Onkorehabilitacio---Panorama-Klinika-wide-logo

Onkorehabilitáció

Kérjen személyre szabott tájékoztatást: 06 70 7750288; vagy e-mailen: recepcio@panoramaklinika.hu  – Segítünk a tájékozódásban!


Időpontfoglalás konzultációra

Onkorehabilitációs szakorvosaink:


Dr. Martin Tamás

Klinikai onkológus

Intézetünk klinika onkológusa pesti járóbeteg rendelőnk Onkorehabilitációs Központjában tumoros betegek komplex rehabilitációját, utógondozását, valamint rákprevenciót végez. A többi között felméri a betegség kiújulási áttétképződési esélyeit és javaslatot tesz ezek kiszűrésére, megelőzésére.


Bővebben


Dr. Szőnyi Márta

Klinikai onkológus

Onkológiai esetek (például emlőrák, vastagbélrák, prosztatarákos betegek) úgynevezett prerehabilitációját, komplex rehabilitációját, utógondozását, a tumorellenes kezelésé hosszútávú mellékhatásainak megelőzését valamint rákprevenciót végez.


Bővebben


Baráth Emire

Pszichológus, alkalmazott egészségpszichológus szakpszichológus-jelölt


Bővebben


Csatári–Varga Zsuzsa

Onkológiai Fizioterapeuta


Bővebben


Gődény Anna

Gődény Anna

Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta


Bővebben


Hajdú Anett

dietetikus (onkológiai dietetikai specializáció)


Bővebben

Kérdés és válaszok, amelyek segítik a tájékozódást:

Mit jelent az onkorehabilitáció?

Az onkorehabilitáció az onkológiai/daganatos betegség miatt szakszerű, a nemzetközi orvosi protokolloknak megfelelő kezelésben részesülő érintettek számára nyújt támogatást. Intézetünkben az onkológus által vezetett fizikális, a szakképzett onkopszichológus segítségével végzett lelki/mentális segítség, valamint speciálisan képzett gyógytornásszal vezetett műtéti/fizikumbéli rehabilitációs rendelés  az egyik első Magyarországon.

Az onkológiai betegek rehabilitációja egy folyamat, amely a daganat okozta és a daganatos betegség kezelése során kialakult károsodások csökkentésével segít, hogy a beteg elérje és fenntartsa a lehetőségeihez képest maximális fizikális, szociális, pszichés és szakmai/munkahelyi jólétet. A rehabilitáció csapatmunka, amely munkában a betegnek kiemelt szerep jut, hiszen a gyógyulás folyamatában aktívan szükséges együttműködnie a különböző szakterületeken dolgozó specialistákkal.

A diagnózis felállítása után az egyik legfontosabb kérdés, amely a betegben és a családtagokban felmerül, hogy hogyan tovább?

Az rendkívül fontos, hogy a beteg a kezelőorvosa által előírt kezeléseket megkapja (kemoterápia, sugárkezelés vagy más javasolt kezelések), azonban egyre elterjedtebb a nyugat-európai országokban és elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban, hogy a szükséges beavatkozásokkal párhuzamosan, vagy legkésőbb azok végeztével megfelelő prehabilitációs/rehabilitációs segítségben is részesüljön a daganatos beteg, amely biztosítja számára, hogy:

Mi a feladata az onkorehabilitációnak?

  1. Kiújulás, áttét képződés felderítése, második daganat kialakulásának  kiszűrése, a rizikó csökkentése.
  2. Daganat hosszú távú mellékhatásainak monitorozása (pszichoszociális, fizikai, immunológiai).
  3. Daganatellenes kezelés hosszú távú mellékhatásainak megelőzése, ellátása.
  4. Szűrés daganat okozta szindrómákra – annak megfelelően további vizsgálatok, szükség szerint célzott terápiák alkalmazása.
  5. További gondozás, ellátás megtervezése.
  6. Egészséges életmód kialakítása.
  7. Életminőség javítása, szinten tartása.

Mikor és milyen betegségben érdemes onkorehabilitációs kezelésen részt venni?

FONTOS: az onkoterápia okozta másodlagos egészségkárosodás kockázatának nagysága függ a beteg életkorától, a daganat kezelésének módjától, a kemoterápia típusától és mennyiségétől, az irradiáció helyétől és a leadott dózis nagyságától, korábbi szervérintettségtől. Ezek ismeretében az egyén kockázata közelítőleg becsülhető.

Minden daganatos betegség mellett javasolt rehabilitáció. A leggyakoribbak a tumoros betegségek között:

Gyakori továbbá Magyarországon:

Milyen tünetekkel forduljon az onkorehabilitációs folyamatot kísérő onkológusainkhoz?

Mindenképpen javasolt az onko-rehabilitáció, ha a következő tüneteket észleli:

Miből áll az onkorehabilitáció, milyen támogatást nyújt a betegnek?

