegségek gyakran időben követik egymást, elsőként az ekcéma szokott megjelenni, majd óvodáskor végére kialakulhat a légutak érintettsége. Ezt a jelenséget nevezzük atópiás menetelésnek. Az atópiás hajlam örökölhető, ha csak az egyik szülő szenved ezen kórképektől 30-40%, ha mindkét szülő érintett, akkor 60-70% az esély, hogy gyermekük allergiás, asztmás legyen.

A pollenallergia megfelelő kezelése kisgyermekkorban

Légúti allergiát Magyarországon leggyakrabban a parlagfű és a fekete üröm okoz. Időrendben haladva az év második, harmadik hónapjától már a korán virágzó fák okoznak problémát a pollenallergiásoknak. Ilyenek a barkások, szil- és mogyorófélék, majd a kőris, a nyír- és nyárfa, valamint a pázsitfű virágzik. Augusztusban jelenik meg az említett parlagfű és a fekete üröm, mely egyre több allergiás mindennapjait keseríti meg a nyár vége felé közeledve, egészen ősz közepéig.  A pollenekre érzékenyek tehát, Magyarországon akár februártól októberig mutathatnak allergiás tüneteket.

Gyermekek esetében 4-5 éves kortól lehet kimutatni, hogy a tüneteket valóban allergia okozza-e. Amennyiben a bőr- vagy vérteszt alapján megbizonyosodtunk, hogy allergia áll a panaszok hátterében, úgy fontos mihamarabb megkezdeni nemcsak a tünetek, hanem a gyulladás kezelését is. A gyulladás kezelése a felső és az alsó légutakat is érinti. Kisgyermekek esetén különösen ügyelünk arra, hogy minél kisebb mennyiségű gyógyszerrel érjük el a megfelelő hatékonyságot. Szintén elsődleges szempont a gyógyszer kiválasztásakor, hogy az a kis páciens számára könnyen tolerálható legyen.

Hat éves kor felett lehetőség van az allergén immunterápiára, mely a ma ismert egyetlen olyan módszer, ami az allergia oki kezeléseként szolgál és hosszútávon tünetmentességet biztosít.  Az allergént nyelv alá juttatva, könnyen alkalmazhatjuk otthoni környezetben is.

Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus

Neurológiai panaszok a pszichoszomatika szemléletével

A neurológiai tünetek rendkívül sokféle módon jelentkezhetnek, és változatosak abban a tekintetben is, hogy a szervezet mely területét érintik. Emiatt a neurológusok számos más orvosi szakterülettel együttműködve dolgoznak gyógyító munkájuk során. A Panoráma Poliklinika pszichoszomatikus szemléletű rendelésein, az emberi szervezetre, mint egymással összefüggő folyamatok rendszerére is figyel a szakorvos, így módjában áll figyelembe venni a […]

Tovább

Fókuszban az allergia lelki oldala

Az utóbbi 10-20 évben robbanásszerűen nőtt az allergiás betegségek száma a fejlett országokban. Az allergiás tünetek jelentkezésekor allergológushoz, pulmonólugoshoz, gasztroenterológushoz fordulnak a páciensek, azonban az új kihívások könnyebb legküzdésében, a diagnózis után a  mindennapok újraépítésében az egészségpszichológus segítségére is érdemes támaszkodnunk. Miért és mikor érdemes igénybe venni a segítségét? Rendelőnk egészségpszichológusa, Gajdos Panna eddig talán […]

Tovább

Küzdelem a fájdalommal – amikor már a pirula sem segít

Folyamatos fájdalomban élni rendkívül megterhelő. Függetlenül attól, hogy akut, visszatérő, vagy éppen szüntelenül fennálló, krónikus fájdalomról van szó, a fájdalom az élet minden területét képes megkeseríteni. Korlátozhat bennünket a mindennapi tevékenységeink, a munkánk elvégzésében, és az is gyakori, hogy olyan hobbit adunk fel miatta, mely korábban átlendített minket a nehézségeken. Mit tehet az orvos, ha […]

Tovább