Nyaki erek ultrahangvizsgálata (carotis doppler)

Az agy a működéséhez nélkülözhetetlen, oxigénben és tápanyagokban gazdag artériás vért a nyaki főverőér (carotis) rendszeren és a gerinc (vertebralis) verőereken keresztül kapja. Ezen nyaki erek érelmeszesedése (ateroszklerózis) komoly következményekkel járhat. Ilyenkor az érfalban úgynevezett plakkok rakódnak le, melyek érszűkületet okoznak, ezáltal pedig akadályozhatják az agy normális vérellátását. Ha a neurológus szakorvos ezen állapot fennállását sejti a páciensnél, a kivizsgálás egyik fontos állomása a carotis ultrahang vizsgálat.

Az agyi vérellátási zavar különböző, változatos idegrendszeri tünetekkel jelentkezhet: pl. átmeneti fájdalmatlan egy- vagy kétoldali látásvesztés, egy testfélt érintő zsibbadás vagy gyengeség, elkent beszéd, illetve szédülés.

Az érfali plakkok meg is repedhetnek és a leszakadó rögök a kisebb agyi artériákban akadnak meg. Ennek következménye lehet átmeneti, 24 órán belül szűnő agyi véráramlási zavar (TIA-tranziens iszkémiás roham), illetve súlyos esetben agyinfarktus, más néven sztrók (stroke). Ilyenkor az elzárt artéria által ellátott agyi terület elhal, melynek következménye maradandó idegrendszeri károsodás. 

Időpontfoglalás:

Foglaljon időpontot online!  Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Mikor szükséges a nyaki erek ultrahanggal vizsgálata?

Javasolt a nyaki artériák állapotát ultrahanggal megvizsgálni a fent nevezett tünetek fennállása esetén, korábban lezajlott stroke vagy TIA után, illetve ezek halmozott családi előfordulása kapcsán. Szinén ajánlott részt venni kivizsgáláson minden olyan állapot, vagy betegség esetén, amely hajlamosít az érelmeszesedésre. Ilyen állapot lehet a cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, magas koleszterin és vérzsírszint.

Az ultrahang vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat szabaddá kell tenni. Tekintettel arra, hogy a vizsgálat a hasi régióra nem terjed ki, nem szükséges éhgyomorra jönni.

nyaki artériák ultrahang vizsgálatának fókuszában a nyaki verőér rendszer áll. A radiológus először a megvizsgálja az esetleges plakkok méretét, jellegét és elhelyezkedését. Ezt követően az ultrahang Doppler funkciójának segítségével meghatározott helyeken megméri a véráramlás irányát és sebességét, ennek alapján pedig megállapítható a szűkület mértéke.

A vizsgálat rutinszerűen kiterjed a nyaki gerinc artériákra is. Ezek az ütőerek helyzetüknél fogva azonban csak részlegesen ábrázolhatók, így rajtuk a plakkok biztonsággal nem ítélhetők meg. A bennük áramló vér iránya és sebessége azonban így is fontos információkat adhat a vizsgáló orvosnak.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető.

A vizsgálat eredménye

Minden esetben írásos lelet készül, melyet a páciens a vizsgálat végén kézhez kap. A lelet rendszerint könnyen értelmezhető, leírja a vizsgálat során talált elváltozás(ok) elhelyezkedését és jellegét.

Bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal a vizsgálatot végző orvoshoz, akivel részletesen megbeszélheti a tudnivalókat.

Az ultrahang során képanyagot rögzítünk.

Tetszik, megosztom:

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Email

Rendelés helyszíne

Panoráma Poliklinika (Buda)
1126 Budapest, Derkovits u. 7.

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot online! Naptárunkban kiválaszthatja az Ön számára megfelelő időpontot.

Rendelő szakemberek

dr. Szendi Péter

radiológus, ultrahang vizsgálatok specialistája