  1. Az úgynevezett prehabilitáció időszakában (ahogy fentebb említettük a diagnózis kézhezvételekor) :
  1. A rehabilitáció célja a betegek maximális felépülése, életminőségének javítása. 

Ennek jegyében cél:

Megelőzhető-e az onkológiai betegség kiújulása, vagy annak tovább terjedése az onkorehabilitációs kezeléssorozattal?

Minden, fentebb már említett cél, amiért az onko-rehabilitáció folyamatát kidolgozták az onkológiai betegségekre szakosodott specialisták, az, hogy a megelőzés hangsúlyos része legyen a folyamatnak. Ez – ahogy minden más betegség esetén is – teljességgel egyéni faktoroktól függ, azonban kétségtelen, hogy minden, a folyamatokba beépített állapotfelmérés és a társszakmák segítsége azt a célt szolgálja, hogy a daganatos betegség kiújulásának, vagy terjedésének esélye a lehető legkisebb legyen. Így ezt a célt szolgálja a

Akkor is segít-e az onkorehabilitáció, ha már a kiújult onkológiai betegséggel állok kezelés alatt?

Természetesen akkor is érdemes konzultálni az onkorehabilitációt végző onkológussal, ha ismételt onkológiai kezelés alatt áll a beteg, így könnyebbé válhat ezen pszichés teher viselése, segítséget kaphat mind lelki/mentális mind fizikai erőnlétének fenntartásában, visszanyerésében és életminőségének javításában.

Hogyan zajlik az onkorehabilitációs kezelés, milyen folyamatokra számíthatok?

Az onkorehabilitáció alapja az orvosi megbeszélés és állapotfelmérés, ami a kórtörténet felvételét (társbetegségek, szedett gyógyszerek, daganatelles terápiák, életmód), orvosi (belgyógyászati fizikális) vizsgálatot és életminőséget értékelő kérdőív kitöltését és értékelését követően a beteg igényeihez igazított rehabilitációs terv felállítását tartalmazza közösen dietetikus, pszichológus és gyógytornász kollégával együtt. Ezt követően a tervnek megfelelő időközönként terápiás találkozások valósulnak meg pszichológussal, dietetikussal, gyógytornásszal illetve orvosi kontroll történik életminőséget értékelő kérdőívek kitöltésével, mellyel a terápiának köszönhető változásokat tudjuk mérni.

Az onkorehabilitáció során három jól elkülöníthető fázisban, különböző területekre fókuszálva zajlik a rehabilitáció:

1. Korai fázis

A daganat és legfőképpen annak terápiája közben kialakult eltérések, funkciókiesések helyrehoztalára fókuszál:

2. Késői fázis

Ekkor zajlik a korai fázis során megtanított készségeknek a beteg és családja hétköznapjaiba integrálása:

3. Fenntartó fázis

Ez a beteg élete végéig tartó folyamat, amikor a megtanult technikák szervesen a beteg életébe integrálódtak, a napi rutin része lett.

Az első találkozás az onkorehabilitációs szakemeberekkel:

-az onkorehabilitáció első lépéseként a beteg az onkológus szakorvossal találkozik, ahol megfelelő idő áll a beteg rendelkezésére a részletes konzultációra, a testi – lelki panaszok átbeszélésére, a leletek áttekintésére (60 perc).  Majd az onkopszichológus, a speciálisan képzett onkológiai fizioterapeuta/gyógytornász és a dietetikus által vezetett állapotfelmérés következik (nemzetközi protokollok alapján), hogy a beteg gyógyulásának megsegítéséhez a szükséges információk összegyűljenek. Mindezen információk birtokában a szakmai team, az onkológus vezetésével megbeszélik az adott betegre vonatkozó anamnéziseket és előkészítik a kifejezetten egyénre szabott terápiás tervet.

Milyen társszakterületek együttes kezelése segíti a beteget a felépülésben?

Az onkorehabilitáció során a folyamatot tervező és kézben tartó klinikai onkológus mellett pontosabban vele szoros szakmai egyeztetésben dolgozik az onkopszichológus, a speciálisan felkészített fizioterapeuta/ gyógytornász és dietetikus szakember, valamint szükség szerint kapcsolódik a teamhez mozgásszervi rehabilitációs orvos, pszichiáter, kardiológus, neurológus kolléga.

A rehabilitációs team tagjai: 

Miért elengedhetetlen a beteg lelki/mentális támogatása, illetve annak elkezdése, ha lehet közvetlen a diagnózis után?

