Nyálmirigyek ultrahangvizsgálata

A száj nedvesen tartásához és a nyelés megkönnyítéséhez szükséges nyálat a nyálmirigyek termelik. Ezek a felületesen elhelyezkedő szervek az ultrahangvizsgálat szempontjából könnyen elérhetők, így megbetegedésük esetén az ultrahang diagnosztikának kiemelt jelentősége van.

A nyálmirigyek leggyakoribb betegségei:

  • Nyálkövesség: A nyálban oldott ásványi anyagok kicsapódva kis köveket képezhetnek a mirigyállományban, illetve a mirigyek kivezetőcsövében. A kövek akadályozhatják a nyál normális ürülését, ami görcsös fájdalomhoz, illetve bizonyos esetekben a nyálmirigy begyulladásához is vezethet. A kövek okozta fájdalomra jellemző, hogy leginkább rágás, táplálkozás során jelentkezik, vagy akkor a legkellemetlenebb. Kialakulásának kedvez a kiszáradás, vizelethajtó gyógyszerek szedése, dohányzás, köszvény illetve a krónikus fogágybetegségek. 
  • Gyulladások: A nyálmirigyek gyulladását számos baktérium, illetve vírusfertőzés okozhatja. Kialakulása szempontjából rizikót jelent a nyálkövesség, illetve a rossz szájhigiénia, továbbá a szájsebészeti műtétek utáni állapot.
  • Tumorok: A nyálmirigyek tumoros elváltozásai ritkák, a fej-nyak régió daganatainak mindössze 6-8 százalékát teszik ki. Ennek ellenére azonban számos formájuk létezik, ezek megközelítőleg háromnegyede jóindulatú, míg 25 százalékuk rosszindulatú elváltozás.

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Mikor van szükség a nyálmirigy ultrahang vizsgálatra?

A nyálmirigyek duzzanata (a fül mögött-alatt, illetve az állkapocs alatt), fájdalma, illetve az esetlegesen felettük jelentkező bőrpír esetén feltétlen javasolt orvoshoz fordulni. A nyálmirigyek elváltozásainak kivizsgálásában az ultrahang vizsgálatnak alapvető jelentősége van.

Az ultrahang vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat szabaddá kell tenni. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat a hasi régióra nem terjed ki, nem szükséges éhgyomorra jönni.

A vizsgálat az úgynevezett nagy nyálmirigyeket érinti: a fültőmirigyret (parotis), az állkapocs alatti mirigyet (submandibularis mirigy) és a nyelv alatti (sublingualis) mirigyet. A vizsgálat ezen kívül a nyaki nyirokcsomókra is kiterjed.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk.

Az ultrahang vizsgálatot végző radiológusunk: Dr. Szendi Péter.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Szendi Péter

radiológus, ultrahang vizsgálatok specialistája