PszichoLogic

Cikkek, hírek, bejegyzések

Pollenallergia: kisgyermekkori vírusfertőzéstől az asztmáig

Csecsemőkortól kisdedkorig leggyakrabban vírusfertőzések állnak az elhúzódó köhögés, nehézlégzés hátterében. A közösségbe kerüléskor természetesen megnő a hurutos betegségek száma, ami elérheti akár az évi 8-10 megbetegedést is. Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus cikkében ír arról is: milyen összefüggés mutatható ki a kisdedkori ekcéma és a későbbi életkorban kialakuló asztma között, illetve hogyan kezelhető a pollenallergia kisgyemekkorban?

Az asztmáról

Asztma gyanúját felveti, ha terhelésre nehézlégzés jelentkezik, illetve, ha nevetés, sírás köhögést provokál. Légúti allergiák általában 4-5 éves kor körül indulnak, de elvétve korábban is már lehetnek szénanáthás tüneteik. Szezonális allergiák esetén a tünetek könnyen felismerhetők, pollenszezonhoz kötötten jelentkező vizes orrfolyás, tüsszögés, szem- és torokviszketés gyorsan allergiára tereli a gyanút. Nehezebb felismerni és sokáig rejtve marad a penészgomba és háziporatka allergia, mely sokszor csak éjszakai orrdugulást okoz. Súlyos esetben a fel nem ismert háziporatka allergia tartósan gátolt orrlégzéssel jár, ami miatt a gyermekek szájlégzőkké válnak, arcvonásaik megváltoznak, a szájpad és fogívük nem megfelelően fejlődik, később fogszabályzásra és logopédiai fejlesztésre szorulhatnak. A kisiskolás kórtól jellemző a klasszikus allergiás asztma kialakulása, mely sípoló légzéssel, nehézlégzéssel jár.  Prick teszt és vérvétel segít az allergia megállapításában, 5 éves kortól végezhető légzésfunkciós vizsgálat, ami nagymértékben megkönnyíti az asztma diagnózisának felállítását.

Légúti allergiát Magyarországon leggyakrabban a parlagfű és a fekete üröm okoz. Időrendben haladva az év második, harmadik hónapjától már a korán virágzó fák okoznak problémát a pollenallergiásoknak.

Mi az összefüggés az ekcéma és az asztma között?

Atópiás betegségeknek nevezzük az ekcémát, táplálékallergiát, allergiás náthát és asztmát. Ahogy a gyermek növekszik ezen betegségek gyakran időben követik egymást, elsőként az ekcéma szokott megjelenni, majd óvodáskor végére kialakulhat a légutak érintettsége. Ezt a jelenséget nevezzük atópiás menetelésnek. Az atópiás hajlam örökölhető, ha csak az egyik szülő szenved ezen kórképektől 30-40%, ha mindkét szülő érintett, akkor 60-70% az esély, hogy gyermekük allergiás, asztmás legyen.

A pollenallergia megfelelő kezelése kisgyermekkorban

Légúti allergiát Magyarországon leggyakrabban a parlagfű és a fekete üröm okoz. Időrendben haladva az év második, harmadik hónapjától már a korán virágzó fák okoznak problémát a pollenallergiásoknak. Ilyenek a barkások, szil- és mogyorófélék, majd a kőris, a nyír- és nyárfa, valamint a pázsitfű virágzik. Augusztusban jelenik meg az említett parlagfű és a fekete üröm, mely egyre több allergiás mindennapjait keseríti meg a nyár vége felé közeledve, egészen ősz közepéig.  A pollenekre érzékenyek tehát, Magyarországon akár februártól októberig mutathatnak allergiás tüneteket.

Gyermekek esetében 4-5 éves kortól lehet kimutatni, hogy a tüneteket valóban allergia okozza-e. Amennyiben a bőr- vagy vérteszt alapján megbizonyosodtunk, hogy allergia áll a panaszok hátterében, úgy fontos mihamarabb megkezdeni nemcsak a tünetek, hanem a gyulladás kezelését is. A gyulladás kezelése a felső és az alsó légutakat is érinti. Kisgyermekek esetén különösen ügyelünk arra, hogy minél kisebb mennyiségű gyógyszerrel érjük el a megfelelő hatékonyságot. Szintén elsődleges szempont a gyógyszer kiválasztásakor, hogy az a kis páciens számára könnyen tolerálható legyen.

Hat éves kor felett lehetőség van az allergén immunterápiára, mely a ma ismert egyetlen olyan módszer, ami az allergia oki kezeléseként szolgál és hosszútávon tünetmentességet biztosít.  Az allergént nyelv alá juttatva, könnyen alkalmazhatjuk otthoni környezetben is.

Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus

Gasztroszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A gasztroszkópos vizsgálat, más néven felső endoszkópia során az orvos speciális, kamerával felszerelt eszközzel tekinti meg az emésztőrendszer felső részeit: a nyelőcsövet, a gyomrot és a nyombél első szakaszát. A vizsgálat számos emésztőrendszeri probléma – például gyomorfekélyek, nyelőcső visszerek, nyelőcső-, gyomor-, patkóbél daganatok – diagnosztizálásában segít, és kisebb beavatkozások elvégzésére is alkalmas. A vizsgálatra a […]

Tovább

Kolonoszkópia a Panoráma Poliklinika Gasztroenterológiai Centrumában

A kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés), más néven alsó endoszkópia a vastagbélben található problémák – pl. daganatok, gyulladás, divertikulózis – diagnosztizálásában segít. Az eljárás során a gasztroenterológus szakorvos egy kamerával ellátott hajlékony eszközt vezet az altatott vagy bódításban lévő páciens vastagbelébe a végbélnyíláson keresztül. Az alapos betekintés mellett az eljárás szövetminták vételezésére is alkalmas: a vastagbélben talált […]

Tovább

A fájdalomtól meg lehet szabadulni

Folyamatosan fennálló vagy visszatérő fájdalommal élni fizikailag és pszichésen is gyötrelmes. A fájdalomérzet ráadásul nem konstans, idővel növekedhet, a hosszan tartó erős fájdalom hatására ugyanis csökken a fájdalomküszöb az érintett testrészben. A beteg fokozódó, akár elviselhetetlen fájdalmat él át, életkedve, életminősége hanyatlik, problémáján családja, környezete is osztozni kénytelen. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor az […]

Tovább