Egy daganatos betegség diagnózisakor az érintett személyben rengeteg reakció, érzelem keletkezik. A “miért pont én?”, “mit tettem, hogy ezt kaptam?” “nem lehet igaz, biztosan tévednek” gondolatok cikáznak a beteg és hozzátartozók fejében, miközben a terápiás lehetőségekről kell dönteniük. Ezek az információk fokozott pszichés megterhelést jelentenek, krónikus stresszt, distresszt, alvás zavarokat okozhatnak. A beteg elhatárolódhat szeretteitől, vagy épp ellenkezőleg, teljesen függő állapotba is kerülhet, mint egy gyermek úgy hagyatkozik házastársára, gyermekére. Sokan úgy gondolják, hogy ezeket meg tudják beszélni családtagjaikkal, barátaikkal. A daganatos diagnózis mellett mindenképpen javasolt képzett szakemberrel is beszélni, aki jártas az onkológiai betegek pszichés támogatásában. Segít megérteni a beteg saját érzéseit, reakcióit, ezzel könnyíti a terápia alatt rá nehezedő terhet, a beteg könnyebben tud dönteni a terápiák közt, és nem utolsó sorban a hozzátartozókkal is kiegyensúlyozottabb lesz a kommunikáció, az együttélés.

Miért javasolt bekapcsolódni az onkorehabilitációba legkésőbb az adott onkológiai betegség szakszerű ellátásának orvosi szempontból lezártnak tekintett befejezése után?

A daganatos betegségek terápiás lehetőségei egyre bővülnek, ennek köszönhetően egyre több érintett ember gyógyulhat meg ezen betegségből. A daganatellenes kezelés lezártával viszont nem szűnik meg az orvosi felügyelet, ellenőrző vizsgálatokra szükséges járni. Ugyanígy azáltal, hogy megtörtént a műtét, befejeződött a kemoterápia vagy sugárterápiás kezelés, ezek hatása, mellékhatása sem múlik el azonnal. Így a terápiák általi életminőség romlás javítását, a visszarendeződést javasolt legkésőbb ekkor elkezdeni. Egyes hatások, mellékhatások jelentősen korlátozhatják a beteg életmódját, akár munkaképtelenséget, lakóhelyhez kötést, mozgáskorlátozottságot, súlyos esetben az élet megrövidítését is okozhatják. Ezek felderítése, és korrigálása az onko-rehabilitáció feladata. A beteg aktív részvételével tudjuk az életminőségét javítani és ezáltal a hétköznapok minél jobb megélését elősegíteni. Mindezek mellett nem csak testi, de lelki tüneteket is okoz egy daganatos betegség megjelenése. A betegség tudata, a diagnózis kézhezvétele és a terápia menete mind pszichés megterhelést okoz, ezáltal szociális elhidegülést, fokozott stresszreakciókat, szorongást válthat ki. Ezek kezelése tapasztalt onkopszichológussal elengedhetetlen, hogy ne legyen minden orvosi kontroll vizsgálat kifejezett stresszforrás, még hosszú évekkel a kezelés befejezése után is.

Kérjen bővebb információt!

Onkorehabilitáció szakterületek:

 

Hererák

A hererák a 15-35 év közötti fiatal férfiak leggyakoribb daganata
Bővebben

Mellrák

Leggyakoribb tünete az emlőben megjelenő fájdalmatlan csomó
Bővebben

Prosztatarák

Első tünete a vizelési nehezítettség, prosztata megnagyobbodás…
Bővebben

Vastagbélrák

Vastagbél daganatra széklethabitus változás is utalhat
Bővebben

Táplálásterápia

Az onkorehabilitáció lényeges része az étrend
Bővebben

Fizioterápia

Daganatos megbetegedés kezelésének része a mozgásterápia
Bővebben

Személyes történetek:

Videók:

https://youtu.be/shhkpDPY6Xwhttps://youtu.be/SaJPHspVZbchttps://youtu.be/oVVhPhuQGOQhttps://youtu.be/O1c0w1GpqUMhttps://youtu.be/ZNU8Cb5ZwBMhttps://youtu.be/ZxZoKTgR6ZAhttps://youtu.be/ccRqBKKZz0Uhttps://youtu.be/S9J0Iszmp5Yhttps://www.youtube.com/watch?v=K7OFP4JL5kM&list=PLe37LZrZR-8zLMpiqpUD3ZLVzvw9oB9ZY&index=11https://www.youtube.com/watch?v=dNIxQ8tTjbU&list=PLe37LZrZR-8zLMpiqpUD3ZLVzvw9oB9ZY&index=12https://www.youtube.com/watch?v=ntwnLHsupRc&list=PLe37LZrZR-8zLMpiqpUD3ZLVzvw9oB9ZY&index=13https://www.youtube.com/watch?v=ESDn5Z4tfrE&list=PLe37LZrZR-8zLMpiqpUD3ZLVzvw9oB9ZY&index=14

Kérjen bővebb információt!

Egészségpénztárak :

allianz
eletut
generali
izys
medicina
mkb-1
mkb-2
otp
patika
piller
premium
tempo
vasutas
vitamin

Previous
Next