Panoráma Kilátó

2. Betegségek identitásképző, stigmatizáló hatásai. Milyen pszichoszociális, kulturális hatásai vannak egy krónikus, vagy fertőző betegségnek?

A betegségeknek sokszor vannak kapcsolati, társadalmi aspektusai. Egy-egy betegség akár előnnyel is járhat számunkra, akár úgy, hogy a társadalombiztosítás fizet a krónikus betegek számára, akár úgy, hogy törődést, együttérzést vált ki másokból.
A betegségeknek ugyanakkor stigmatizáló hatása is lehet. A fertőző betegségekre ez különösen igaz: gondoljunk bele a HIV vírussal kapcsolatos hiedelmekbe és félelmekbe. A mai napig kihívást jelent a munkaerőpiacon HIV fertőzöttként munkát vállalni a betegséggel kapcsolatos téves információk, előítéletek miatt.

Ezúttal hárman beszélgetnek a témáról, Sándor László, a Panorama Poliklinika vezető munkatársának moderálása mellett.
A pszichoterapeutaként krónikus betegekkel is foglalkozó Kovács Györgyi, a Panorama Poliklinika szakmai vezetője fejti ki véleményét ebben az adásban a testi betegségek lélektani és társadalmi hatásaival összefüggésben.
Meghívott vendégünk Cseresnyési László, aki több évtizeden keresztül élt és dolgozott Japánban nyelvész professzorként. Sok egyéb izgalmas munkája mellett, Japánban készített interjút gyógyult, ám mégis társadalmi izolációban, egy szigeten élő leprás emberekkel, hogy jobban megértse izolációjuk okát.
Spányik András orvosként kollégáival olyan intézményt alapított Panorama Poliklinika néven, ahol a betegségeket komplex, pszichoszomatikus szemléletben tudják ellátni. Szakmai hitvallása szerint a páciensek számára csak a gyakorlati szinten megvalósuló holisztikus és tudományos tényeken alapuló ellátás jelenthet valódi segítséget.

Vendégek

Kovács Györgyi- gyermek- és felnőtt pszichoterapeuta, a Panorama Poliklinika társalapító szakmai vezetője. Kiemelt érdeklődési körébe tartoznak a krónikus betegségek mentális hatásai.
Cseresnyési László – nyelvész professzor, Japánból nemrég hazatérve interjúiban mesél a gyógyult leprásokkal folytatott interjúiról.
Spányik András – szakorvos, pszichoterapeuta-jelölt, a Panorama Poliklinika társalapító vezetője. Orvosként a betegségek pszichoszociális aspektusát kutatja doktori tanulmányai során.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Panoráma Poliklinika Podcast
a Spotify-on

Kövesd podcast csatornánkat a Spotify-on!

Panoráma Poliklinika Podcast
a YouTube-on

Kövesd podcast csatornánkat a YouTube-on!